A Hardi-istálló, Oblath György és a többiek, avagy a külkeres maffia hatalomátvétele

2021. november 06. 20:15

A vörös polip pillanatok alatt megfonta a maga pénzügyi, gazdasági hálóját Magyarországon.

2021. november 06. 20:15
null
Borvendég Zsuzsanna
PestiSrácok.hu

„A West-Orient a kezdetek egyik legmeghatározóbb pártvállalata volt, amelynek botrányával, a hatmillió dolláros textilpanamával tele voltak az újságok 1946 őszén.

A cég egyik vezetője Hardi Róbert volt, nevét még Sulyok Dezső is emlegette parlamenti interpellációjában. Hardi tipikusan az a figura, akinek semmi keresnivalója nem lett volna a kapitalista világot felszámolni igyekvő kommunisták soraiban. Gazdag kereskedőcsaládból származott, amelyről ő maga így vallott:

1945 előtt apám import-export cégét vezettem, amely az egyik legnagyobb bevétellel rendelkező vállalat volt. Talán nem tartozik a történethez, de azért elmondom, hogy huszonkilenc évesen az akkori Magyarország tizedik legnagyobb adózójának számítottam, amire igen büszke is voltam. Természetesen kiváltságos helyzetemet elsősorban annak köszönhettem, hogy nagyon jómódú családban születtem, a híres Halpern dinasztia leszármazottjaként juthattam egy ilyen jelentős céghez.

Hogy érezni lehessen a súlyát ennek a kijelentésnek, némi adalék: Hardi Róbert éves jövedelme 1942-ben 124 202 pengő volt, illetve ekkora összeg után fizetett adót, miközben egy gyári munkás éves bére nem érte el az 1500 pengőt, egy iskolai tanító havonta 163 pengőt vitt haza, a magyar királyi miniszterelnök fizetése pedig havi 2785 pengőt tett ki. (Az összehasonlító adatokat Romsics Ignác: Magyarország története a XX. században című könyvből kölcsönöztem.)”

Nyitókép: Siófok, 1967. június 9.Esti kivilágításban a KONSUMEX Külkereskedelmi Vállalat. Fotó: MTI Fotó: Manek Antal

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2021. november 07. 14:36
Oblath Gábor, Oblath György fia. Viszont a kedves papával szemben, ő korrekt embernek tűnik.
szürkeSzarvas
2021. november 07. 08:21
Hardi Mihály? MGIMOn jart Moszkvában. Ma a Klubi uszitó(!) főszerkhelyettese. Egyik "magyarfaló" ott. Ugyanaz a "vérvonal"? :)
Pelso j.
2021. november 07. 06:21
A mai polipról is majd egyszer valaki..... Lesz hihetetlenkedés.
Volo
2021. november 06. 23:07
Elolvastam féléve a könyvet. Felháborodtam, hogy tudták ezek a mocskok, a saját népüket, nemzetüket, alattvalóikat, elvtársaikat, mindegy minek nevezzük magunkat, habozás, kétkedés nélkül, meglopni, s a lopott pénzt a világban szétszórni, a nálunk gazdagabb embereknek odaadni? Az eszem megáll! Mennyire igaza volt Csurjának: " De hol a pénz? "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!