Az Elk*rtuk mint hiányzó láncszem

2021. október 26. 14:10

Érzelmi viszonyulást pótolhat 2006 októberéhez, amely az én generációmnak nem adatott meg.

2021. október 26. 14:10
null
Kohán Mátyás
Mandiner

Megkönnyeztem a filmet – csak éppen annyira, amennyire egy férfinak méltósággal még lehet. Nézzék meg az Elk*rtukat. Tíz évtől felfelé mindenki. Nincs most senki két óra hét percének sehol jobb helye.

Itt van a játékfilm 2006-ról, és természetesen meg is kapta a napokban az obligát riefenstahlozást egy olyan álszakértőtől, aki a náci propagandafilm-rendező nevét még elhibázni is csak a világ legostobább akcentusával tudja. Miközben a valóságban az Elk*rtuk minden, csak nem propagandafilm – ha az lenne, talán bizony találtatnék benne pár kedves szó a Fideszre, és elhallgattatnék az, hogy Gyurcsány Ferenc úgy csinált az MSZP-ből a kétezres évek derekán fővárosi életmódpártot, hogy közben az összes kommunista zombit a pártban tartotta. Az összeset.

Akkor a hős minimum egy tüntető lenne, de legalábbis fideszes, nem egy feltörekvő szocialista értelmiségi,

aki minden sarkon a Gyurcsány-rendszernek ad egy új esélyt. Nem, kérem, nincs itt semmi Riefenstahl. Aki ezt a filmet ésszel nézi, nem jobboldali lesz tőle, orbánista vagy keresztény-konzervatív. Csak helyére kerülnek az érzelmei 2006 ősze kapcsán, és impulzust kap élete hátralévő szavazásaira vonatkozólag: hogy márpedig csak oda tesz ikszet, ahol Gyurcsányék nincsenek.

Kálomistáék befogadhatóvá tették a Gyurcsány-kormány 2006 őszi nemzetárulását. Igen, kiszínezte, igen, romanticizálta, igen, átszőtte szálakkal, amelyek nem úgy és nem ott lehettek – de végeredményben 2006 ősze és ez a film is több száz békés, hazaszerető, ártatlan magyar tragédiájáról, súlyos sérüléseiről, testi-lelki traumájáról szól. Vitatkozni csak azon lehet, hogy Dobrev Klára szerint a kilövetett szem valóban járulékos veszteség-e. Ezt el lehet sikálni,

de a való világban kilövetett szemeket és nem gyógyuló sebeket nem magyarázza ki senki és semmi.

És ez a fontos – hogy látunk végre egy befogadható filmes történetet a tények mögött. A 2006-ban történtek részleteiről inkább lesznek megérzéseink, mint tudásunk, de az esemény értékelésében előbb-utóbb nemzeti konszenzus lesz.

Kell is ez, mert az én generációmnak 2006 ősze legfeljebb apáinktól öröklött seb, de semmiképp sem élő.  Kell az Elk*rtuk ahhoz, hogy megtanulja az ember egy életre, mivel jár az, ha (poszt)kommunistákra bízza a hazáját: szörnyű kormányzással, belterjességgel, ördöggel cimborálással és elnyomással, pártos hatalomtechnikával, miközben darabjaira esik szét az ország. A film pótolja azt az érzelmi viszonyulást 2006 októberéhez, amely az én generációmnak már nem adatott meg.

Fáj a szívem 2006-ért, a megnyomorítottakért, a megalázottakért,

de mindennél és mindenkinél inkább a Gyurcsányék elvtelen brancsa által megbecstelenített, visszahúzott és lenézett hazámért. Nem illendőségből fáj, nem megszokásból, hanem szívből, zsigerből.

Ettől a filmtől lett bennem a „soha többé Gyurcsányt!” jobboldali csatakiáltásból küldetéssé. Köszönet a filmért mindenkinek, akinek része volt benne.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szandrarabo
2021. október 26. 23:10
Juj, azért annyira nem jó, hogy így kelljen ömlengeni róla, szerintem
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. október 26. 16:21
Már kifejtettem a filmmel kapcsolatban korábban, hogy nálam egy 10/6 és egyáltalán nem tartom túlságosan propaganda filmnek, de az már a szánalmas kategória, hogy ez a zugfirkász egyenesen sír is rajta, olyan jó volt. A szervilizmusnak is legyen már határa!
lazio154
2021. október 26. 16:15
Rengeteg írni tudó foglalkozik manapság a 2006. őszi témával. Még egyiknek se jútott eszébe a legkézenfekvőbb. Van a kormánynak 1 átigazolt politikusa, volt államfő jelölt. jelenleg kormány megbizott. Ő teljesen testközelből tapasztalta a Fletó kormány munkáját akkor. Tessenek már vele nagyinterjut készíteni a körülmények tisztázásához . Ja vagy a tisztánlátás nem is cél...? Propagandához nem kell ígazság?
Performan
2021. október 26. 16:12
A libernyákok is sejtik, hogy valami baj lehet ezzel a véres rendőrterror dologgal, de csak abból, hogy sokan emlegették már negatív kontextusban. Mert egyébként önmagában a tény, hogy ártatlan embereket vertek véresre, törték csontjaikat vagy vetették őket börtönbe koncepciós politikai bíróságaik által, egy cseppet sem gondolkoztatja el a libernyákot. Sőt szerintem még csettintenek is hozzá: ez tényleg remek történelmi verés volt, Klára! Tudomásul kell venni: ebből az emberhalmazból hiányzik az erkölcs és a morál. Keresni is felesleges. Ezért kell őket a következményekkel szembesíteni. Újra és újra. Megint 2/3 és megint 2/3. S ha ők nem is, a leszármazottaik, vagy azok leszármazottai talán megértik végre a leckét. Vagy bekövetkezik a csoda: emberré válnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!