Az 1956-os forradalom évfordulóján éppen csak az 1956-os forradalomról nem volt szó

2021. október 26. 11:12

Amit a forradalom ellenségeinek nem sikerült, a gondolattalanság 65 évvel később végbevitte.

2021. október 26. 11:12
null
Kocsis Árpád
Mérce

„Ellenzék és kormánypárt kezet foghat. 1956 évfordulóján a Hősök terén és a Deák téren sikerült hat olyan beszédet tartani, amelyekben egyetlen szó sem esett a forradalmi tanácsokról, a sztrájkokról és a munkástanácsokról. Amit a forradalom ellenségeinek nem sikerült, a gondolattalanság 65 évvel később végbevitte. Nincsen dolgunk ötvenhattal.

Mi sem árulkodóbb, mint hogy a jelenbe belefeledkezett kortesek közül szombaton délután egyetlen ember tett említést a munkásokról. A konzervatív Márki-Zay Péter a félmondatával, ha a lényeget nem is érinthette, talán legalább pirulásra késztette az ellenzéki társait, akiket valamilyen rejtélyes oknál fogva baloldalinak szidnak.

Márki-Zay visszafogottsága érthető: a tanácsokba szerveződő 1956-os forradalmárok se kapitalizmust, se piacgazdaságot nem akartak, a forradalom napjaiban a pártosodás sem volt szívügyük. Közelebb álltak ők – a követeléseket állító, sztrájkoló, hónapokig szerveződő, később évekig a börtönben raboskodó, szabadságszerető nők és férfiak – az 1945-ös felszabaduláshoz, 1919-hez és a párizsi kommünhöz, mint az Európai Ügyészséghez való csatlakozás enervált hangadóihoz és az euró apologétáihoz.”

Nyitókép: Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apoa
2021. október 27. 21:09
Kevés emberen kívül mindenki remélte, hogy megszabadul a kommunistáktól és a szovjet hadseregtől. Tudom, mert emlékszem!
zakar zoltán béla
2021. október 26. 17:54
klíma komcsimo
nemecsekerno_007
2021. október 26. 14:45
30 évvel a rendszerváltás után már megint előkerülnek a bolsik?!?! Vazz én nem hiszem el.
74bro
2021. október 26. 12:52
Élnek még néhányan azok közül, akiknek a nagymamáját a szovjetek szabadították fel. Kihagytad az érzékenyítést a suliban? Vagy ilyenről nem érzékenyítenek, csak szexuális aberrációkról? Egyébként is, ki halott még olyan felszabadulásról, ahol minden óra eltűnik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!