Lukasenka elszámolta magát

2021. november 19. 18:30

Jobb lett volna, ha Merkel nem nyúl a telefon után.

2021. november 19. 18:30
null
Nikolas Busse
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Az Európai Bizottságnak igaza van: nem szabad Lukasenkával tárgyalni. Európában nem ismerik el legitim vezetőként, a zsarolási kísérletéért pedig nem szabad megjutalmazni. Számára ez végül is arról szól, hogy rákényszerítse az EU-t rezsimje elismerésére és a szankciók feloldására.

Erre nincsenek meggyőző szakmai érvek. Az EU messzemenőkig elzárta barbár játéka utánpótlási útvonalait, az első migránsok pedig hazatérnek. Az, hogy Lukasenka most felajánlja, hogy még többet is hazavisz, ha az EU átvenne közülük valamennyit, annak a beismerése, hogy elszámította magát. Ugyanúgy alábecsülte az EU és a tagállamok eltökéltségét, mint korábban Erdogan – elősorban Lengyelországét.

Merkel mégis beszélt Lukasenkával. Neki ez a modus operandija, ami sok jó szolgálatot tett már Európának. A beszéd ellen nincs is ellenvetés, hiszen az nem ugyanaz, mint tárgyalni valakivel. De ebben az esetben jobb lett volna, ha a kancellár nem nyúl a telefon után. Szükségtelenül megerősítette Varsóban azt a régi beidegződést, hogy Németország Kelet-Európában a partnerei feje fölött politizál. Merkel elkövette már ezt az Északi Áramlat 2 esetében, ami gyengítette az EU pozícióját és bizalmatlanságot ébresztett Berlin iránt a szövetségesekben.”

Fotó: FLORIAN GAERTNER / PHOTOTHEK / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2021. november 23. 10:13
Mindenki nagyon okos de senkinek nem jut eszébe hogy ezek a szerencsétlenek kinek köszönhetik hogy kénytelenek a világot a nyakukba venni. Vagy esetleg az elkövetőket nemzetközi bíróság elé állítani és ha mást nem legalább kártérítést fízetetni velük.
Zellenzék
2021. november 21. 08:39
Atyaég, ilyen véleménycikket lehozni....Merkel szokás szerint a humánus megoldást kereste, ez lenne a nagy probléma?? A lengyel határnál tizezer férfi, nő, gyerek fagyoskodott két katonaság közé szorítva egy ostoba diktátornak köszönhetően. Mit kellett volna tennie? Kivárni amíg komolyabb konfliktus lesz és humanitárius katasztrófa??
sorivo4
2021. november 21. 02:49
Mindet haza fogja paterolni. Ezzel fog beinteni az EU-nak, ami erre nem képes.
sorivo4
2021. november 21. 02:47
Merkel migriket kunyerált volna tőle, mert nem tud leállni, de még otthon sem beszélte meg. Luka meg azt hitte, hogy kompetens.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!