Márki-Zay, Karácsony, a csirke és a gyáva nyúl

2021. október 07. 08:34

Popcornt elő: Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely között egy tökéletes játékelméleti szituáció bontakozott ki.

2021. október 07. 08:34
null
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Nézzenek oda: politika zajlik az ellenzéki oldalon! Meglepő fejlemény ez annak fényében, hogy a régimódi, natúr, pőre politizálás az elmúlt évtizedben elsatnyult Magyarországon. Az egyik oldalon a Fidesz egypárti, megkérdőjelezhetetlen vezetésű, gépezetté professzionalizált tömbje gyártotta és gyártja a politikai termékeket; a másik oldal pedig, nos, elfelejtett politizálni,

mert a légüres térben való csetlés-botlást igen nehéz annak nevezni.

Most viszont politikacsinálás történik az ellenzék köreiben, a megszólásoknak van tétje, a lépéseknek és döntéseknek következményeik vannak. Egyelőre az ellenzéki táboron belül. A politikusok, háttérembereik, hangadó talpasaik, kommentelőik és szimpatizánsaik mozgásban vannak, és még bármi megtörténhet.

Azzal, hogy – e sorok írásakor legalábbis – mindhárom jelölt állva marad az előválasztás második fordulójában, teljességgel nyitott kérdés marad, hogy ki nyerheti meg azt. (Az pedig még nyitottabb kérdés, hogy egyébként a győztes mihez kezd – mihez engedik kezdeni – a győzelmével a kampány hónapjaiban.)

A legérdekesebb fejlemény addig is Karácsony és Márki-Zay játszmázása. Nem láttuk ezt jönni. A legvalószínűbb forgatókönyv tényleg az volt: Karácsony eléri Márki-Zaynál, hogy soroljon be mögé, és akkor majd elég biztosan meglesz a többség Dobrevvel szemben a második fordulóban.

Az új számok viszont nem ezt mutatják: Karácsony addig téblábolt – és folytatta motolla-szerű (köpönyeg)forgatását – a politika csuszamlós sínjein,

amíg megérkezett az a bizonyos villamos, és, hoppáré, rágurult a lábára.

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely között egy tökéletes játékelméleti szituáció bontakozott ki. Ezt a játszmát az angol chicken game-nek (csirkejátéknak), a magyar gyáva nyúl játéknak hívja: a lényege, hogy képzeljük el, két kocsi száguld egymás felé, és közülük az veszít, aki hamarabb félrekapja a kormányt.

A feladat tehát az, hogy az egyik fél mindenképpen győzze meg a másikat arról, hogy ő aztán nem fog kitérni, ő tántoríthatatlan, és legyen szíves a másik félrehúzódni. Ha az egyik meggyőzőereje, érvei és egyéb ütőkártyái elég hatásosak, a másik előbb vagy utóbb tényleg kitér és kiesik a játszmából. Ha viszont a másiknak is elég sok érve és öntudata van ahhoz, hogy versenyben maradjon, akkor nem fog félreállni, nem vállalja a gyáva nyúl szerepét.

A chicken game nem csekély veszélye azonban, hogy ha egyik sem rántja félre a kormányt, akkor össze fognak ütközni és mindketten kiesnek a játszmából.

Az elmúlt napok üzengetései és helyezkedései pontosan erről a játékról szóltak, és az elején még valószínűsíthető, MZP-féle félreállás helyett jött az egymással szemben való robogás, a nyílt konfrontáció. Karácsony érvei, szavai, ütőkártyái a porba hullottak, és

előbb keménykedésével, majd a Gyalog galopp Fekete Lovagjára emlékeztető alkudozásával magát tette nevetségessé.

A chicken game tehát folytatódik, jelen állás szerint teljes konfrontáció lesz – méghozzá úgy, hogy ott lesz egy másik versenyző is, aki megúszta ezt a játszmát és csak a saját formaidőzítésére kell koncentrálnia: Dobrev Klára. 

Karácsony Gergely elmúlt napokban való, egyre zaklatottabb dervistánca kapcsán már igazán feltehetik saját legelkötelezettebb rajongói is a kínzó kérdést, hogy mi ennek az embernek a tényleges, valódi politikai, városvezetői és szervezetépítési képessége – azon túl, hogy mindig időben dobbant aktuális szövetségesei mellől, majd kint is vagyok, bent is vagyok játékot játszva veszi hülyére egyrészt gazdatesteit, másrészt a még mindig az újdonság ígéretével rá szavazó támogatókat.

Mint emlékezetes, Karácsony idén tavaszig hajtogatta azt, hogy ő aztán nem akar miniszterelnök lenni, és innen jutott oda, hogy még az előválasztás sem megnyerve kezdett versenytársainak pozíciókat osztogatni a leendő kormányában, a határozottság és a kétségbeesés különös elegyét prezentálva a megállás nélkül írt posztjaiban és videóiban.

Kíváncsi vagyok, készül-e valahol már a karácsonyos Hitler-videó – a kontentet már szállítja a szövegekhez a főszereplő.

Karácsonyhoz képest a két másik versenytárs sokkal egyszerűbb helyzetben van:

Dobrev az Dobrev, Gyurcsány az Gyurcsány, önmagukat adják, zsákbamacskát nem árulnak

sem az úgynevezett szövetségeseiknek, sem az ellenfeleiknek. A baloldali establishment élcsapata voltak és lesznek, büszkén vállalják és dacosan képviselik mindazt, ami a magyar jobboldal alapértékeinek és világlátásának tökéletes ellentéte. Ha Dobrev győz az előválasztáson, ne legyenek kétségeink, Gyurcsány és hálózata szétcsap a maradék ellenzék soraiban, és mindenki úgy fog táncolni, ahogy ők fütyülnek.

Az ellenzéken belüli második számú, eddig komolyan vehető erőt, a Jobbikot és annak vezetőjét, Jakab Pétert is épp most roppantották meg a Jobbik saját alapvetéseit feladó, DK-val kötött háttéralkukkal,

Francis és Claire röhögnek a markukba.

És ha Dobrev éppenséggel veszítene az előválasztáson, akkor sincsenek rossz helyzetben, mert így is, úgy is erősen valószínűsíthető, hogy a baloldal vezető ereje lesznek a következő évtől – akár kormányon, akár ellenzékben.

Márki-Zay Péternek sincs már innen vesztenivalója: az előzetes várakozásokat már most túlteljesítette, a legfrissebb számok az ő versenyben maradását igazolják, így a későbbi „mi lett volna, ha” kérdés már inkább arra vonatkozhat majd, hogy mi lett volna, ha nem indul-el, nem pedig az esetleges visszalépésének következményeire. Márkinak nincs pártja, a mozgalma ellenére one man show, amit csinál, Hódmezővásárhely polgármestereként megvan a maga bástyája, ami mögé visszavonulhat. Ha az előválasztáson a második helyre kerül, akár Dobrev, akár Karácsony maga mögé utasításával, az eddigieknél is komolyabb ellenzéki szereplővé lép elő; ha pedig meg is nyerné a voksolást, akkor minimum a saját fejében megdicsőülhet.

Bár kérdés, hogy

egy Karácsonynál is gyengébb hátországgal rendelkező politikai aktorként

mire lesz képes a valódi, országos parlamenti választásig az ellenzék vezető arcaként, Gyurcsánnyal a hátában.

Ami – erről elég sokan tudnak mesélni – nem a legkényelmesebb pozíció.

Fotó: YouTube

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. október 08. 09:50
De ez nem csiken gém, semmi tétje sincs, pusztán a műsor fenntartása a cél, hogy beszéljenek róluk, mintha valakik lennének, közben meg csak valóvilág pöcslengető villalakók, nulla teljesítménnyel. Freddie Mercury ellen indul Bunyós Pityu, Mr Busta meg Uchrin Benedek. Vicc.
Besenyő István újratőtve
2021. október 08. 09:00
"Márki-Zay, Karácsony, a csirke és a gyáva nyúl" Márki-Zay engem inkább az agresszív kismalacra emlékeztet. :)
WLaci
2021. október 07. 19:39
Jó értékelés, csak Márki-Zayról várnék többet. Konkrétan, ha a szerző valódi konzervatív lenne, akkor több lelkesedést. Ki a konzervatív: Orbán, Deutsch, Kövér, Rogán vagy Márki-Zay?
Almassy
2021. október 07. 17:39
"... egy Karácsonynál is gyengébb hátországgal rendelkező politikai aktorként /MZP/ mire lesz képes a valódi, országos parlamenti választásig az ellenzék vezető arcaként, Gyurcsánnyal a hátában. ..." ... fegyverhordozó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!