Rákosi ugyanazt mondta 1946-ban, mint az ellenzék 2021-ben

2021. szeptember 13. 11:22

Ugyanaz a retorika és pár generációs ugrással ugyanazok az arcok. Mert ezek ugyanazok.

2021. szeptember 13. 11:22
null
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Facebook

„Valami furcsa módon Rákosi ugyanazt mondta 1946-ban, mint az ellenzék 2021-ben: a demokratikus többség a kisebbség sajátja! Rákosi az Új Dunántúl egyik 1946-os beszámolója szerint azt fejtegette, hogy ugyan a Kisgazdapárt 57 százalékkal rendelkezik, de ez optikai csalódás, hisz valójában ők vannak kisebbségben, ami a demokráciát illeti.

Ezzel szemben a demokratikus ellenzék, bár jóval kevesebben támogatják, valójában a demokratikus többséget alkotja. Nem pontosan ugyanezt látjuk a mai ellenzéki összefogástól? Ugyanaz a retorika és pár generációs ugrással ugyanazok az arcok.
Mert ezek ugyanazok. Ne hagyd magad átverni. A bolsi ugyanazt mondta ‘19-ben, ‘46-ban és ‘21-ben is. Most nincsenek szovjet szuronyok a hátuk mögött, csak rajtad áll, mi lesz az ország sorsa!”

Nyitókép: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2021. szeptember 13. 15:45
Az unokák (dédunokák) nemzedékén jobban kiütköznek az "elsődleges" jegyek. Gének...mémek...
fado
2021. szeptember 13. 14:47
ez van
kunfia
2021. szeptember 13. 14:38
" apodiktikussága, azaz minden problémára egyértelmű és határozott válasza van, az ellenségével szembeni kérlelhetetlen fellépése, militáris szókészlet használata, amely eredetileg a forradalmi időkben születhetett, de amelyet a század második felében, közvetlenül a II. világháború után is könnyen fenn lehetett tartani, lévén a társadalom épp egy világégésen túl és egy hidegháború elején."
kunfia
2021. szeptember 13. 14:28
"1. A leegyszerűsítés elve (jó és rossz, barát és ellenség, burzsoázia és munkásosztály, imperialisták és Szovjetunió) 2. A torzítás elve (az ellenfél durva rágalmazása, kigúnyolása, ördögi természetének kidomborítása) 3. A transzfúzió elve (a célközönség értékrendjének a saját céljainknak megfelelő manipulálása) 4. Az egyöntetűség elve (a pártelit álláspontjának mindenkor egybehangzó volta) 5. A hangszerelés elve (ugyanannak az információnak különféle hangvételű folyamatos ismételgetése) (Horváth, 2013. 39–40.) A politikai napilapok vezércikkeinek sablonja biztosította a sajtó egységes arculatát: az írást mindenkor egy idézettel kellett kezdeni, amely valamelyik jelentős pártvezértől vagy a marxizmus-leninizmus ideológusától származott, leginkább Lenin, Sztálin és Rákosi jöhetett szóba. A folytatásban ki kellet emelni a szövegrészlet jelentőségét, majd egy eszmefuttatás során, ellenőrizhetetlen számadatokkal, a többség által nem ismert szakkifejezésekkel tűzdelve bizonyítani kellet annak igazságtartalmát. Ezek után fel kellet emlegetni a társadalom visszahúzó erőit, a külső és belső ellenség aknamunkáját, a lusta és értetlen emberek visszahúzó magatartását és végül a kicsengésnek mindenképpen pozitívnak kellet lennie, ekkor jöhetett az ún. „boldogság-agitáció” arról, hogy milyen jó az embernek a szocializmusban élni és mennyire szép, virágzó jövő áll előttünk. (Horváth, 2013.) A fentiek bizonyítják, hogy ezeknek az írásoknak távolról sem volt köze a lakosság információval való ellátásához, és éppen ez volt a mechanizmus lényege, az alul- és félreinformálás, amelynek segítségével a társadalom, mint tömeg, irányíthatóvá és befolyásolhatóvá válik." Na ez is ismerős a jelenből Trombi cenzor?Csak nem most jöttél rá,hogy te az állampárt propagandistája vagy?:DDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!