A szocik ma bizonyára ünnepelnek

2021. október 31. 11:42

Hatvanöt évvel ezelőtt, 1956. október 31-én alakult meg az MSZMP, élén a gyilkos Kádár Jánossal.

2021. október 31. 11:42
null
Rákay Philip
Facebook

„A SZOCIK MA BIZONYÁRA ÜNNEPELNEK. 65 ÉVVEL EZELŐTT, 1956. OKTÓBER 31-ÉN ALAKULT MEG AZ MSZMP, ÉLÉN A GYILKOS KÁDÁR JÁNOSSAL

Mozgalmas nap volt. 1956. október 31-én dél körül jelentették, hogy az utolsó szovjet páncélos is elhagyta Budapestet, majd kihirdették, hogy október 23-át nemzeti ünneppé nyilvánítják. Eközben Magyarország határain már özönlöttek be a szovjet csapatok, amire csak egyetlen választ lehetett adni, hogy Magyarország kinyilvánítja a semlegességét: ekkor született meg a Varsói Szerződésből való kilépésünk ötlete is.

Október 31-én jelentették be a Magyar Szocialista Munkáspárt megalakulását, amelynek első titkára Kádár János lett, akit Münnich Ferenccel együtt a szovjetek titokban Moszkvába vittek. S miközben az egész ország a halottait, nemzeti hőseit temette és gyászolta, Kádár – elárulva a magyarság legtisztább szabadságharcát – új helytartartónak szegődött.

Hruscsov közölte Kádárral, hogy mostantól ő lesz az ország első embere. Még a kormányprogramot is kidolgozták neki, és megkapta azokat az instrukciókat, amelyekről úgy gondolták, hogy szükségesek a hatalom visszaszerzéséhez, az intervenció alátámasztásához.

A szovjet pártkorifeusok pontosan tudták, hogy Kádár és pribékjei – Apró Antal, Biszku Béla, Münnich Ferenc és a többi gazember – alkalmasak lesznek majd a véres megtorlás végrehajtására. S nem is okoztak csalódást...

Bár Kádár ezt hazudta a magyaroknak novemberi rádióbeszédében:

»Ismételten félreérthetetlenül kijelentem azt is: a kormány november 4-i felhívásában tett ünnepélyes ígéretét, mely szerint egyetlen dolgozónak sem esik bántódása amiatt, mert az október 23-án kezdődött tömegmegmozdulásokban részt vett.«

Végül aztán így festett a kommunista-szocialista valóság:

A levert szabadságharc után megkezdődött az abban részt vevők letartóztatása. Ügyüket a népbíróságok gyorsított eljárásban tárgyalták, ahogy Kádárék mondták: a »végső cél érdekében«. Decemberben és januárban már halálos ítéleteket hirdettek.

Első körben többnyire azokat a fiatal munkásokat, ipari tanulókat, diákokat vették elő, akik fegyvert fogtak a szabadságharc napjaiban. Nem volt szükség valódi bizonyítékokra, a legkisebb gyanú vagy alaptalan feljelentés is végzetes volt. Rájuk általában a legsúlyosabb büntetés várt. Második körbe azok a személyek kerültek, akik egy adott közösségen belül véleményvezérek voltak.

Ezzel párhuzamosan zajlott az éledező értelmiségi körök felszámolása is. Emellett az új, szovjetbarát rezsim döntött a statárium azonnali bevezetéséről és hajtóvadászatot indított a felkelés szervezői ellen.

1956 novemberétől 1959 végéig több mint 35 ezer ember ellen folyt eljárás. Közülük mintegy 22 ezret börtönbüntetésre ítéltek és – mai tudásunk szerint, hivatalosan – több mint kétszáz embert kivégeztek. Kádárék tízezreket internáltak, a megtorlások elől pedig több mint 210 ezren menekültek külföldre.

A magyar történelem egyik legbrutálisabb megtorlássorozata volt ez. A szovjet direktívát kőkeményen túlteljesítő Kádár János négy évtizeden át kitartó rendszere – s egyben a Magyar Szocialista Munkáspárt – ártatlan magyarok vérében fogant, penészes szagú pincékben és börtönudvarokon, ahol kenderkötélen lógtak a nemzet legjobbjai…”

Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. november 01. 15:39
Egy helytartóhoz 25 év után Haynaunak indultál. Ez rég volt, mondják. Megszelídültél. Naftalinba tetted a kötelet s előkerült a kolbász. Azt hallom, hogy szeretnek. Trézsi anyánk! jó öreg Ferenc Jóska! Tisza István: esze mint a borotva! bölcs vezetőnk, Rákosi! Ha az ember meg nem szökik, megszokja. Szabad utazni, csendesen morogni s lopni – várhatsz-e helytartótól többet? Olbrich, Bierut, Gottwald, Ulbricht, Novotny: mind elmarad mögötted. Álnok vagy, szkizofrén, provinciális s hazug. Opportunizmusod csigája hány szovjet elvtárs nadrágján mászott fel! Rendszerint nem hiába. Erős vagy. Néked a hatalom minden, más nem számít. Ezért, hogy alkirályi székedből még legjobb barátaid sem tudtak kiintrikálni. Egy népet segítettél megalázni az orosznak. Függetlensége álmán tipródsz fölényes közönnyel mint Pálffy, Bach Sándor, Tisza Kálmán. A szabadság csodaszarvasát űztük négyszáz éve. De ki fut most utána? Te érted el. Szívós vagy. Egy országot toltál át Ázsiába. Tiéd a jelen. Agyoncenzúrázott múltaddal mint vagy? Olykor, esti csendben hallod-e újra, ahogy Rajk barátod nyakcsigolyája reccsen? Ha altatóval sem tudsz már aludni: Tóth Ilonka sóhaja utolér-e, s Losonczy hörgése, akinek kását töltettél tüdejébe? Mint víz alatti, elmerült harangok: hintáznak-e hajnal felé ágyadnál a tizennyolc esztendős iskolások, kiket felakasztattál? És a jövő? Aki még el nem gárgyult, az ismeri a kilövőpályákat, miket a ruszkik szerte a Dunántúl gyér erdeibe vágtak. Ha háború jön, rajtunk kezdik. A föld olajfestéke hámlik. Izzó szőre leperzselődik. A Balaton fölforr, gázfelhő lesz belőle, a városok rizsporrá kenődnek szét, halálsugarak csapnak fel az égre, és nem marad se sír, se rom, sem emlék. Más nem lehet a vége. Mit bánod ezt? Amíg élsz, zsíros torkok csámcsognak körül és ha meghalsz, tested dísz-sírba kerül. És hol vannak ők már, akik utat kerestek, hogy nagyhatalmak öngyilkos viszálya közt magunkat békésnek és szabadnak tudjuk egyszer? Nagy Imre így kívánta. Őt is felakasztattad. (Toronto, 1981)
llnnhegyi
2021. november 01. 12:55
Apró Antal őrült! Kádár János felesége meztelenül várta a parlamentben az orosz tiszteket!!! Tamaska Mariska néni volt a neve. Hazaárulás után az MSZP kegyetlen bosszút állt a lakosokon! Durvabbat ,mint 1849- nem Haynau! Ganyé népség, aljas sunyi utodokkal.
Lauder Stenonis..
2021. november 01. 09:25
Egyébként vicces, hogy a Thürmer-féle Munkáspárt megemlékezésén készült a fénykép. Nem mellékesen Kunhalmi 8 éves volt a rendszerváltáskor, Tóth meg 15 éves. Sok emlékük lehet a Kádár-rendszerről, amit visszasírhatnak. Ceterum autem censeo 0rbán Viktor hazaáruló.
BRAAJEN
2021. november 01. 09:19
kaptunk egy másik tömeggyilkost... orbánvezér a világ esze!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!