Az egyetlen járható út, ha jövőképet adunk a fiataloknak Afrikában

2021. december 01. 20:00

Azzal, hogy a Hungary Helps Program iskolákat támogat, felújít és fenntart, perspektívát ad a fiataloknak. Interjú.

2021. december 01. 20:00
null
Bohár Dániel
Bohár Dániel
Vasarnap.hu

Ahogy látthattuk a posztjaiban, többnyire olyan helyekre látogattak, ahol a Hungary Helps valamilyen humanitárius segítségnyújtó programot folytat. Mit tapasztalt, valóban segíteni tudnak az ott élő embereken?

Az ember alapvetően szkeptikusan állhat hozzá ehhez az egészhez. Felmerül a kérdés, hogyan tud segíteni a magyar állam, vagy egy program egy ekkora országban, egy ekkora kontinensen, ahol ilyen mértékű a szegénység. Én is kételyekkel indultam neki, de ezek a kételyeim nagyon hamar eloszlottak, amikor a gyakorlatban megtapasztalhattam mindazt, amiről korábban csak hallottam.

Nagy élmény volt, amikor egy olyan iskolában jártunk, amelyet a Hungary Helps Programon keresztül a magyar állam segített működtetni. Kenyában nem egyértelmű, hogy a gyerekek iskolába járnak. Ezért már egy működő oktatási intézmény is nagy kuriózumnak számít. Azzal, hogy a Hungary Helps Program iskolákat támogat, felújít és fenntart, perspektívát ad a fiataloknak. Ez az egyetlen megoldás arra, hogy ők a szülőföldjükön boldogulhassanak, és ne ugyanabban a szegénységben nőjenek fel, mint a szüleik.

Sokszor látjuk, hogy nagyhatalmak, gyarmatosító országok – Kenya esetében Nagy-Britannia – pénzt, élelmiszert küldenek, aminek valójában semmi hatása nincs. A pénz és az étel elfogy, de a célzott támogatás, amit Magyarország nyújt, hosszútávon is működőképes. A koncepció nélküli alkalmi pénzadományok nem hoznak nagy változást.

Az iskolákon kívül milyen konkrét példát tudna még mondani?

Voltunk például egy játszótéren, amit a Hungary Helps épített. Nekünk itthon természetes, hogy a gyermekeinket játszótérre visszük. Kenyában voltak gyerekek, akik most először láttak játszóteret. Volt, aki nem tudta, mit kell csinálni a csúszdával, vagy a hintával. Tehát ilyenekre gondolok. Ezek apróságoknak tűnnek, de mégis hatalmas segítség.”

Fotó: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ati Papa
2021. december 02. 13:17
Jól csengő szlogen a Hungary Helps, de nagyjából annyit ér ha csak Magyarország segít ilyen formába, mint halottnak a csók. Erre más formában már itthon is elköltöttek néhány évtized alatt k.b. 150 milliárd forintot, de túl sok látható eredmény nélkül. Nincs az a pénz amiből nagyjából egymilliárd afrikai embernek munkát, oktatást, lakást, európai szintű életvitelt lehetne adni belátható időn belül. Pláne ha pillanatnyilag csak Magyarország helps.
nick89
2021. december 02. 10:07
A magyar fiataloknak kell jövőképet adni. És sokkal jobb oktatást. És nevelést. És nem kellett volna őket eladósítani választásokra készülve.
Pertli
2021. december 02. 09:56
Csak az oktatás, csak az egészségügy támogatása. És igaza van Daninak (vagy egy kommentelőnek) tárgyi és szellemi segítség kell minden szegény embernek. Emellé pedig egészséges ivóvíz azoknak, akiknek nincs elegendő. Felépíteni iskolákat, kórházakat, orvosi rendelőket, közösségi épületeket. Maradjanak ott a saját hazájukban! Kedves tanárok, orvosok! Tessék odamenni tanítani a gyerekeket, gyógyítani a betegeket. Ez a kihívás, ez a valami. Nem csak étellel él az ember!
Pelso j.
2021. december 02. 06:24
Igen, Dani, a magyar emberek egyik fő szándéka, hogy jövőképet adjanak afrikai fiataloknak, az adófizetői zsebükből persze. Mellesleg, ti sem azt adtok, csak közpénzt, valahova.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!