A Gyurcsány-féle baloldal a magyar emberekkel szemben Brüsszel mellé állt

2021. október 22. 16:00

Válasz Donáth Annának energiaügyben.

2021. október 22. 16:00
null
Gyürk András
Vendégszerző

„A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal EP-képviselője, Donáth Anna, hétről hétre újabb mélypontot ér el az egész Európát sújtó energiaválsággal kapcsolatos kijelentéseivel. Nem egészen két hete a momentumos politikus az olcsó lakossági energia végét és az energiaszegénység korának beköszöntét helyezte kilátásba. Nemrég pedig a baloldali EP-képviselő kategorikusan kijelentette, hogy Brüsszel nem felelős az európai országok túlnyomó többségében ugrásszerűen növekvő rezsiköltségekért. A teljes érzéketlenségről tanúskodó igaztalan gondolatokkal szemben a valós helyzet három tételben írható le: az Európai Bizottság felelőssége a kialakult energiaválságért megkerülhetetlen; az Unió zöldpolitikája tovább emelné a rezsiköltségeket; az energiaárak kérdésében a magyar baloldal a brüsszeli bürokraták érdekeit képviseli. 

Teljesen világos, hogy az energia Brüsszel miatt is drágul. A hagyományos energiatermelés leépítésének erőltetése növelte Európa kitettségét a nagy energiaexportőröknek. Az Európai Bizottság liberalizálta a gáz- és árampiacokat, azonban a kilengéseket mérséklő jogszabályi háttér kidolgozását elmulasztotta. Ezzel a brüsszeli bürokraták kiszolgáltatták az embereket és vállalkozásokat az energiaszolgáltatóknak. A mostani válság előjelei hónapokkal ezelőtt észlelhetők voltak, a Bizottság mégsem készült fel. A bürokraták javaslatai csalódást keltőek, a megugró energiaárak tartós megfékezését nem segítik elő, azt a tagállamokra hárítják. Brüsszel felelősségével kapcsolatban szakértői egyetértés alakult ki: egyesek a liberalizált európai piacokat, mások az EU elhibázott energia- és klímavédelmi politikáját emelik ki. 

Donáth Anna állításával ellentétben a Brüsszel által javasolt zöldpolitika a középosztállyal fizettetné meg a klímavédelmet és megnövelné a rezsiárakat. A baloldali EP-képviselő is beismeri, hogy a jelenlegi áremelkedés legalább ötöde az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) köszönhető. Továbbá a momentumos politikus elhallgatja, hogy az Európai Bizottság egy új ETS-rendszer bevezetését tervezi, ami az autó- és lakástulajdonosokat adóztatná meg, klímavédelemnek álcázva a rezsiárak emelését.

A magyar baloldal mindig támogatta és támogatja Brüsszel rezsiár-emelési törekvéseit. 2004 és 2008 között a Gyurcsány Ferenc-vezette kormányok a brüsszeli bürokraták és az energiavállalatok kéréseit teljesítve többszörösére emelték a lakossági földgáz- és áramárakat. 2021 májusában csaknem a teljes magyar baloldal az ellen szavazott az Európai Parlamentben, hogy az emberek és a vállalkozások olcsó, megfizethető módon férjenek hozzá az energiához. Legutóbb pedig Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnökjelöltje, jelentette ki, hogy az embereknek »igenis érezniük kell az energiaár-növekedést«. 

Donáth Anna állításai a magyar baloldal jól ismert mintázatát követik. A momentumos politikus féligazságokkal védi a brüsszeli bürokratákat. Közben pedig kimondva-kimondatlanul a rezsiárak emelését szorgalmazza. Mindkét összetevő teljességgel elfogadhatatlan. Mi, a Fidesz-KDNP kormányzása alatt eddig is sikerrel csökkentettük az állampolgárok rezsiköltségeit és a jövőben is megvédjük a rezsicsökkentést, mert számunkra a magyar emberek olcsó és biztonságos energiaellátása az első!”

A szerző a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Nyitókép: Mandiner-archív

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2021. október 24. 11:24
Igen, ez mind igaz, tény. De, egyet megtanultam: az életben mindenért fizetni kell, előbb vagy utóbb, megtörténik, és más ésszerű magyarázatot nem találsz rá: mindez "azért" történhetett..., de akár amazért is, mert mindkettő, vagy még több, elég okot adott erre. Ez persze azokkal történik, akik, főként bohó fejjel hoztak olyan döntéseket, amire ma nem büszkék... "végre a nök, mint a férfiak mellé- és nem alárendeltjei, a társadalomban." - ez fontos és hatalmas tévedés. A nő ne legyen alárendeltje, se mellérendeltje senkinek, semminek. A nőnek nem a férfi ellen kell harcolnia, hanem a silányság, az erőszak, a durvaság és hasonlók ellen: a méltóság őrzéséért és védelmében. A felsoroltak sok pozitívumot tartalmaznak, de akkor mégis: hogyan lehet, hogy pl. "a természet és benne az ember védelme" ennyire katasztrofális "eredményt" képes felmutatni, mint azt az ábra mutatja. E természet és az ember doha nem látott elszennyeződését...
Emery4919
2021. október 23. 18:52
Egyszerűen nem értem, hogy miért nem látják be, hogy a jelenleg zöldenergiának definiált valami csak nagyon korlátozott mértékben működik. Ha nem akarjuk a légkört tovább rontani (ez ugye a deklarált cél), akkor atomerőműveket kell használni. "Az atomerőmű, meg a kiégett elemek szennyezők". Igen, nyilván, de mire való a tudomány.... Oldják meg. (Meg a naperőművet, meg a fúziós erőművet.) Szerintem gyorsabb és olcsóbb lenne az atomhulladék ártalmatlanítása, mint majd 10 év múlva a tönkrement napelemeké és akkumulátoroké. Ha tévedek, világosítsatok fel, én csak egy villamosmérnök vagyok, ill. voltam. Amúgy meg (cit. bandib) "Ez a donát túl hülye ahhoz, hogy ilyen témában valamit is mondjon."
olajfa1
2021. október 23. 11:48
Pontosabban Gyurcsány mikor Moszkva, mikor Brüsszel, mikor Wahington mellé állt, DE SOHASEM A MAGY NÉP MELLÉ, HANEM A MAGYAR NÉP ELLEN!
lhotx
2021. október 22. 19:03
A Gyurcsány nevű rombológépezet ennek az országnak a szétrombolására kapott megbízást 2003 után, ez volt az, amit -- isteni gondviselés folytán -- nem teljesített, s ez az, aminek kedvéért most visszatérne. Megszüntetni akarják Magyarországot, ez teljesen világos abból, ahogyan a balkáni háború óta hozzánk viszonyulnak nyugaton.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!