Brüsszel eltitkolja a neki kedvezőtlen uniós hatástanulmányokat

2021. október 19. 12:27

Frans Timmermans eltitkolt egy hatásvizsgálati tanulmányt.

2021. október 19. 12:27
Tóth Edina
Facebook

„Óriási botrány van kibontakozóban: Frans Timmermans az Európai Bizottság az európai Zöld megállapodásért felelős alelnöke eltitkolt egy hatásvizsgálati tanulmányt a »Termelőtől az asztalig« stratégiával kapcsolatban, annak érdekében, hogy az Európai Parlamenttel könnyebben elfogadtattassa a szakértők által vitatott és a gazdák által teljes mértékben elutasított javaslatát.

A stratégia 2030-ig jelentősen korlátozná a növényvédő szerek, a műtrágya és az antibiotikum felhasználását. Elfogadása az élelmiszer-alapanyagtermelés visszaesését, így jelentős áremelkedést okozna.

A mezőgazdasági szereplők nagy része és az EU belső kutatóközpontja ugyanakkor megkérdőjelezi a stratégiában megfogalmazott klímacélok teljesülését, emellett a tervezett – a gazdáknak kötelező érvényű – intézkedések káros következményeire mutatnak / mutatnának rá a jelentések, amennyiben azokat megosztanák a nyilvánossággal.

A következmények között az elszálló európai élelmiszerárakat és az uniós gazdák jelentős versenyhátrányát említik, miközben a károsanyag-kibocsátás mértéke nem csökkenne, csupán exportálná azt az unió a határain kívülre.”

Nyitókép: Stephanie Lecocq / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chris75
2021. október 20. 01:19
A műtrágyázás szerintem a legkisebb gond ezzel kapcsolatban, de persze, hogy nem a nagyfiúkat baszogatják, hanem azt aki csak dolgozni, termelni szeretne. Bármiféle hatástanulmány nélkül egy teljesen átlagos ember is megmondja azt, hogy amit jelenleg zöldség-gyümölcs témakörben művelnek a multik, az megkárosítja a termelőket és a fogyasztókat, mindezen felül hihetetlen pazarló és környezetszennyező. Nyilván a támogatásokkal és az adókkal játszanak, mert különben semmiképpen nem érné meg a dolog. Elképesztőnek tartom, hogy nem is csak az Unión belül, de még kívülről is zöldséget hoznak be. Hol a francban érné meg dinnyét vagy paradicsomot több ezer kilométerre utaztatni, ha nem lenne benne trükközés? Szerintem nem tévedek sokat, ha azt mondom, hogy mindeközben az áru 30%-a a szemétbe kerül és bele sem merek gondolni mennyi gázolajat égetnek el feleslegesen. Azt kellene betiltani, hogy a romlandó mezőgazdasági termékeket, legyen az zöldség, gyümölcs és pl a tejtermékeket mondjuk 1000 km-nél messzebbre vigyék. Többet segítene a környezeten ha megreguláznák a multik ezen adójátszmáit, mint a többi nagy okoskodás együtt.
Rocktoberi
2021. október 19. 18:58
Niggermans és a többi komisszár Európa ellenségei. Mindegy, hogy tudatlanságból vagy pénzért.
makapaka2
2021. október 19. 18:43
Egy ócska gittegyletté válik lassan az EU.
Csubszi
2021. október 19. 16:27
"A stratégia 2030-ig jelentősen korlátozná a növényvédő szerek, a műtrágya és az antibiotikum felhasználását. " Na az engedélyezett szarok meg semmit sem érnek, körberögögik a kórokozók, kértevők!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!