Az orosz gáz ára

2021. december 10. 12:46

A gázbiznisz segített Putyinnak a revizionista politikája finanszírozásában.

2021. december 10. 12:46
null
Nikolas Busse
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„A nyugati szankciók már érzékelhetően meggyengítették Oroszország gazdaságát, és most Putyin a nemzetközi pénzpiacokhoz való hozzáférésének elveszítését kockáztatja. Mindenekelőtt azonban azt kényszeríti ki, amivel sok éve küzd már: a NATO keleti bástyáinak megerősítését.

Ez nem csak azért áll távol egy »értékalapú« és »multilaterális« világtól, ami az új német kormány célja, mert katonai kérdésekről szól. Putyin a Kelet-Európa feletti politikai és gazdasági hatalomra tart igényt. Nyilvánvalóan elvitatja az ukránok és más szerencsétlen nemzetek jogát saját sorsuk meghatározására, akik pechjükre a posztszovjet térségben élnek.

A szabad Nyugatnak már csak alapvető megfontolásokból sem szabadna ilyen egyezkedésekbe belemennie. Nem áll érdekünkben, hogy a társadalmi modellünk ellen ágáló antiliberális tábor megerősödjön Európában. Stratégiailag is butaság lenne abból kiindulni, hogy Putyin megelégedne Ukrajna irányításával. Hosszú azoknak az országoknak a listája, amiknek szeretne beleszólni az életébe – itt, Európában is.

Németország kísérletei arra, hogy szót értsen Putyinnal, mind kudarcba fulladtak. A gázimportoknak be kellett volna kötnie Oroszországot Európába, a kölcsönön függőségnek pedig békítőleg kellett volna hatnia. Ezek mind nem történtek meg, a gázbiznisz viszont segített Putyinnak a revizionista politikája finanszírozásában.

Ezért őrültség az Északi Áramlat 2. Az EU gázigénye a következő években előreláthatólag nem fog emelkedni, viszont a saját termelése csökkeni fog. Oroszország szeretné fedezni az importszükségletet, az Északi Áramlat 2 pedig egy modern és olcsó megoldás lenne erre. De az állítólag olcsó orosz gázért Németország és más európai országok valójában súlyos árat fizetnek: szankciókat kell alkalmazniuk, és fegyverkezniük kell a gázszállító nyugati hódító hadjárataival szemben.”

Fotó: Mikhail Metzel / POOL / Sputnik via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Parm
2021. december 11. 08:42
Az orosz gáz befolyászserzése zavarja. A német márka európát gyarmatositó ereje nem annyira. Végülis, az ő szemszögéből...
arcademacho
2021. december 11. 00:39
"Nyilvánvalóan elvitatja az ukránok és más szerencsétlen nemzetek jogát saját sorsuk meghatározására, akik pechjükre a posztszovjet térségben élnek." kellene egy nepszavazas hogy hova akarnak tartozni, ha a 2/3 -uk egy adott korzetben ugy nyilatkozik, hogy mashova akkor meg kellene adni nekik a jogot a sajat sorsuk alakitasara esetleg lehetne egy 10 - 20 % -os lakossagcsere is melle aztan az ukranok felolem bevezethetik a kotelezo ukran oktatast minden megmarado allapolgaruk szamara
lala62
2021. december 10. 21:55
Nagyon gázos ez az ember.
Krupp Skya
2021. december 10. 20:35
Ott volt előtettek hogy a tiétek legyen ingyen a szovjet gáz, de ti inkább rugalmasan elszakadtatok, mint most a valóságtól. Meine Alga kamerád.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!