Karácsony a leghamarabb állítsa helyre a lámpaprogramot!

2021. szeptember 04. 09:02

Minden szakember tiltakozott, a rossz döntés eredménye a káosz. Ez nem zöld közlekedéspolitika.

2021. szeptember 04. 09:02
null
Vitézy Dávid
Vitézy Dávid
Facebook

„E hét közepétől számolta fel a városvezetés a nagykörúti villamosbarát lámpaprogramot – annak dacára, hogy a BKK legjobb szakemberein túl minden, a budapesti közlekedéssel foglalkozó szakmai szervezet is ellenkezett a döntés ellen. Az eredmény látható a FUTÁR adataiból: a 4-6-os villamosok a menetrendhez képest már reggel 6-tól kezdve késnek, átlagosan 2-3 perccel lett hosszabb a menetidejük (ahogy ezt előre megmondtuk, a korábbi tapasztalatok alapján), ahogy pedig ezt a késést görgetik maguk előtt, a villamosok közlekedése egyre kiszámíthatatlanabb és egyenetlenebb lesz a nap folyamán. A grafikonon a múlt és az e heti csütörtök reggel adatai látszanak, a Széll Kálmán tér felé, a 4-6-os összeágazásától kezdve a Széna térig. A piros vonal a menetrend szerinti közlekedést (»0«) mutatja, a fölfelé eltérések késést, a lefelé eltérések sietést jeleznek, az egyes színes vonalak pedig egy-egy 4-6-os villamos tényleges közlekedését mutatják ezen a két reggelen a FUTÁR műholdas nyomkövetési adatai alapján (melyek nyilvánosak).

A késéseken túl további probléma, hogy a 60 helyett 90 másodperces lámpaprogramok eleve rossz hatással vannak a 2 percenként járó villamosokra, nem véletlen, hogy míg a korábbi lámpaprogramban 4 perces vagy annál ritkább követés csak elvétve fordult elő a körúton, az új lámpaprogramban ez rendszeressé vált.  A Nagykörúton a legtöbb ember villamossal jár: háromszor annyian, mint autóval és legalább 15-ször annyian, mint biciklivel. A 4-es és 6-os villamosokat – amelyek Európa egyik legsűrűbben közlekedő villamosvonalai – 330-350 ezerszer használják egy átlagos munkanapon.

Tehát a legtöbb ember által használt és egyben legzöldebb közlekedési mód, naponta több százezer ember szenvedi meg a rossz forgalomszervezési döntés következményeit. Ez minden, csak nem zöld közlekedéspolitika. Ahogy a bevezetést megelőzően is tettem, most, a tapasztalatokat látva is arra kérem Karácsony Gergely főpolgármestert: a lehető leghamarabb állítsa helyre a villamosbarát lámpaprogramot a Nagykörúton!”

Kép forrása: Olvasónk

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2021. szeptember 06. 00:03
Ki ez a nagyokos? Miért kell neki naponta beugatnia?
-Zsolt-
2021. szeptember 04. 23:36
Vitézy-t a homofób Tarlós utálta ki a BKK-ból a melegsége miatt. Amúgy szerintem kevés olyan ember, van mint ő, akit ennyire érdekel Budapest közlekedése.
Vasalo
2021. szeptember 04. 23:09
Karácsony ma nemzetközi porondon is megbukott. Mint ismeretes a német vasut már szerda ota áll, és még keddig állni fog. A DBAG fönöke ma, hogy valahogy "megnyugtassa" a mérges utasokat, nagyvonaluan felajánlott minden jeggyel rendelkezö utasnak fél orára ingyen biciklit az ország bármelyik állomásáról, ahol van ilyen szolgáltatás. Remek, hozzájuk kell menni tanulni, ha valaki oltári baromságot akar mondani. Itt is látni, hogy az emberi baromság nem ismer határokat.
Robertoo
2021. szeptember 04. 22:38
Nem értem Dávidot. Miért idegeskedik? A budapestiek ezt akarták. Mi a baj?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!