Godot megjött és dolgozik

2021. október 23. 07:00

A civilizált világ más országait nem istenkirályok, hanem elszámoltatható köztisztviselők vezetik.

2021. október 23. 07:00
null
Váncsa István
Facebook

„Európa és általában a civilizált világ más országaiban hasonló helyzet nemigen áll elő, azokat az országokat ugyanis nem istenkirályok, hanem többé-kevésbé elszámoltatható köztisztviselők vezetik, szűkebb térségünkben viszont akadnak megfigyelhető párhuzamok. Politikai előélet híján való, Európa-párti, bőszülten korrupcióellenes, nagyobbrészt jobboldali figurák bukkannak elő egyre-másra, mozgalmakat gründolnak, és iparkodnak rajzszögeket csempészni az uralmukba mostanra belezápult bal- és jobboldali elitek terebélyes ülepe alá. Jellemzően közép-európai népszokásról van szó, dívik a Rila–Rodopei-masszívumtól kezdve föl egészen a Balti-tengerig mindenütt, mostanra pedig Mária országába is beszüremkedett. Holott ez őneki nem is volt megengedve egyáltalán.

A helyzet pikantériáját az a körülmény is fokozza, hogy kormányzó urunk hosszú évek óta bolyong Közép-Európában föl s alá, megértetni akarván a helybeli potentátokkal, hogy a térség legfőbb vezetőjévé őt szemelte ki az Úr, eközben jövőbe mutató beszédeket tart és nagyívű jóslásokba bocsátkozik. Közép-Európa felértékelődik, erősödik, a jelentősége nő, és az egész Európai Unió növekedési centruma keleti irányba tolódik, Közép-Európába, mondta tavaly ilyenkor Szlovéniában. Ugyanakkor és ugyanott beszélt arról is, hogy 2010 táján elolvasott egy halom olyan könyvet, amelyek mind az új évtized várható fejleményeit taglalták, viszont Trumpot, a Brexitet, a menekültválságot és a járványt egyik se jósolta meg. Mondta ezt abban a térségben, ahol a hivatalban levő politikusok talpa alatt a föld már évek óta mocorog, sőt repedezik, ezt valamennyien érzik is, kivéve őt, a nagy jövendőmondót. A múlt hónap végén Csehországban vázolta fel, hogy Közép-Európa mily káprázatos lehetőségeket kínáló évtized előtt áll, és kinek mondta ezt? Természetesen Babišnak, ki másnak, ő nyilván azóta is teljesen fel van dobva emiatt.

Ami pedig a másik jobboldali politikust illeti, ő itt van a kapun belül immár tizenkét esztendeje. 2018-ig az illegalitásban húzta meg magát, akkor aztán kinyújtotta a csápjait, és övé lett Hódmezővásárhely, mostantól pedig miniszterelnök-jelölt. Kormányzatunk nem hisz a szemének, ilyen még nem volt és nem is lehetséges. Jön ez a fazon, akit senki se ismer, aki senkivel nem koptatta együtt az iskolapadot, nem hajkurászta ugyanazokat a leányokat, nem búsongott ugyanannál a kocsmaasztalnál, tömören fogalmazva, aki valójában nincs is, és ránk rúgja az ajtót. Hogy mért volt rá képes, az egyfelől rejtélyes, másfelől viszont nyilvánvaló.”

Fotó: MTI/Földi Imre

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2021. október 24. 10:26
Egy szexológus véleménye miért számít többet, mint a WC-és nénié? Mandi, követelem, hogy ezentúl Marcsinénit is tessék ideidézni aktuál politika szempontjából.
Zaj001
2021. október 24. 06:54
Váncsa elszámoltatható hivatalnokokat akar? Az egyszerű hivatalnokok által vezetett kormányokat könnyű befolyásolni. Ha valakinek 4 évre szól a megbízása, akkor a döntéseknél olyanoknak fog kedvezni, akik a 4 év letelte után állást ajánlanak neki. Nemzetközi szervezeteknél, nagyvállalatok igazgatóságában, ha itthon marad, akkor tanácsadói megbízást kap. Ezt sehogyan se tudják elszámoltatni.
szajpalca
2021. október 24. 06:47
István István megint csalódni fogsz.Újra és újra és újra.Elmúltak a daliás idők amikor Te mondhattad meg mi a jó az elfogadott a haladó és mi a rossz elvetendő.Egy ócska kiszolgált kacat vagy egy poros elfeledett kisértetház sarkában.
Bájron
2021. október 24. 05:10
Ki ez a takony libernyák!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!