Elnyomott intelligenciák

2021. december 08. 19:50

A világ hirtelen tele lett gondolkodó lényekkel és a kultúránk nem illeszkedik ehhez.

2021. december 08. 19:50
null
Csányi Vilmos
Tiszatáj

„A világ hirtelen tele lett gondolkodó lényekkel és a kultúránk nem illeszkedik ehhez, későn szóltak ugye.

A globális társadalom, amely most van születőben, szintén intelligens rendszernek tetszik, még fejlődése elején van, de már mutat jeleket, hogy kezdi a dolgot felfogni. Megjelentek a növényi alapú hamburgerek, a virslit évtizedek óta szójából csinálják, és már tömegtermelésre is készen állanak olyan sejtgyárak, amelyek a csirkecombhoz, rántottszelethez teljesen hasonló sejtkészítményeket képesek majd létrehozni. Bár a sejt is intelligens, de csak egy egészen picit, a bálnához képest.

...gondolj kedves olvasó a kutyákra. Akik szőrös gyerekek. Ezt nem én találtam ki, német kolléga, én csak népszerűsítem. Szóval a kutyák nem csak gondolkodnak, hanem kérdeznek, terveznek, barátságot ápolnak, utánoznak, ha megéri ellenségeket tartanak számon, játszanak, ápolnak, jeleznek, szólnak, munkát végeznek. Szóval ezernyi feladatot képesek ellátni, és bizonyára a nyájas is sok ilyen történetet hallott, olvasott.  Tehát hangsúlyozom, a kutyák is gondolkodnak, igen jól, tehát intelligensek. És itt térek rá az írás címére. Lehet, hogy vannak elnyomott intelligenciák a mi felvilágosult, demokratikusnak mondott rendszerünkben?

Az ugye nyilvánvaló, hogy más embereket lehet elnyomni, rabszolgának tartani, bebörtönözni, megfosztani napi élelmétől, az utcára vetni, csicskásnak tartani. Ezt lehet, mert ezek mind emberek, és ha egyszer ezt megunják, fellázadnak, és majd egyezkednek elnyomóikkal, azok is emberek. Csak várni kell türelmesen.

Viszont a kutyák helyzete sokkal összetettebb. Melyik bíróság fogadna be egy vádiratot arról, hogy az alperes kutyáját rövid láncon tartotta, nem játszott vele, alultáplálta és többször gorombán említette az édesanyját?

Még nincs ilyen bíróság sajnos és még ennél is nagyobb probléma az, hogy az intelligencia, az emberé és a kutyáé is a születés után fejlődik ki. Akit születése után korán láncrakötnek elhanyagolnak, annak intelligenciája csak arra lesz elegendő, hogy a szörnyű körülmények közötti életét igyekezzen megtartani. Nincs játék, nincs foglalkozás, nincs munka, nincs fejlődés. Az elnyomás lehetősége és gyakori előfordulása nyilvánvaló. Mellesleg a csupasz gyerekekkel is éppen ez a helyzet. Az emberi mivolt csak egyik eleme az intelligenciának, a többi az egyedi fejlődésben alakul ki. Ha nincs intelligens környezet, elnyomott marad az intelligencia, akár szőrös, akár csupasz az illető.

Erre gondolj kedves olvasó, amikor láncot veszel, vagy amikor egész este tv-t nézel a gyerekkel való foglalkozás helyett.”

Fotó: Oleg Makarov / Sputnik via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2021. december 09. 09:18
Csányi jócskán a baloldalon áll..ettől függetlenül (ennek ellenére) a humora - a balosokat meghazudtolóan - nagyon jó..és kutyaszeretete szeretnivaló..
21 gramm
2021. december 09. 08:35
Igen! Ilyen, amikor az Értelem szólal meg!
Galerida
2021. december 09. 08:34
A kutyák sosem lesznek annyira intelligensek, hogy a szukák kanok akarjanak lenni, a kanok meg elleni.... Erre csak a beltenyésztett, jólétbe belehülyült ember képes némi jóindulatú külső befolyás hatására...
Csomorkany
2021. december 09. 08:34
Az a baj, hogy attól a gondolattól, hogy "a kutyákkal úgy kellene bánni, mint az emberekkel", csak egy egészen kicsi lépés, hogy "az emberekkel úgy kell bánni, mint a kutyákkal".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!