George Floyd nem szent, Kyle Rittenhouse nem hős

2021. november 30. 08:28

Két olyan kép is szembejött velem, amely egy normális világban aligha születhetett volna meg.

2021. november 30. 08:28
null
Balogh Gábor
Balogh Gábor
Azonnali.hu

„A következő váltó az irracionalitás-expressz vasútján azt dönti el, hogy a béke vagy a háború logikája mentén gondolkodunk-e magunkról, egymásról, és más világnézetű honfitársainkról.

Az elmúlt napokban két olyan kép is szembejött velem, amely egy normális világban aligha születhetett volna meg. Az egyik egy washingtoni katolikus egyetem campusán kihelyezett festmény, amelyen George Floydot Krisztusként, édesanyját pedig az őt gyászoló Szűzanyaként ábrázolják. A másik egy webshop kínálatában szereplő póló, amelyet az vehet magára, aki szerint Kyle Rittenhouse »a nép hőse«, és mellesleg – ahogy a fejét övező glória jelzi – szent is.

George Floyd többszörösen visszaeső erőszakos bűnöző volt, aki nem egyszer hasonlóan agresszív módon lépett fel másokkal – egy alkalommal egy várandós nővel – szemben, mint, ahogyan az őt földre teperő és végül a halálát okozó rendőr. Krisztus minden bizonnyal neki is megbocsát – de aki őt a Megváltó helyébe vizionálja, nem csak blaszfémiát követ el, de az egész tragikus történetet reménytelenül nem is érti.

Kyle Rittenhouse egy gépfegyverrel utcára vonuló 17 éves srác, aki agyonlőtt két embert. A bíróság ítélete szerint ezt a hatályos helyi törvények értelmében jogos önvédelemből tette, s ezt nincs is okunk vitatni. (Ahogyan azt a verdiktet sem, amely gyilkosságért elítélte a Floydot leteperő egyenruhást.) Csak, hát ettől még kioltott két életet. Senki sem kérheti rajta számon, hogy most egyelőre annak örül, hogy nem kell haláláig börtönben ülnie – ám a történtek feldolgozásához talán évtizedek sem lesznek elegendőek számára.”

Nyitókép: MTI/AP/The Kenosha News/Pool/Sean Krajacic

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. november 30. 14:52
"Persze ezzel is gyorsan lehet lőni, húzogatva az elsütőbillentyűt, de egy pisztollyal is." 100 töltényes teljesen automata osztrák pisztoly. https://www.youtube.com/watch?v=5jrHOI5x5mU Van némi tűzerő. :-)
Akitlosz
2021. november 30. 14:45
A szerző szándékosan összekeveri a feketét a fehérrel. Önkényesen tett a cikkében egymás mellé össze nem tartozó eseteket.
Akitlosz
2021. november 30. 14:44
"s ezt nincs is okunk vitatni. (Ahogyan azt a verdiktet sem, amely gyilkosságért elítélte a Floydot leteperő egyenruhást.)" De van. Semmi köze nem volt az esetnek gyilkossághoz. Maximum halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés. Köze nincsen gyilkossághoz.
Akitlosz
2021. november 30. 14:42
"Kyle Rittenhouse egy gépfegyverrel utcára vonuló 17 éves srác, aki agyonlőtt két embert." Éppen ettől hős. Kevesen tennék meg ezt, amit ő a közösség, a rend védelmében. Messe nem utolsósorban a saját élete védelmében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!