Magyarország: hat hónappal később

2021. szeptember 27. 20:34

Emelje már fel a kezét, aki nem szeretné az elkövetkező hat-hét hónapot holmi politikamentesen záródó burokéban kibekkelni.

2021. szeptember 27. 20:34
Dévényi István
Magyar Hang

„Hogy írni fogsz, hamar eldől. Az én sorsom például egy hatodikos kötelező szovjet irodalmi alkotás kapcsán rendeltetett el – természetesen elő sem vettem, ellenben a számonkérés előtti nagyszünetben körbekérdeztem valamennyi jó tanuló osztálytársamat (sok leány és egyetlen srác), majd az olvasási élményeikből összekalapáltam a dolgozatomat, amelyre egyszerre kaptam elégtelent, illetve jelest, mert lebuktam, viszont ügyes voltam.

Lassú kapudrog volt csupán, mert sokkalta később (miközben tévedésből majdnem elvégeztem a meleghengerészeti kohász szakot) neveztem csak valami sci-fi felhívásra az Időgép című pályamunkámmal. Történetem lényege az volt, hogy egy vidéki csóka, minekutána elege lett a falujából, családjából, mindenből és mindenkiből, végső elkeseredésében feltalálja az időutazást, miszerint összeeszkábál egy kerti budi szerű bodegát a gazdaság végiben, békucorodik, magára húzza az ajtót, aztán öt, totális nyugalomban eltöltött év múltán előjön, és láss csodát, odakint eltelt öt esztendő!

Nem nyertem. Nem csodálom. De szerintem nem azért, mert akkora hülyeség lett volna, hanem egyszerűen csak megelőztem a koromat: emelje már fel a kezét, aki nem szeretné az elkövetkező hat-hét hónapot holmi politikamentesen záródó burokéban kibekkelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burmin
2021. szeptember 28. 20:32
Azon töröm a fejem, mi lehetett az a hatodikban kötelező szovjet mű, amit a kis Dévényinek el kellett volna olvasnia. Én bőven a Kádár rendszerben jártam általános iskolába, de ha jól emlékszem ötödikben a Pál utcai fiúk, hatodikban az Egri csillagok, hetedikben a Kőszívű ember fiai, nyolcadikban Móricztól a Légy jó mindhalálig volt a kötelező.
röviden
2021. szeptember 28. 11:57
Ezért se fogok előfizetni.:)
zakar zoltán béla
2021. szeptember 28. 10:14
mazsola bácsi a simicskológus csintanka hangovány
Balango
2021. szeptember 28. 10:10
Ez az istenverte barom az egész simicskás bandával együtt nem gondolkozik el azon, hogy ha a FIDESZ megbukik, rájuk már semmi szükség nem lesz? Mehetnek utcát söpörni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!