Olyan arcokat kerestem, akikről elképzelni se lehet, hogy agresszívak voltak

2021. október 29. 10:27

A legdurvábban bántalmazott nők, nem beszéltek. Megértem, de nagyon hiányoznak a filmből!

2021. október 29. 10:27
null
Skrabski Fruzsina
Skrabski Fruzsina
Facebook

„Először meglepődtem, de most már örülök, hogy 1-2 fideszestől jött csak kritika az Áldozatok 2006 filmünkkel kapcsolatban. Azért az igazság kedvéért: 100 az egyhez az arány, jött száz fideszes dícséret, egy kritika. A kritika egyik része arról szól, hogy méltán fontos emberek kimaradtak. Jogos kritika. Ékes Ilonát, fideszes, országgyűlési képviselőt, mindenképpen bele szerettem volna tenni. Hiszen ő a börtönöket, kórházakat járta első perctől, Kormos Valériával, aki erről nagyon jó könyvet írt, Embervadászok címmel – mindenkinek ajánlom! 

Csak az ő történetük külön megérne egy filmet. Kerestem is Ilonát, Valéria könyvborítóját beletettem, de egyszerűen annyi anyag vokt már akkor -kb. 15 óra forgatott, hogy egyszerűen nem fért bele az 52 percbe (így is lett egy 64 perces és egy 52 perces változat). Annyi azért jó, hogy több, korábbi filmben szerepeltek, mert ezt a témát feldolgozta eddig vagy 10 dokumentumfilm. Remélem, hogy a témában készül még film és benne lesznek! Próbáltam a szereplőket úgy összeválogatni, hogy legyen köztük sok új és könnyű legyen velük azonosulni, mert helyesek, fiatalok.

Olyan arcokat kerestem, akikről elképzelni se lehet, hogy agresszívak voltak. Nagyon próbáltam a sérült lányokat megszólaltatni, de csak egyet találtam. A legdurvábban bántalmazott nők, nem beszéltek. Megértem, de nagyon hiányoznak a filmből! Van egy olyan éle is a baloldali kritikákbak, ami szembeállítja az Elkxrtukkal, hogy az propaganda, ez nem, az hazugság, ez igaz.

Az Elkxrtuk fikciós film, igaz történet alapján, de az író fantáziájával felhigítva készült, az amerikai háborús filmek is fikciók és nem mindig akkora hős és annyira jó a parancsnok, mint a filmben. Nem lehet egy dokumentumfilmnel összehasonlítani. Szerintem a kettő egymást kiegészíti, erősíti. Fenntartja a témát. Egyik egy mese arról, hogy mi történhetett a háttérben, a másik egy dokumentumfilm arról, amit tudunk (nem tudjuk mi történt a háttérben).”

Nyitókép: Attila Kisbenedek/AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2021. október 29. 13:36
Egy tömör általános összefoglaló az erőszakról: https://egyvilag.hu/temakep/068.shtml
OrangeOrder
2021. október 29. 13:22
Skrabski dokuja nagyon jó lett, de persze lehetne még folytatni - remélem, fogja is. Senki nem állította, hogy itt a feltárás vége, ezért is inkorrekt, hogy fideszes oldalról többen is bekósolták: Várhegyi, Deák... ráadásul a Tilos rádiós arcok is igenis kellettek bele, ilyet eddig nem láttunk.
cutcopy
2021. október 29. 12:11
Beleférhetett volna egy interjú az akkori és a jelenlegi belügyminiszterrel..
Gentry69
2021. október 29. 11:13
"...az amerikai háborús filmek is fikciók..." Ken Follet vmi ilyesmit ír a "Tű a szénakazalban" előszavában, hogy akár történhetett így is. Ilyen az Elkxurtuk is, az összes valós szereplőt hitelesen ábrázolja és akár történhetett így is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!