Okos megoldások a villanyszerelésben

2021. október 19. 10:59

Az igazán forradalmi áttörést a villanyszerelésben az jelenti, hogy mostantól egy egyszerű villanykapcsoló vagy dugalj is okoskapcsoló és okosdugalj lehet.

2021. október 19. 10:59
null
Márki-Zay Péter
Villanyszerelők Lapja

(Részlet Márki-Zay Péternek a Villanyszerelők Lapjában 2017-ben megjelent írásából, via Index)

„Egyre gyakrabban hallunk, olvasunk, akár itt a Villanyszerelők Lapjában is, a „tárgyak internetéről”, azaz az egymással és okostelefonokkal, tabletekkel kommunikáló eszközökről. Ezzel kapcsolatosan két általános félreértést szeretnék cikkemmel eloszlatni: az egyik, hogy ezek a megoldások majd a későbbi jövőben jelennek csak meg, a másik, hogy használatuk bonyolult, esetleg informatikusi vagy elektronikai szakmai ismereteket igényel.

Az okos termékek már ma is kaphatók és még villamos szakmai ismeretek is csak a hálózatra csatlakoztatásukhoz kellenek, ahogyan egy hagyományos villanykapcsoló beszerelésekor is – épp ezért érdemes mielőbb minden villanyszerelőnek megismerkedni ezen termékek használatával.

Jól ismert kényelmi funkciók – minden korábbinál egyszerűbben

A hagyományos épületvillamossági kivitelezés sokáig a vezetékezésre, a kiselosztóban foglalt védelemre és elosztásra, illetve a kapcsolókra és dugaljakra szorítkozott. Ez a kör bővült később az egyszerű kényelmi megoldásokkal, pl. fényerő-szabályozó, mozgásérzékelő, termosztát, kaputelefon – valamennyi magasabb hozzáadott értéket képvisel a villanyszerelő számára, és nem jelentett különösebb szakmai kihívást sem. Igényesebb ügyfeleknél megjelentek az épületautomatizálási, okosotthonrendszerek is (pl. KNX), amik a fent említett elemeket gyengeáramú jelátvitellel kötötték egységes rendszerbe. Hogy a buszos rendszerek elterjedése nem öltött tömeges méreteket Magyarországon, annak az árukon túl több oka is van:

- először is a rendszerek telepítéséhez képzett szakemberekre van szükség, a gyártók által szervezett oktatáson sajátítható el a rendszer telepítése és felprogramozása,

- ehhez járul továbbá, hogy magának a felhasználónak is el kell sajátítania a rendszer használatát, és mint a műszaki cikkeknél oly sokszor, a komplexitás itt is az elterjedés akadálya lett.

Itt kapcsolódik a történetbe a tárgyak internete, ami bár először éppen ezeket a komplex épületautomatizálási rendszereket tette távolról is elérhetővé, az igazán forradalmi áttörést a villanyszerelésben mégis az jelenti, hogy mostantól nemcsak a rendszertermékek, hanem egy egyszerű villanykapcsoló vagy dugalj is okoskapcsoló és okosdugalj lehet – ezt a fejlődést szemlélteti az 1. kép. A hagyományos és okos termék között ránézésre semmi különbség nincs, villamos bekötése is ugyanaz, viszont az okos termék figyel, mér, riaszt és beavatkozik az okostelefonnal vagy számítógéppel rendelkező tulajdonos igényei szerint.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2021. október 19. 19:09
Péter, ha okos lennél, eldugulnál.... Alul-felül, nekünk mindegy.
Felix Leiter
2021. október 19. 18:50
"A hagyományos és okos termék között ránézésre semmi különbség nincs" Ez pont ugyanaz, mint hogy az áram alatt lévő vezeték pont úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása...
sittes
2021. október 19. 18:19
Szégyen, hogy dolgozni mert a privátszférában! Ahelyett, hogy valami zsírós semmirekellő posztot töltött volna be valamelyik miniszter haverja alatt.
kiss.istvan770
2021. október 19. 16:34
Nahát, hogy mik vannak! A CIA még erre is kiképezte MZP ügynököt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!