A hetedikes töri tanárt kell játszani tegnapi őszirózsás forradalmat megünneplő posztom után

2021. október 31. 12:27

Úgyhogy tessék leülni gyerekek, te is Trombitás Kristóf.

2021. október 31. 12:27
null
Jámbor András
Jámbor András
Facebook

„Amikor belevágtam ebbe a politikus dologba, kevéssé gondoltam, hogy feladatom lesz a hetedikes töri tanár eljátszása is. Márpedig most ezt kell csinálnom a tegnapi őszirózsás forradalmat megünneplő posztom után.

Úgyhogy tessék leülni gyerekek, te is Trombitás Kristóf, rád külön kitérek majd annál a résznél, hogy miért nem ünnepeljük a fehérterror rendcsinálását.

A tegnapi posztomra ugyanis megjelent a Fidesz komment kommandónak a hetedik osztályt kihagyó tagozata, és számos módon adták tudtomra, hogy mi van a »fajtámmal« és hogy milyen fajta módokon fogok elhunyni. (Nem tervezem.)

A két kiemelkedő reakció közül az egyik a Fidesz nyolcadik kerületi frakcióvezetője volt, aki számos kommentelőhöz hasonlóan összetévesztette az őszirózsás forradalmat a Tanácsköztársasággal, a másik pedig a »közszolgálati« média volt üdvöskéje, Trombitás Kristóf, aki miután szintén összetévesztette a kettőt, jelezte azt is, hogy szerencsére később lett rendcsinálás. Ezt nehéz máshogy értelmezni, mint hogy a fehérterror rendcsinálására gondolt, ami valljuk be, elég sajátos típusa a demokratikus kívánalmaknak.

De akkor idézném is a Fidesz vezette magyar kormány Nemzeti Köznevelési Portálját, hátha ez elég hiteles forrás a szélsőjobboldali uraknak és hölgyeknek. Miről szólt a Károlyi-féle köztársaság:

»Október végén Bécsben és Budapesten is forradalmi hangulat uralkodott. Az emberek úgy érezték, hiába volt a súlyos véráldozat, az anyagi javak pusztulása, a hátország éveken át tartó nélkülözése. Mindezért a kormányzatot hibáztatták«

»1918. október 30–31-én Budapesten lezajlott az őszirózsás forradalom. 2. A tüntetéseken számos katona is részt vett, akik katonasapkájukról levették a Monarchia címerét, és helyére őszirózsát tűztek. A közhangulat nyomására a király Károlyi Mihály miniszterelnökké való kinevezése mellett döntött. Károlyi a Magyar Nemzeti Tanács vezetői­ből alakította meg kormányát. Az új miniszterek liberális, demokrata és szociáldemokrata politikusok voltak.«

»A kormány demokratikus intézkedéseket hozott; bevezették az általános és titkos választójogot, biztosították a sajtószabadságot, szabadon lehetett pártokat és egyesületeket alakítani.«

Nekem nem úgy tűnik, hogy a Fidesz-kormány hivatalos honlapja mást írna mint amit én írtam az őszirózsás forradalomról.

Talán nem kéne a méltán hírhedt néni, Tormay Cécile fikciós irodalmi műveit – amelyekhez képest az Elkxrtuk is a tényeket pontosan ábrázoló dokumentumfilm – történelmi tényként kezelni. A Tanácsköztársaság lényegében az első magyar köztársasággal szemben jött létre. Nem véletlen, hogy más lett az államforma, hogy Károlyit egy kamu lemondással eltávolították a hatalomból, ahogy a polgári radikálisokat, liberálisokat és centristákat is.

Nyilván sem a vörösterror, sem a fehérterror nem elfogadható, és az a helyzet, hogy a tegnapi kommentekben csak az MTVA munkatársa, Trombitás Kristóf védte az egyiket. A vörösterrort pedig senki.

Ahogy végtelen butaság az is, hogy Károlyi miatt lett volna Trianon. Az alufóliasisakosokat leszámítva a teljes történész szakmában konszenzus van arról, hogy Károlyi (vagy bárki került volna a helyére), nem tudta megállitani az ország szétdarabolását. Horthyéknak sem sikerült.

Az a helyzet, hogy aki a Károlyi, Jászi, Garami féle népköztársaságot kidobná a szemétdombra, az más gonoszságra is képes, az nem tiszteli és nem érti a köztársaságot!

Velük szemben mi csak annyit mondhatunk: éljen a Köztársaság!

Akit mélyebben is érdekel a téma, annak tudok ajánlani két (egyébként nem baloldali) történésszel készült interjút:

https://www.valaszonline.hu/.../revesz-tamas-karolyi.../

https://www.valaszonline.hu/.../hatos-pal-szakaly-sandor.../

Jámbor András,

a hatpárti ellenzék közös jelöltje Józsefvárosban és Ferencvárosban, a 6-os választókerületben”

Fotó: Jámbor András, Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2021. november 02. 07:23
Kocsis Máté ellen semmi esélye nem lesz.
Vakfolt
2021. november 01. 22:38
"összetévesztette az őszirózsás forradalmat a Tanácsköztársasággal" Ez is ilyen komcsi hazugság, nem volt őszirózsás, meg forradalom se. Tudod te mekkora egy őszirózsa? Olyan lennél, mint a bozót mögül kikandikáló vad. Valami fasz feltette, aztán mikor a fényképész elment, elhajintotta a picsába.
amca
2021. november 01. 20:21
Te ostoba állibsi ,komcsi vörös gyilkos. Ltom szopni jársz ide,még Gétzy Getzyhez. sic.
Csendőr
2021. november 01. 16:02
Szerintem Károlyi egy korabeli dilettáns, impotens egyén volt, aki többek között osztály-és nemzetáruló, az elzálogosított birtokait törvénytelenül kiosztó.,érdemtelen tehetségtelen figura volt. Nagy mondása:Nem szeretnék katonákat látni. No többek között ezért teljesedhetett ki, ilyen mértékben a trianoni tragédia.!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!