A valóság vesztésre áll

2021. szeptember 04. 12:42

Nem számít, hogy a stadionba látogató szurkolók 99.9 százaléka nem vádolható rasszizmussal?

2021. szeptember 04. 12:42
null
Szöllősi György
Szöllősi György
Nemzeti Sport

„Magyarország=rasszizmus. Az abszurd ítélet kimondatott, már a magyar–angol vb-selejtező előtt, s csak kapkodjuk a fejünket, hogy miként lehet a valóság teljes figyelmen kívül hagyásával a fél világot manipulálni. Nem számít, hogy a probléma, a maga nyugat-európai mindennapi valóságában nálunk nem is létezik. Nem számít, hogy a stadionba látogató szurkolók 99.9 százaléka biztosan nem vádolható semmiféle rasszizmussal, azt a néhányat pedig, aki talán mégis, őket azonnal lehurrogták, elnémították a körülötte állók. Nem számít, hogy maga a szövetségi kapitány és az MLSZ-elnök kérte előzetesen a szurkolókat minden fórumon sportszerűségre, s az sem, hogy a szurkolók teljesítették is a kérést. Nem számít, hogy a most fölényes erkölcsi ítéletet hirdető angoloknál valódi rasszista mondatok ezrei árasztották el a közösségi médiát az Eb-döntő után, saját játékosaikat gyalázva.

Az sem, hogy a londoni Eb-döntő a szinte felfoghatatlan rendezési hiányosságokról és éppen az angol szurkolók vandalizmusáról marad emlékezetes. Nem számít, hogy az angol himnusznál a magyar szurkolók nemhogy nem fütyültek, de a végén megtapsolták. Az sem számít, hogy a válogatott sajtótájékoztatóin folyton a rasszizmusról kérdezgetett angol játékosok nem voltak hajlandók azt mondani, hogy rasszista megnyilvánulások esetén levonulnak majd a pályáról, s utólag sem azt, hogy hallottak ilyeneket a lelátóról. Az sem számít, hogy a szövetségi kapitány Gareth Southgate sem érzékelt egyetlen rasszista megnyilvánulást sem, sőt utalt rá, hogy ez ügyben éppen Angliának volna tennivalója...

Csak az számít, hogy az egyik brit sajtóorgánum tudósítója látni vélt négy (!) szurkolót, akik mintha huhogtak volna valamelyik színes bőrű játékos láttán. Amikor az Ajax edzőjeként Louis van Gaal bélyegezte kollektíve rasszistának a magyarokat, 1995-ben, s először éreztük a nyugat-európai sajtó felületes, gőgös igazságtalanságát, álmunkban sem gondoltuk, hogy negyedszázaddal később, még az akkorinál is jóval kisebb vétkekért a globális angol nyelvű sajtó süti ránk a vérlázítóan méltatlan bélyeget: mi, mindannyian rasszisták, kirekesztők, idegengyűlölők vagyunk. Az egyik brit cím szerint Anglia–Rasszisták 4–0, a másik szerint Remény–Gyűlölet 4–0. Mindebből a 4–0 kellene, hogy igazán fájjon, de nehéz most a futballról írni.

Itt, a bácskai Topolyán, ahol – miközben azon kesergek, hogy milyen utolsó, kirekesztő népségnek fest le minket a fősodratú külföldi média – szerbek és magyarok ölelkeznek és ünnepelnek a napsütésben az új stadion nyitó meccsén...”

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. szeptember 05. 12:25
Orbánnak egyébként jó, hogy nem a szeretgetett focistáink teljesítményéről van szó, csakszóloik. Azt meg ugye senki ellenségi sem gondolja, hogy Orbán adta a kérdéseket a BBC riporterének. Ilyen az amikor a kígyó a saját farkába harap. Kicsit türelmesebbek lettek volna, akkor most elsiratják a magyar focit, kicsit később pedig "bemutatják" a rasszista magyar szurkolót. De ezek vérszomjasak, mint a patkányok.
Tatulus
2021. szeptember 04. 21:07
Különben a térdepelés mögött a BLM mozgalom tisztelete áll, ami valójában színtiszta fehér-ellenes fekete rasszista mozgalom! Ami ellen bizony mindenkinek tiltakoznia kellene!
illibernyák
2021. szeptember 04. 15:53
Mekkora faszfej ez a Szöllösi. Pénteken még tagadátok a rasszizmus vádját, az angolok provokációjáról pofáztatok, meg a kettős mércéről, meg a júniusi Eb-döntőről meg tudja is a f@szom miről. Na mi van, a Rogán-Habony válságstáb után változott a kommunikációs séma? Milyen véletlen, hogy a Mandiner, azOrigo, a propaganda szennysajtó is vett egy fordulatot, és persze már Kakadu is másról pofázik, mint tegnap. De mi a retkes gecibe nem tudtátok 24 órával a meccs után - legalább egy rövid buta tőmondatban, ahogy a Fidesz kommunikál a birkáival- elitélni azt a tucatnyi, néhány száz náci rasszista tetvet, aki miatt az egész magyar labdarúgás, az egész ország szégyenpadrra került. Miért nem volt képes a kibaszott MLSZ is egy rövid mondatban eliélni azt a kisebbségeket, aki csak a hozta a formáját. Az alvilági, bünözői körökben jól ismert náci söpredéket. Igen, ez a 0,1 százalék teszi tönkre a meccseket. Igen miattuk lesz megint zárt kapus meccs. Igen, miattuk vetül árnyék a többi normális szurkolóra. Igen, miattuk kell mmost 200 ezer Angliában élő magyarnak szégyenkeznie. AKKOR MEG MI A GECINEK NEM TUDJÁTOK KIVETNI A SORBÓL EZT A SÖPREDÉKET? Még a külügyminiszter is teljes mellszélességgel védte ezt a türhetetlen magatatartást. De miért bazdmeg, Szölősi? Most meg arról pofázol, amikor legfelsőbb szinten nem képesek elhatároldni a söpredéktől, hogy Magyaroszágot ezzel a csürhével azonosítják? Most meg jöttök megint a sérelem politikával, hogy minket mindig bántanak. Agyhalott barmok.
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. szeptember 04. 15:10
Két dolgot kellene hangsúlyozni: 1) a magyar szurkolók döntő többsége normális, úgyhogy ne az egész országot ócsárolják. 2) a pár száz féreg pedig, akik a niggerezésben és gyűlölködésben élik ki magukat, azokat viszont mindenkinek el kellene ítélni, és nem mosdatni, illetve relativizálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!