Novák Katalin jelenti a végső döfést az államfői tisztségnek

2021. december 21. 16:49

Már nincs hová süllyedni tovább.

2021. december 21. 16:49
null
Kerner Zsolt
Kerner Zsolt
24.hu

„Orbán Viktor Novák Katalint javasolta köztársasági elnöknek. Normális esetben innentől társadalmi vita következne arról, hogy Novák Katalin alkalmas-e államfőnek, és miután a parlamenti képviselők ötöde hivatalosan is javasolná a posztra, a parlamenti többség döntene róla. Azt már most kijelenthetjük, hogy Novák minden bizonnyal könnyedén vonulhat majd be a Sándor-palotába, hiszen a kormánypártoknak kétharmaduk van a parlamentben, és ez a kétharmad azt teszi, amit Orbán Viktor szeretne.

De vajon miért éppen a családokért felelős tárca nélküli minisztert jelölte a miniszterelnök erre a posztra? Az egyik ok, hogy nagyon kevés régi, politikailag is fajsúlyos ember maradt már a Fidesz környékén. Akiket az első kormányzás és a két elvesztett választás miatti belharcok nem emésztettek fel, azokat a második, harmadik és negyedik Orbán-kormányok 12 éve csinált ki végleg. Mostanra elképzelni is nehéz, hogy a Fideszen belülről valaki politikai kihívója lehetne a kormányfőnek.Orbán Viktor maga a Fidesz.

A Fideszen belül nincs komoly politikai hátország, nincs valódi tekintély, csak Orbán Viktor van. Minden hatalom tőle ered, és nem tűri el, hogy valakinek tőle független hatalma épüljön ki.

A családminiszter jelölését több szempontból is lehet értékelni. Hatalomtechnikai nézőpontból – ami az elmúlt évtizedben mintha a politika szinonimája lett volna – Novák kifejezetten jó jelölt. Az elmúlt négy év egyik új minisztere, a Fideszt látványosan képviselte a különböző külpolitikai harcokban, a karrierje felfelé megy. Több nyelven is jól beszél, nem kínos egy asztalhoz ültetni királyokkal vagy királynőkkel. Ráadásul nő, ami kívülről ugyan progresszív üzenetnek tűnhet, ám a Fideszen belül úgy látják őt, mint aki következetesen azt az atavisztikus, néha kissé hímsoviniszta politikai üzenetet képviseli, amit a legtöbb középkorú férfi a pártban. Onnan nézve: a konzervatív álláspont megtestesítője.”

Nyitóképen: Kerner Zsolt. Forrás: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. december 26. 11:06
A tisztség és a harakiri. Van aki többször is. 2014-(Medgyesi-)Gyurcsány 2016 Gyurcsány Ez olyan Raszputyinos. Ugye őt 7x ölték meg.
Irhazika
2021. december 22. 16:46
lehetett vólna lejjebb,de anyádat nem jelölték...!
zakar zoltán béla
2021. december 22. 10:17
Téged csinált ki az Orbán gyűlöleted! Nagy Jóska majd meggyógyít: Tegnap 2 helyen is remekelt Polbeat pankráció és Csörte! Izzott a feje a dühtőé, s a gyűlölettől. Engedd, hogy kölcsonosen segítsétek egymást! Irány MZP!
kitiltott
2021. december 22. 09:21
Hu de beszartak a libernyak senkik..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!