56-os párhuzamok

2021. október 25. 16:18

A jelenlegi magyar miniszterelnök eleve Nagy Imre koporsójából ácsolt magának lépcsőt a hatalomba.

2021. október 25. 16:18
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Egyetlen forradalmunk sem tudta elkerülni, hogy a diktatórikus hajlamú politika – mint a leggazabb szexuális ragadozó az áldozatát – kényére-kedvére használja; miért pont 1956 és az Orbán-rendszer lenne a kivétel? A jelenlegi magyar miniszterelnök eleve Nagy Imre koporsójából ácsolt magának lépcsőt a hatalomba. Ehhez képest utóbb, amikor megérkezett, nem bizonyult különösebben hálásnak: ugyanúgy eldobható reklámtárgynak tekinti a 65 évvel ezelőtti október ikonjait, akár az eddigi legszemérmetlenebb múlthamisítók, a kommunisták.

Tizenegy évnyi Orbán-utalom után eljutottunk odáig, hogy három 1956, és három különböző forradalmi forgatókönyv van forgalomban. Az első az, amit a történelemkönyvekből ismerünk – mármint a tisztességesekből, nem abból a fércműből, amelyből ma a gyerekeinket tanítják. Ennek a forradalomnak

Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós és sokan mások

voltak a hősei, az orosz katonák pedig az eltiprói – őket a rezsim már nem emlegeti, mert nincs rájuk szüksége, nem illeszthetőek bele a mai narratívába. Orbán Viktor rendre úgy teszi szóvá sértődötten az elmaradt nyugati segítséget, hogy közben elegánsan túllép a keleti erőszakon. Az ő 56-os története amúgy is leginkább saját magáról szól, meg persze Gyurcsány Ferencről.

Orbán forradalmának ő maga a hőse: a hívei azt ünneplik (tekintet nélkül a történet igazságtartalmára), hogy 1989-ben véget vetett a kommunizmusnak, 2006-ban pedig szembeszállt Gyurcsánnyal. Az ő harca, kétharmad ide vagy oda, 2010-ben sem ért véget, és hogy miért harcol(t), azt ma is csak találgatjuk. A szabadságért? A szabad sajtóért? A nemzeti függetlenségért - Putyinnal, Hszi Csin-pinggel, Paks 2-vel, a Fudan egyetemmel a háta mögött?”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2021. október 26. 07:38
Amikor egy népszavás komcsi 56-ozik, az olyan, mintha Goebbels a jogállamról értekezne.
Krupp Skya
2021. október 26. 05:34
Milyen göndör hajad van fürtöske, te biztos göndör fejfát kapsz magadnak, de lehet ha nem Szegeden temetnek akkor gender fejfát állítanak neked.
DE JÓ
2021. október 26. 00:51
Izzadnak, kínlódnak, vergődnek a marxista bölcsész aktivisták meg bértollnokok, hogy miként forgassák ki Orbán beszédét, miként magyarázzanak bele valami hajánál fogva előrángatott, nem létező negatívumot. Azért az beszédes, hogy egy baloldali aktivistának Orbán tizenkét éves tevékenysége pusztán valamiféle megvetendő, értelmetlen, érthetetlen harc, ugyanakkor Gyurcsányék csődbe és nyomorba vivős éveiben a szebb jövő ígéretét, Gagyi Geri gazos, kaotikus, hajléktalan szaros, Pride-os Budapestjében az ideológiai és mentális felszabadulást látják, ahol végre jól érzik magukat. De jó, hogy nem ők kormányoznak !!!
I am being lied to
2021. október 25. 20:14
Enyje, de gusztustalan hasonlat ez a koporsólépcső. Kell hozzá egyfajta észjárás. A tihanyi MUOSZ-üdülő eladásáról nem lehet ilyen ütőset mondani, csak annyit, hogy szemét dolog volt Hargitai búcsúlépése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!