Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó – Az uniós klímacsomag veszélyei

2021. december 19. 21:24

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy Brüsszel javaslatai miatt nagyobb lesz-e a rezsiköltség.

2021. december 19. 21:24
null
Tóth Edina
Magyar Nemzet

„Az Európai Bizottság 2021 júliusában mutatta be a Fit for 55 nevű klímacsomagját, benne egy sor intézkedéssel, amelyekkel Brüsszel szerint elérhető, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkenjen az Európai Unió káros­anyag-kibocsátása. A csomag több olyan javaslatot is tartalmaz, amelyek szakmai és politikai kétségeket vetnek fel, ahogy ezt már számos tagállam, köztük Magyarország kormánya és mi, fideszes európai parlamenti képviselők már jó előre jeleztük.

Az egyik legfontosabb kérdés számunkra, hogy Brüsszel javaslatai miatt nagyobb lesz-e a rezsiköltsége és az üzemanyagszámlája az uniós, így a magyar állampolgároknak is. A klímacsomag finanszírozására Brüsszel 2026-tól külön kvótakereskedelmi rendszert vezetne be a közúti közlekedés és az épületek energiaellátása számára, vagyis a tankolás és a rezsi után is kvótákat kellene majd vásárolni.

Cserébe ennek a befizetéseiből létrejönne egy úgynevezett szociális klímaalap 72 milliárd euró összeggel, amelyet a tagállamok 2025 és 2032 között felhasználhatnak arra, hogy a rászoruló polgárai­kat kompenzálhassák a növekvő költségek miatt.

»Tisztában vagyunk azzal, hogy egyeseknek már most nehéz fizetni az energiaszámlákat vagy például az autózással kapcsolatos költségeket. Mindenekelőtt erre a nyitott kérdésre adunk választ, elsősorban a szociális klímaalap létrehozásával« – ígérte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.”

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2021. december 20. 10:43
A "szociális klímaalap" a bizonyítéka egy bürokrataréteg gondolkodásmódjának, ami sem a klímán nem változtat, sem a polgárok szociális helyzetén, csupán "munkát" ad sajátmaguknak a pénz beszedésével és újraelosztásával az ügyeskedö tarhálók között.
lvjtn
2021. december 20. 07:50
az adózás nemzeti hatáskör már pusztán ezért vétózni kell, mert túl azon, hogy egy baromság az eu javaslata, ez is egy újabb csatlakozási szerződéssel ellentétes hatáskör-bővítési kísérlet
makám
2021. december 20. 02:46
kina co2 kibocsájtásának 1/10-ért az usa kibocsájtásának negyedért felel az eu.. akkor menjenek szépen a picsába.
simonvitéz
2021. december 20. 00:50
Az emberiség eddigi történelmének alighanem legnagyobb blöffje ez a klíma téma. És még csak nem is arról az oldalról, hogy vajon az emberi tevékenység hatására változik e a klíma. Szerintem egyébként igen, mert ha az ember elszennyezi a vizeket, megmérgezi/ túlhasználja a földeket, kipusztitja az erdőket/fajokat, akkor ugyan miért pont a klíma lenne mentes ezektől a kártékony emberi hatásoktól, tevékenységektol? Mert csak? A Nyugat ott blöffol, hogy eljátssza, ha és amennyiben a nyugati 'pógár' változtat az életmódján, akkor majd szépen a klímácska megjavul és rendesen fog megint működni. Hol van Kína, India, a többi fejlődő ország ebben a képletben. Csupán csak a Föld fele lakosságát jelentik majdhogynem. Ők miért akarnák visszafogni a saját gazdaságukat? Mert Gréta Thunberg azt mondja? Jellemző, ki volt ennek az egész klíma sztorinak az első élharcosa, az az Al Gore, akinek a saját háza egy kisebb afrikai város egész napi fogyasztását produkálta azonos idő egység alatt. Képmutatás: Nyugat a neved.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!