A frusztrált ukrán vezetés jelentheti a legnagyobb veszélyt most a térségre

2021. december 20. 20:35

Az Egyesült Államok az utolsó ukrán katonáig harcolni fog a Krímért.

2021. december 20. 20:35
null
Ugrósdy Márton
Ugrósdy Márton
Origo

„Az Egyesült Államok az utolsó ukrán katonáig harcolni fog a Krímért – szokás mondani szakértői körökben, ha a keleti szomszédunknak nyújtott nyugati biztonsági garanciákról beszélgetünk. Az elmúlt hetek nagyhatalmi egyezkedései és a múlt heti Keleti Partnerség csúcstalálkozó egyértelműen megmutatták, milyen az, ha valaki feláldozható bábuvá válik a Nagy Sakktáblán.

Kudarcos eredményekkel – pontosabban az eredmények fájó hiányával – térhetett haza múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Brüsszelből, a keleti partnerség csúcstalálkozóról, ahol csalódást keltően és összeszedetlenül szerepelt. Úgy tűnik
Az elmúlt hetek-hónapok ukrán fenyegetései, diplomáciai üzengetései, valamint a kapkodás és az orosz invázióval való riogatás csak jobban elszigetelték Ukrajnát hagyományos támogatóitól. Mindezt ráadásul egy olyan pillanatban, amikor a legtöbben egy sajátos amerikai-orosz alkura számítanak és ahol szinte biztos: a nagyhatalmi egyezkedés költségeit Ukrajna fogja viselni.

Az ukrán elvárásokkal szemben az Európai Unió és Ukrajna közötti keleti partnerség csúcstalálkozón Zelenszkij elnök végül semmilyen kézzelfogható garanciát nem kapott arra, hogy az eu bármilyen módon fellép az ukrán érdekek védelmében.
Az ukránok stratégiája a kezdetektől világos: az ország az EU költségén akarja magát megvédeni az oroszoktól. Ennek mentén folyamatosan konkrét csatlakozási menetrendet, újabb Oroszország elleni szankciókat, védelmi garanciákat és oroszellenes zárónyilatkozatot követeltek az európai vezetőktől.

Politikai okokból az ukrán kormány a piaci árnál jóval magasabban importál szenet, olajat valamint gázt a nyugati országokból és mivel erre a költségvetésből kell előteremteni a forrásokat, a valódi árat végső soron a lakosság és az ipar fizeti meg. Egyes előrejelzések szerint a tél végére elfogyhat az ukrán gáztartalék és kifogyhatnak a szénkészletek is, a hideg és sötét otthonokból pedig a dühös emberek könnyen a Majdanra vonulhatnak, hogy ott követeljenek igazságot maguknak.

Futballnyelven szólva, állítólagos barátai és szövetségesei lesre futtatták Zelenszkij elnököt. Senki sem küld katonákat, fegyvereket is főleg csak hitelre adnak el neki, miközben az egyre hangosabb ukrán követelőzésnek szemmel láthatóan semmilyen hatása nincsen az európai vagy amerikai külpolitikára. A Nyugat mára hozzászokott a kelet-ukrajnai háborúhoz, az oligarchák által dominált gazdasághoz és a szájhősködő, de tehetetlen politikusokhoz. Az igazi veszélyt így most az jelenti, ha az ukrán vezetés minden mindegy alapon valami meggondolatlanságra ragadtatná magát a keleti fronton. Nem véletlen, hogy ennyire erősen adták a NATO-tagok Zelenszkij tudtára: ne számítson rájuk egy oroszok elleni háborúban.”

Fotó: Handout / UKRAINE PRESIDENCY / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2021. december 21. 10:18
A világ nem tud meg lenni egy kiadós európai háború nélkül ,nem beszélve ámerikáról ők a háborúkból élnek nincs háború tönkre mennek!!!
orygabor
2021. december 21. 10:17
Nem mintha sajnálnám ezt a latorállamot, de azért a Nyugat megint csak megérte a pénzét: Felbiztatták őket, majd cserbenhagyták. Vö: Lengyelország 1939.
matykox
2021. december 21. 07:33
Na ja. Ez az ukrán - ukrán? - banda még vazallusnak is silány. De hát a világ már csak ilyen: szarból utoljára is csak a magyarok tudtak aranyat csinálni. A B12 vitamiról van nagyba szó, ha valakinek nem esik le a tantusz ...
Gèbi
2021. december 21. 06:33
Az amerikaiak nem fognak tengelyt akasztani az oroszokkal egy olyan légypiszokért mint Ukrajna. Persze, ha lenne ott néhány millió köbméter értékes ásványi anyag, köolaj stb akkor talán, de nem biztos. Így meg egészen biztosan nem fog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!