Az asszonyok is bátrak voltak

2021. október 23. 15:31

A nagyanyám elmondta, mi történt, ki volt Nagy Imre, Losonczy Géza és a nagyapám, Donáth Ferenc.

2021. október 23. 15:31
Donáth Anna
Facebook

„‘56 nem csak a férfiakról, fiatal srácokról, és az ő hőstetteikről szól. A családok, az asszonyok bátorsága legalább olyan fontos volt, és legalább akkora részük volt abban, hogy a magyarság legbátrabb időszakaként emlékezzünk arra a véres októberre és novemberre.

Nagymamám, Bozóky Éva azon az októberi napon egyetemista társaival szimpátiatüntetésre készült, és arra, hogy megkoszorúzza a Bem-szobrot 9 hónapos terhesen. Nem akarták engedni, haza akarták küldeni. »Demokratikus jogom a felvonulás, élek vele!« – mondta akkor. »Demokratikus joga lesz, hogy az utcán szüljön. Tüstént felhívom a férjét!« – kapta a választ. De nem hagyta magát.

Bátor volt. Egy a forradalom asszonyai közül.

És egy azok közül, akik nekem elbeszélték, mi minden történt, ki volt Nagy Imre, Losonczy Géza és a nagyapám, Donáth Ferenc, '56 számtalan hőse. Ahogy oly sokan, Ő sem a legyőzöttségre emlékezett. Mert bár szabadságukat elvették, de a hitük az ember és a nemzet méltóságában eleven maradt. Miképp az igény is: ne kelljen többé senkinek szégyenkeznie azért, hogy e földön jött a világra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Piliscsabai
2021. október 25. 15:30
És az ügyvéd dédapáról Donáth Lipótról ne is beszéljünk, aki 20000 pengőt sikkasztott el, mikor azt mondták, hogy havi kétszáz pengővel az ember könnyen viccel. Dédpapát ezért elítélte a Szolnoki Törvényszék Fuchs bíró vezette tanácsa.
sadán
2021. október 24. 18:04
Szerintem le kéne szopni apádat. Talán megjön az eszed, persze ez csak ajánlat. Hidd el be fog jönni. A gecit ne köpd ki, jót tesz az neked.
litográfus
2021. október 24. 10:08
Nagyapád: "1956. október 30-án az MSZMP újonnan megalakult ideiglenes intéző bizottságának tagja" "1960–1976 között az Országos Mezőgazdasági Könyvtár, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, majd az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos munkatársa, 1976–1983 között pedig az MTA Szövetkezetkutató Intézetének munkatársa volt." Nagyapád tősgyökeres kommunista Kádár hű katonája volt. A komcsik egymást gyilkolgatták és börtönözték. Időnként rehabilitálták egymást. Hát ez volt a nagyapád. Büszke lehetsz rá.
makapaka2
2021. október 24. 09:08
Nagyapja, Donáth Ferenc egy véresszájú kommunista volt, apja pedig nőket molesztált évekig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!