Magyar származású csillagász az „antirasszista” őrület újabb áldozata

2021. november 11. 19:58

John Kormendy amerikai csillagász rendkívüli egyetemi és tudományos karriert futott be, elhalmozták elismerésekkel, társasági tagságokkal, most mégis lesújtott rá a neobolsevik élcsapat vasökle. Közzétett egy tudományos értekezést – a kinyomtatást megelőzően – arról, hogyan lehet a tudományos posztok esetén kizárni a szubjektív tényezőket.

2021. november 11. 19:58
null
Sebes Gábor
Sebes Gábor
Pesti Srácok.hu

„Ez annyira felháborította a hivatásos sértődötteket, hogy nemcsak a tanulmányt tüntették el az Amerikai Tudományos Akadémia közleményeinek oldaláról, de a kinyomtatását is megakadályozták, sőt, Kormendynek a témáról írt, már kinyomtatott könyvét sem terjeszthetik.

Mind a tanulmány, mind a könyv átment a tudományos közleményeknél szokásos, anonim lektoráláson, amit hasonlóan képzett tudósok végeznek (peer review). Mint Heather Mac Donald, az esetről írt cikk szerzője írja, beszélt Kormendyvel. Elmondta, hogy semmi rosszat nem tett. Helyes technikát használt a kutatásához, az eredményeket megbízhatónak tartja. November 1-én mégis bocsánatkérést tett közzé.

»Most már látom, hogy a munkám embereket sértett. Bocsánatot kérek az általam okozott megpróbáltatásért és fájdalomért. Semmi sem áll távolabb attól, amit reméltem. Teljes mértékben támogatok minden törekvést a méltányosságra, a befogadásra és a mindenki számára gazdagító környezetre« – írta Kormendy.

Az ember csak vakargatja a fejét: miért is kér bocsánatot egy tudós egy tudományos tanulmányért, ami megfelelt a szakma szabályainak? Miért okozhat fájdalmat egy tudományos közlemény, és ha okoz, miért is kell azt nem elviselni? A kínai kulturális forradalom alatt jöttek a hírek arról, hogy neves értelmiségiek, tanárok, tudósok hogyan gyakoroltak önkritikát a náluk sokkal ostobább vörösgárdisták nyomására.

Szóval, mi is volt sértő Kormendy tanulmányában? A csillagász egy olyan modellt alkotott, amely egy tudós korai publikációinak idézettségéből előre jelzi, milyen hosszútávú hatása lesz a tudományra. A modelljét egy huszonkét tekintélyes csillagász által alkotott testülettel tesztelte. Ők ötszáztizenkét csillagász tudományra tett hatását osztályozták, akiket Kormendy felvett a modelljébe. Az ítéletük nagyon közel esett a modell előrejelzéséhez. Azaz, a modell a korai publikációk alapján ugyanazokat a csillagászokat jelölte meg, mint akik előbbre viszik majd a tudományt, akiket a saját szakmájuk legjobbjai is kiemelkedőnek tartanak.

Kormendy dolgozata kiemelte, hogy az alkalmazási szempontok közül a várható tudományos hatás csak az egyik. A nemek és fajok közti egyensúly is legitim szempont. Ez azonban nem volt elég a mai vörösgárdistáknak: a New-York-i egyetem egyik asztrofizikusa szerint Kormendy tönkretette azokat az apró lépéseket, amiket az egyenlőség terén idáig elértek.”

Fotó: Flickr.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2021. november 12. 09:22
Mit mondott doktor úr, elmehetek? El-me-be-teg!!!
flesh ripper
2021. november 12. 09:18
Minek kér bocsanatot? A mea culpázás, nem segít rajta, mert akire rátették a billogot, az ott is marad...kb. 5 -8 évig. Aztán, úgyis minden a feje tetejére áll és már a megbélyegzés sem kell, a válogatás nélküli, tömeges, random boszorkányirtáshoz.
Rocktoberi
2021. november 12. 08:59
És ugyanezek a tanulatlan, büfé szakos senkik ugatnak a sötét középkorról. Miközben tönkreteszik a tudományos életet az oda beerőszakolt áltudományokkal és a kritikai fajelmélettel ami lényegében a fehér emberrel szembeni rasszizmus.
matykox
2021. november 12. 08:17
Ez EGY GYALÁZAT, hogy egy tudományos munkát idióta barmok nem tudományos szempontokon bírálni merészelnek! Az csak egy további undormány, hogy egy "An astronomer in Budapest objected that Kormendy had failed to consult with 'relevant humanities experts' about cumulative bias against females and minorities" A büdös barom Budapestről valószínűleg egyike azoknak a senkiknek, akiknek pofájuk nagy de a kutya se törődik az "eredményeivel". Többet lásd https://www.city-journal.org/scientific-merit-and-the-equity-cult?wallit_nosession=1
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!