Riválisok, de partnerek

2021. december 14. 08:34

Ez az Emmanuel nem a szerelem dalával indult a karmelita kolostorba.

2021. december 14. 08:34
null
Szőcs László
Magyar Nemzet

„Sok víz lefolyt azóta a Dunán és a Szajnán, hogy – csaknem tizenöt éve, Nicolas Sarkozy személyében – Budapesten járt legutóbb valamely francia köztársasági elnök. Olyan pedig még soha nem fordult elő, hogy a Párizsból hozzánk látogató államfő azonos politikai oldalon állt volna az őt fogadó miniszterelnökkel. Ez most sem változott: ­Emmanuel Macron és pártja a liberálisokat erősíti Európában, míg Orbán Viktor és a Fidesz a bevándorlásellenes jobboldal szószólói.

Ezzel együtt a londoni konzervatív hetilap, a The Spectator egyenesen Európa új hatalmi párosaként írt kettejükről. Mégpedig azt az európai átrendeződést értelmezve, amely jelenleg is zajlik a briteknek az unióból, Angela Merkelnek pedig a politikai színpadról való távozása nyomán. Macron most egyszerre készül több dologra is. Először is arra, hogy Merkel árnyékából kilépve Európa első számú tagállami vezetőjének tekintsék az új német kancellár, Olaf Scholz előtt, illetve arra, hogy ezt a szerepét az EU januárban kezdődő francia elnöksége is megerősítse.

Az elnök azt szeretné, hogy országa a 2015-ös terrorhullámot, valamint feledhető elődjét, François Hollande-ot is kiheverve végre újra a ­grandeur és a gloire, a nagyság és a dicsőség fényében sütkérezzen. Persze az Élysée-palota lakójával az élen, akinek mindehhez egy további célkitűzése a legsürgetőbb – hogy újraválasszák áprilisban. Párizsban márpedig aligha értették félre az üzenetet, hogy Orbán Viktor az ősszel személyesen fogadta Macron két bevándorlásellenes ellenfelét, Éric Zemmourt és Marine Le Pent. Macron tegnapi programfüzetében pedig a hazai ellenzék is szerepelt. Mi is választunk jövő tavasszal.

Ez az Emmanuel nem a szerelem dalával indult a karmelita kolostorba – ellentétben a magyarul Gergely Róberttől ismert slágerrel. Hanem jól felfogott politikai érdekből, hogy találkozzon a visegrádi négyek vezetőivel, így a »kedves Viktorral«, ahogy a kormányfőt szólította.”

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
roughneck
2021. december 14. 18:26
Vegen meg megerem, hogy Magyarorszag kiralycsinalo szerepbe kerul Europaban!
Takita
2021. december 14. 10:01
2017-es megválasztása után már tett egy elnöki látogatást Közép-Európában. Akkor nyiltan megalázta Magyarországot, mert közölte,hogy nem hajlandó "ezt" az országot is felkeresni. Örülhetünk, hogy reálpolitikusként most félre tette a véleményét. Egyébként köztudott,hogy a Rothschildok embere.Talán ez is indokolja a Heller Ágnes iránti szimpátiáját. Jön a választás,-nagyon kell a pénzügyi támogatás.
Ízisz
2021. december 14. 09:33
Ezek a politikai sakk játszmák... Mindenki járjon jól, bizonyos lehetőségeken belül, az ellenfél tiszteletben tartása mellett... Megalkudni nem, de közös alkalmazkodás szükséges... a politika már csak ilyen!!!
Drazsé
2021. december 14. 09:25
Egy francia újságíró szembesítette Orbánt a Pegasus-üggyel. A kis kipcsak le is dadogott, mint a Trabant, amikor harmadikban indul... https://444.hu/2021/12/13/egy-francia-ujsagiro-szembesitette-orbant-a-pegasus-uggyel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!