Kiszámított gonoszság – Lukasenka migránsválsága

2021. november 08. 16:38

Lengyelország a barátunk, partnerünk, sorstársunk ezer éve. Belarusz távolról érkezett, feltüzelt embereket saját aljas politikai céljaira felhasználó, kelet-közép-európai rendünkre támadó, posztkommunista rezsimje immár az ellenségünk. Ez ilyen egyszerű.

2021. november 08. 16:38
null
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Egyre durvább jelenetek zajlanak ezekben az órákban a lengyel-belarusz határon. Ahogy az elmúlt hónapokban is, csak eddig csendesebb mederben csordogálva, meg-meghaltak kihűlt közel-keleti emberek a nagy kelet-európai vadonban, mert nem jutottak se előre, se hátra.

Migránsválság, újratöltve. Csak ezúttal nem óriási léptékű, összetett társadalmi, politikai és gazdasági folyamatok indították be a hullámot. Nem magányos világutazóként és nem is véletlenszerűen érkeztek szíriai és iraki tömegek a lengyel-belarusz határra.

Amíg a déli migrációs útvonalak mindig léteztek és létezni fognak földrajzi és geopolitikai szükségszerűségként, a mostani belarusz-lengyel válságnak nem kellene megtörténnie. Ez szándékosan, megtervezetten történik.

Ezúttal egy magát komolynak tartó ország vezetése döntött arról, hogy migránsválságot csinál.

Szándékosan. Kiszámítottan. Ellenséges indítékokból. Lehetőleg minél nagyobb krízist teremtve.

Lukasenka rogyadozó, saját népét is korlátozó, jogait fosztó, elnyomó rendszere reptette és buszoztatta a migránsokat, nagyrészt fiatal férfiakat, de mellettük nőket, gyerekeket is a Közel-Keletről a posztszovjet kelet-európai országba, hogy őket eszközként felhasználja, majd sorsukra hagyja őket. Nekihajtva ezeket az embereket Lengyelországnak, Litvániának, Lettországnak – az EU-nak. Közösségünknek. Hogy újra ott tartson Európa, mint 2015 forró őszén.

Történelmi alapvetés: egy szuverén ország ott kezdődik, hogy képes fenntartani a belső rendjét, és képes megvédeni a külső határait. A kontinens országai évek óta küzdenek a külső határaik gyengítésére irányuló kísérletekkel, a migrációt előidéző folyamatokkal. Spanyolországtól Magyarországig súlyos időszakokat éltünk meg. Volt néhány nyugodtabb évünk, de idén újra fokozódik a helyzet. 

És most már a távoli, északkeleti végeken is. Mert a belarusz diktátor úgy döntött, válságot csinál. Aki ilyet tesz, az Európa ellensége, szövetségi rendszereink kihívója. Az EU-é, a NATO-é, és igen, a V4-eké is.

Most Lengyelország mellett kell állnunk. 

Ahogy minden szuverén országnak, Lengyelországnak is joga és kötelessége a saját határai védelme. Önmaga miatt és európai közösségünk védelme miatt is.

Lengyelország a barátunk, partnerünk, sorstársunk ezer éve.

Belarusz távolról érkezett, fogalmatlan, szerencsétlen és végül feltüzelt embereket saját aljas politikai céljaira felhasználó, kelet-közép-európai együttműködésünkre és békés létünkre, rendünkre támadó, posztkommunista rezsimje immár az ellenségünk. Ez ilyen egyszerű.

És Isten őrizzen mindenkit a konfliktus további eszkalálódásától.

Összesen 282 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2021. november 09. 13:49
ALAPVETŐEN az a rossz megközelítés, ha LUKASENKA nyakába igyekeznek varrni a migránshullámot! MERT ez bizony az EU -nak a sara! NEM mai, hanem már évek óta gond, és ezt mindenki tudja!
Andilla
2021. november 09. 09:41
Igen, a lengyelek a barátaink, ez nem is kérdés. És az sem kérdés, hogy támogatjuk őket az EU határainak, illetve az európai kultúrának a megvédésében. Kedves Gellért, a cikk alapfelvetése viszont igen nagy tévedés: "Mert a belarusz diktátor úgy döntött, válságot csinál." Ez a mostani válság csupán egyetlen mozzanata annak az évtizedek óta tartó folyamatnak, amit mások döntöttek el, nem Lukashenko, az ötletet a 100 éves Kalergi-tervből merítve. Gondolom, az ismerős. "Aki ilyet tesz, az Európa ellensége, szövetségi rendszereink kihívója. Az EU-é, a NATO-é, és igen, a V4-eké is." - teljesen egyetértek! Akkor már csak pontosan be kellene azonosítani azt az ellenséget. Lukashenko diktátor vagy sem, ne foglalkozzunk most azzal, hogy hogyan irányítja a saját országát; nézzük csupán ezt a konkrét helyzetet: ő most az "amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten" elvén viselkedik. Ha van számára észszerűbb megoldás, akkor rajta, lehet javasolni! Ha konstruktív megoldást akarunk, akkor pont nem ellenségnek kellene kikiáltani, hanem megnyerni szövetségesnek, hogy ne is fogadja be a migránscsordát még ideiglenesen sem. Hm?
sorostalanság
2021. november 09. 08:58
Ez is csak úgy kezdődött, hogy a fehéroroszok "visszaütöttek". Annyira tiszta a helyzet, hogy ezt az itt kommentelő libernyákok nem értik: minden azzal indult, hogy a DS újabb ütközőzónát akart az orosz határon azzal, hogy megpuccsolja Lukasenka-t. Nem sikerült. Erre rátesznek még egy lapáttal a szankciók kihirdetésével, ami eleve halott ügy, mert az oroszok mellettük állnak. Válaszlépés: küldjük nektek a fekete aranyat idióta brüsszeliták. És azonnal beindul az ajvékolás, a Lengyelek meg szopnak egy jó nagyot. Azért polák barátainknak is el kellene gondolkodni ezen a feneketlen oroszellenességen, mert a zúnijó' jól láthatóan nem fog nekik segíteni...
Dénia
2021. november 09. 07:53
Mindennel egyetértek. Csak azt mondja meg nekem valaki, hogy ugyan mi a lószarért tartaná meg magának Fehéroroszország az afgánok tízezreit, vagy miért költene egy büdös fillérrel is többet a saját határainak védelmére, megvédeni annak az eunak a seggét a saját maga által előidézett szartól, ami eu őt amúgy durván támadja. Hogy kéne ennek másképp lenni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!