Ez a változtatás a gyermekek érdekét szolgálja

2021. október 19. 13:54

A közös szülői felügyelet és a váltott gondoskodás biztosítja azt, hogy, ha mindkét szülő alkalmas a gyermek gondozására, a gyermeknek ne kelljen elválnia egyik szülőjétől sem.

2021. október 19. 13:54
null
Varga Judit
Varga Judit
Facebook

„Sokan felteszik a kérdést, hogy miért szükséges a Polgári törvénykönyv módosítása

Szögezzük le: ez a változtatás a gyermekek érdekét szolgálja, mert megszüntethet egy eddig elvarratlan konfliktusforrást.

A javaslatot a civil élet szereplői is üdvözölték, köztük a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és az Apaszív egyesület is, hiszen a módosítás egy régóta megfogalmazott igény volt a civil társadalom részéről.

A törvénymódosítás mögött nemcsak a 2020-ban felállított Családjogi Civil munkacsoport javaslatai, de az idén életre hívott Családjogi Szakértői Munkacsoport támogatása is áll.

A közös szülői felügyelet és a váltott gondoskodás biztosítja azt, hogy, ha mindkét szülő alkalmas a gyermek gondozására, a gyermeknek ne kelljen elválnia egyik szülőjétől sem, a gyermek mindkét szülőjével azonos intenzitású, bensőséges kapcsolatban maradhasson.

Hangsúlyozni kell, hogy a bíróságnak kell minden szempontot körültekintően mérlegelve döntenie abban a kérdésben, hogy a közös szülői felügyelet gyakorlásának feltételei fennállnak-e és az a gyermek érdekét szolgálja-e. A módosítás egy további lehetőséget biztosít a bíróság számára, hogy a jelenleginél jobb, a gyermek érdekeit szem előtt tartó döntést hozhasson.

A nemzetközi tapasztalatok és a legfrissebb kutatások egyértelműen alátámasztják, hogy a közös szülői felügyelet és a váltott gondoskodás a gyermekre nézve jobb kimenetellel bír, mintha a gyermek kizárólag egyik szülőjével élne. A gyermekek még abban az esetben is profitálhatnak a váltott gondoskodás előnyeiből, ha a szüleik közötti viszony nem kifejezetten együttműködő, mert a váltott gondoskodás ösztönzi a szülők közötti együttműködést, mert mindkét szülő ténylegesen részt vesz a gyermek nevelésében.

Ki kell emelni, hogy az Európai Unió országainak döntő többségében a közös szülői felügyelet a főszabály, és kivételesnek tekinthető, ha azt csak az egyik szülő gyakorolja. A legtöbb országban dönthet a bíróság az egyik szülő kérelmére is a közös szülői felügyelet kérdésében.

A munkát folytatjuk, továbbra is dolgozunk az eljárási határidők rövidítésén a családjogi perekben.”

Fotó: Varga Judit, Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2021. október 20. 11:58
duzur! Évtizedekkel ezelőtt, amikor még nem volt elegendő szakember és forrás, egyszerű, képletes példával 'osztályozták' az elvált szülők problémás gyermekeit, de akár a váláshoz vezető okokat is: Apu azt mondja, hozd ide kisfiam a kancsót, anyu erre rászól a gyerekre, vidd ki. Belép a nagymama és közli, mit dirigáltok neki, hisz nincs is kancsó itt. A gyermek szempontjából teljesen mindegy, hogy zárt családi közösségben, vagy akár évente váltva, hol zajlik ez a forgatókönyv, megzavarodik tőle. Szakemberre a szülőknek lenne szükségük, ehelyett átruházzák a problémát a gyerekekre.
duzur
2021. október 20. 11:48
Ideális megoldás nincs, de az biztos, hogy ezek nagyon nehéz és kényes helyzetek, amiket csak az adott, egyéni körülmények mérlegelésével, lehet konstruktívan kezelni. Remélem, lesz rá elég jó szakember és megfelelö forrás !
kérdés
2021. október 19. 21:00
A nemzetközi tapasztalatok? Az únió legtöbb országában? A hagyományos családmodell szétesőben. Definitíve. Ezzel a törvénymódosítással az egyszülős, netán patch-work családok modellje is alá lesz aknázva, teljesen bizonytalan kimenetellel. Az ügyvédeknek, bíróságnak és a szakpszichológusoknak viszont biztosítva lesz a munkájuk hosszú távra.
k.edi
2021. október 19. 15:02
Gyakorló családjogászként mondom EZ EGY OLTÁRI NAGY BAROMSÁG! A korábbi gyakorlat azon alapozódott, hogy a gyerek életében állandóságot, stabilitást kell teremteni, mivel a válás komoly trumát jelent nekik. Ezen úgy lehet segíteni, ha az egyik szülő állandó jelenlétével, stabilitási pontot kap. Nemrég járt nálam egy ügyfél, három gyereket hetente rángatták, mindhárom gyerek kikészült, mert gyakorlatilag nem volt otthonuk, utaztak mint egy bolhacirkusz. Most mindhárom pszichológushoz jár, és komoly evés és magatartászavaraik vannak. Nem ő az első ilyen ügyfelem, akit csak tudok, lebeszélek erről. Nem tudom milyen statisztikát hamisítottak ehhez, de pont az ilyen rángatott gyerekekből lesznek a sebezhető, sérülékeny gyerekek, aki könnyű célpontokká válnak. Minusz pont a FIDESZNEK, ha ilyen ökörséggel megvezethetőek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!