Mi lehet a Budapest-dilemma megoldása?

2021. december 13. 16:56

Budapest egyfelől a magyar nemzet büszkesége, másfelől egy vízfej, a kommunista diktatúra káros öröksége.

2021. december 13. 16:56
null
Matolcsy György
Magyar Nemzet

„A főváros kettősségéből következik a Budapest-dilemma. Miután Budapest a magyarság politikai, kormányzati, kulturális, szellemi, gazdasági és pénzügyi központja – óriási felhalmozott történelmi, szellemi és anyagi értékekkel –, ezért érdemes lehet mindent fejleszteni, ami egy világvároshoz méltó fejlődést hoz. A másik oldal azonban azt mutatja, hogy demokratikus és piacgazdasági keretek között Budapest eddig sem volt képes olyan fejlődésre, amire az ország és a Kárpát-medence felzárkózásához szükség lenne, mert csak nagy méretű, ugyanakkor nem erős. Kettős természete miatt nem képes dinamikus fejlődésre, mert nem tud jól sáfárkodni felhalmozott értékeivel, és nem képes megragadni a jövő lehetőségeit. Ennek bizonyítására egy hosszú lista következhetne Budapest hiányairól és hátrányairól a pezsgő startup világtól a versengő pénzügyi rendszerig, a nemzetközi rangú egyetemektől a minőségi turizmusig, vagy a tisztaságtól a jól szervezett közlekedésig. A következmény ennyiből is világos: Budapest messze elmarad térségi, uniós és globális versenytársaitól. Ennél is rosszabb, hogy messze elmarad saját képességeitől és lehetőségeitől.

Budapest és az ország akkor lenne egyensúlyban a magyar és a Kárpát-medencei térben, ha a főváros mai, 1,7 millió főnyi lakossága 600 ezer fő körüli létszámra mérséklődne, ennek megfelelő vagyoni és jövedelmi súllyal. Az egyensúlyi térszerkezet többi eleme már rendben van Magyarországon, mert Debrecen, tehát a második város, a megyei központok, a nagyvárosok és kisvárosok hálózatai már jól illeszkednek a nemzetközi térszerkezeti arányokhoz. Sőt, Budapest környezete, tehát a »patkóvárosok« (Székesfehérvár, Veszprém, Dunaújváros, Kecskemét, Szolnok, Eger, Esztergom és Győr) patkó alakú hurokra hasonlító hálózata már 4 millió főnél is nagyobb népességgel rendelkező térséget rajzol ki. Egy teljes népesség közel felét kitevő központi városháló szintén elengedhetetlen feltétele egy ország sikerének Japántól (Tokió-Osaka 60 millió fős övezete) Ausztriáig (Bécs 4,1 millió fős régiója).

Budapest szétválásához, tehát egészséges méretre formálásához közösségi kiindulópontra van szükségünk. Ez a korábbi, 1873 előtti, majd 1950-ig tartó várostörténeti fejlődés lehet. A korábbi önálló települések – például Óbuda, Újpest, Kőbánya, Angyalföld, Pesterzsébet, Zugló, Kelenföld, Csepel, Budafok – önálló városként való újjáalakulása óriási energiákat szabadíthat fel, mert korábban önállóan képesek voltak a dinamikus fejlődésre.

A Budapest-városmag megőrzése nemzeti érdek. Egy 600 ezer fő körüli népességgel rendelkező főváros a budai és pesti belső kerületek egységének megtartásával lehet Magyarország új központja. Az állam, a kormányzat, az üzleti élet, a bankrendszer, a felsőoktatás és a kultúra lényegében valamennyi vezető intézménye ebben az új fővárosi térben együtt maradna a Parlamenttől a Várnegyedig, a nagy egyetemektől a nagy kulturális intézményekig.”

Fotó: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2021. december 15. 06:44
A zsidó Macron, cionista ügynökként, tanúbizonyságot tett ordináré provokációjával, hogy a magyar Budapest felszámolás alá került, egyértelműsítette, hivatalossá tette, a város, eddig csak suttogva emlegetett, de annál inkább indokolt, a zsidóság által megerősített új nevét: Judapest! Kétségbe nem vonva, nyilvánvaló, hogy ezt, Matolcsy urunk nálunk jobban tudja... Amennyibe békét akarunk, úgy Judapest vonatkozásában azt kell vizsgálnunk, hogy mi előnyös a zsidóságnak, s a szerint kell eljárni... Ami pedig Judapest hordalék, gój lakosságát illeti, helyesnek látszik, ha behódol, s áttér a zsidó hitvallásra, mindenféle kekeckedés helyett, s így lenyomott rabszolgából, némi átmenet után, világunk uraivá válhat... (A kazárok!) -máris lehet morfondírozni, fontolgatni... Lehet, hogy arroganciám elmarad Macrontól, de higgyétek el, igyekeztem...
annamanna
2021. december 14. 08:00
A hataloméhség elképesztően nevetségessé és vakká teszi az embereket.
arcademacho
2021. december 14. 01:45
"Sőt, Budapest környezete, tehát a patkóvárosok (Székesfehérvár, Veszprém, Dunaújváros, Kecskemét, Szolnok, Eger, Esztergom és Győr) patkó alakú hurokra hasonlító hálózata már 4 millió főnél is nagyobb népességgel rendelkező térséget rajzol ki." most komolyan elmenne Egerig legvonalban 100 km -t, de nem menne el plusz 35 km -t hogy Miskolcot belevegye? amugy ez a Tokio Oszaka jo pelda, hogy 350 km -re levo varost hoz elo, most akkor vegyuk a Becs Pozsony Budapestet ilyen erovel? amugy meg Budapestet en egy ideje mar 3 milliosnak sozktam kulfoldi ismeroseimnek mondani, mert a "Metro area" -t szoktak nezni ha nagy vilagvarosrol beszelnek
kérdés
2021. december 13. 23:58
Ez nagyon jó ötlet. A baj csak ott van, hogy BP úgy működik , mint Brüsszel....előkészítik, pályáztatnak, tárgyalnak, beterjesztenek, vétóznak, elhalasztanak, majd fellebbeznek, aztán megint összeülésezik maguk....mert egy vízfej sosem fog életképes határozatot hozni a saját terjedelmének a lecsapolásáról......célszerű volna a megvalósítás érdekében (a jelenlegi BBB - úgymint bajnai-berki-bartsi szisztémát követve) a különállósodni kívánó területek legértékesebb ingatlanjaira pályázatot hirdetni (mint jövőbeni városházára, ill. üzemeltetési szerződésére), legális jutalék fejében .... pillanatok alatt felgyorsulna a leválási ügymenet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!