Privatizáció mesterfokon

2021. december 09. 15:00

A baloldal egyszer már kiárusította az országot.

2021. december 09. 15:00
null
Fidesz Budapest
Facebook

„Gansperger Gyula, Bajnai Gordon harcostársa az újabb hangfelvételen arról beszél, hogy mekkora kárt szenvedtek a nyugati cégek, miután az állam visszavásárolta tőlük a magyar közműcégeket.

A Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt külföldieknek adták el a stratégiai fontosságú energiaszolgáltató cégeket, amelyek aztán extra magas profitért nyerészkedtek a magyar embereken. Budapesten Demszkyék eladták a Főtávot és a Fővárosi Vízműveket, valamint részben a Főgázt és Fővárosi Csatornázási Műveket is. Utóbbi kivételével végül 2010 után az Orbán kormány és a Tarlós vezette Budapest vásárolta vissza ezeket.

Vajon a privatizáció után melyik cápának mekkora összegű jutalék vándorolhatott a zsebébe akkoriban? És most ezt a jól bevált gyakorlatot vezetnék be újra a fővárosban?”

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2021. december 09. 18:36
"Vajon a privatizáció után melyik cápának mekkora összegű jutalék vándorolhatott a zsebébe akkoriban? És most ezt a jól bevált gyakorlatot vezetnék be újra a fővárosban?”" 1. a privatizációt a "Fehér Könyv" alapján vezényelte le egy matolcsy györgy huba nevű csávó. 2. friss hír: A Törvényalkotási Bizottság csütörtök délutáni ülésén tárgyalja többek között a nemzeti vagyonról szóló törvény módosítását. ...beadvány, amit a bizottság fideszes és kereszténydemokrata képviselői közösen jegyeznek... szöveg legizgalmasabb része arról szól, hogy a kormánypárti képviselők kivennének öt céget azok közül, amelyek eladását jelenleg törvény tiltja. A törvény mostani állása szerint ezek a cégek "nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonban tartandó állami tulajdonban álló társaságok". E cégek a következők: HM Armcom Zrt. A cég jelenleg 100 százalékban állami tulajdonban van, elsősorban a honvédségnek nyújt híradós szolgáltatásokat, de foglalkozik kutatás-fejlesztéssel is. HM Currus Zrt. Szintén 100 százalékban állami tulajdonban van, elsősorban haditechnikai eszközök karbantartásával, felújításával foglalkozik. HM Arzenál Zrt. Ez is teljesen állami tulajdonban van, és elsősorban a légvédelmi eszközök javításával foglalkozik. HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. Szintén teljesen állami vállalat, a magyar és a koszovói légtér forgalmát irányítja. Utóbbit a NATO felkérésére teszi. RÁBA Járműipari Holding Nyrt. Itt csak 50% + 1 szavazat az állam részesedése, a legnagyobb hazai kézben lévő járműipari vállalat. 2011-ig csak 16 százaléka volt az államé, akkoriban az Orbán-kormány vásárolta meg a többi részvényt, azzal a kormányszóvivői magyarázattal, hogy "a Kormány lezártnak tekinti a tömeges privatizáció időszakát, felelősen kívánja kezelni a nemzeti vagyont, és gyarapítani fogja azt". Amennyiben ezek a cégek kikerülnek a nemzeti vagyonról szóló törvény hatálya alól - márpedig ha a kormánypárti képviselők ezt akarják, akkor így is lesz -, elvben eladhatóvá válnak. A beadvány indoklása szerint a "védelmi ipari beszerzés központosítása érdekében szükséges egységes tulajdonosi struktúra kialakításához szükséges technikai módosítás" az oka, hogy leveszik ezeket az eladhatatlan cégek listájáról.
Szerencse
2021. december 09. 18:05
Mindent lerohasztottak, fillérekért eladták tokkal-vonóval, profittal, évtizedekre, örökre. És volt olyan a megállapodásokban hogyha a tervezett hasznot nem tudta kitermelni a tulaj az állam fizette a különbözetet. Na ezért is nagyon jó, hogy az állam visszavásárolta, plusz stratégiai ágazat ne legyen külföldi, magán kézben.
fado
2021. december 09. 15:48
Szabó Tímea nem hiába acsarkodik: Nehéz elhitetnie, hogy magyar érdekeket képvisel.
Box Hill
2021. december 09. 15:42
„Én 1996 januárjában tettem egy javaslatot, hogy a privatizáció ügyében lépjünk fel, hogy ami ott folyik, azzal nem vállalunk közösséget, attól az SZDSZ-nek el kellene távolodnia, mert az egész dolog bűzlik. De ezzel egyedül maradtam.” (Bauer Tamás, Beszélő interjú, 1998. október.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!