Olaf Scholz lenne a mi emberünk?

2021. augusztus 31. 07:37

Oly korban élünk e földön, amikor a német szociáldemokraták felemelkedése is hozhat nekünk előnyöket.

2021. augusztus 31. 07:37
null
Kohán Mátyás
Mandiner

Hetek óta izgalmas hírek érkeznek Németországból: mire szinte mindenki beletörődött abba, hogy kontinensünk központi észosztodájának népe sosem fogja már észrevenni, milyen végtelenül ostoba is Annalena Baerbock zöld kancellárjelölt, a Bundesamt für Éceszgéber végül az utolsó pillanatban csak kiadta a német médiának a kilövési engedélyt Baerbockra, a nép pedig kapcsolt.

A május-júniusi 25 százalékos csúcsról a Zöldek szépen leküzdötték magukat 20 százalék alá, egyben a harmadik helyre, Armin Laschetnek és exjobboldali kereszténydemokratáinak pedig

láthatóan nem tett jót az, hogy jót kacagott a kollégáival a hatalmas németországi árvizek megtekintése során.

Üzenet ez germanofób barátainknak: a német humor nemcsak hogy létezik, de hatalma akkora, hogy választásokat is el lehet miatta bukni. Politik macht Spaß, Spaß macht Politik!

És akkor megdöbbentő módon jött az évek óta tetszhalott német szociáldemokrata párt felporszívózni Laschet és Baerbock után, magához édesgetve két jól körülhatárolható választói csoportot: azokat a baloldaliakat, akik szemeznek ugyan a zöldpolitikával, de nem hajlandóak odaadni érte az országukat; meg azokat a középpárti értelmiségieket, akik nem tartották a fél országot elsodró árvizet különösebben viccesnek. Az eredmény magáért beszél: a július végi harminc százalékról valamivel húsz fölé csúsztak le a kereszténydemokraták, és ugyanoda kúsztak fel a szocdemek.

Még megdöbbentőbb az állás akkor, ha nem a pártok, hanem a kancellárjelöltek népszerűségét nézzük – zöld és kereszténydemokrata barátaink ezekben a felmérésekben ugyanis olyan megalázó vereséget szenvednek el Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárjelölttől, aki emellett alkancellár és pénzügyminiszter is, hogy beleremeg a Walhalla. Az INSA augusztus elején azt mérte, hogy Scholzot közvetlen kancellárválasztás esetén a német választók 27 százaléka, Laschetet 14, Baerbockot 13 százalékuk repítené szívesen a Spree-parti posztmodern kancellári palotába.

Augusztus végén pedig már 30 százaléknyian vannak a scholzisták,

Baerbock 15, Laschet 11 százaléknyi német szimpátiáját bírja. (Ugyanez a felmérés mutatja azt is, hogy ha Markus Söder bajor miniszterelnök lett volna a kancellárjelölt, ő most 38-21-14 arányban verné mind Scholzot, mind Baerbockot, ami izgalmas gondolatkísérletekre adhat alapot, de figyelembe kell venni, hogy ha Södert jelölte volna a CDU-CSU, akkor őt zúzta volna pozdorjává néhány hónap alatt a német média.)

De a legmegdöbbentőbb az, hogy nekünk, magyaroknak ezek mind pozitív fejlemények. Mert oly korban élünk e földön, amikor van okunk örülni a német szociáldemokraták felemelkedésének. Aki nem hiszi, gondolja át.

Magyarországnak a szeptemberben esedékes német Bundestag-választásokon alapvetően két érdeke van. Az első, hogy az önmagát felszámoló német jobboldal kapjon egy jókora taslit – vagy ahogy a német újságírónyelv hívja, Denkzettelt, „gondolkodócédulát”. Áll ez mind a bevándorlás- és LMBTQ-párti,

mindenben megalkuvó, az autón kívül semmiféle jobboldali értéket nem tisztelő CDU-CSU-ra, mind az AfD-re,

amely az elmúlt két évet a legrosszabb jobboldali ösztönökre építve oltás- és euroszkeptikus lózungok terjesztésével töltötte, melynek eredményeképpen támogatottsága is szépen beállt 2017-es választási eredmény alá, tíz százalék körülre.

Ha a CDU bármilyen eredménnyel is, de megnyeri a választásokat, senkinek nem jut majd eszébe, hogy le kellene végre szállni a szocialista szellem vasútjáról – de a jelenlegi kurzus csúfos bukása utat nyithat a párton belüli alternatíva előtt. Áll ugyanez az AfD-re is: ha kikap a flúgos szárny, a párt elkezdhet józanész- és Fidesz-kompatibilisebb jobboldali néppárttá válni, olyanná, amilyen nincs most a német választócédulákon.

A második érdek egyszerre magyar és összeurópai – ez pedig az, hogy

még véletlenül se a Zöldek nyerjék meg a választást.

Nekünk ez azért fontos, mert ők gyűlölnek minket a legjobban, és a sem tudással, sem gátlásokkal fel nem ruházott Baerbock-kurzusnak semmi sem lesz drága, ha a magyarok megrendszabályozásáról van szó.

Európának meg azért fontos ez, mert a kontinens vezető ipari hatalmának gazdasági leépítéséhez, egyben külpolitikájának emberjogi dilettantizmusba silányításához ők értenek a legjobban – mi pedig még csak véletlenül sem akarunk Amerika gyengülésének és Kína megerősödésének idején egyszerre meggyengülni és megőrülni.

E két érdek figyelembevételével világossá válik, hogy Olaf Scholz győzelme is hozhat előnyöket számunkra. Sajnos. Pedig nem nagy barátunk ő sem, sőt – de vele teljesül egyszerre a két feltétel: kikap a CDU, és nem a Zöldektől. És hogy aztán utána szociáldemokrata-zöld-liberális, vagy kereszténydemokrata-zöld-liberális kormány alakul, a mi szempontunkból már majdnem mindegy is.

Olaf Scholz szerint frusztráló a politikában, „ha a hivatalban tanúsított lustaságot a szavazók nem veszik észre”, hogy ezzel a valóban meglehetősen csekély innovációs készséget felmutató kereszténydemokratáknak, vagy az aktivista Zöldeknek szúrt oda, az nézőpont kérdése. De ha a csendben, a háttérből politizáló Scholz valóban nem lesz lusta, és tizenhat év óta először összehoz a szociáldemokratáknak egy győzelmet vagy azzal felérő döntetlent, fellélegezhetünk: a német választást legalább nem Magyarország veszítette el a legjobban.

Nyitókép: Florian Gaertner/  imago images/photothek via Reuters

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2021. szeptember 01. 15:49
a cdu/csu-nak valószínűleg az sem tett túl jót, hogy az afganisztáni kivonulást angela mostmárszarokbelemindenbe merkel úgy kommentálta, hogy "hülyén történtek a dolgok". A szavazók nem különösebben díjazzák, ha háborús helyzetben nincs az ország vezetésének a kezében a kontroll.
Okoskata
2021. augusztus 31. 14:44
Sajnos az egyik 19 a másik egy híján 20! Merz nem tudott labdába rúgni, mivel Merkel egyetlen komoly riválisa volt és Honecker bosszúja értett a kommunista hadviseléshez. Söder mellett Merz - ezt ő is tudja - nem lehet számottevő tényező, mert veszélyhelyzetben a bajor egy NRW politikussal szemben védvonalat képez! Kénytelen kelletlen továbbra is Laschet árnyékaként, megpróbálja menteni azt ami menthető! Baerbock egy möchte gern ostoba liba aki egyetlen Fettnaepfchent-t sem hagyott ki! Sajnos a Lindner fele FDP nem az, ami Westerwelle alatt volt. Egyben közösek: csak nehogy az AfD erősödjön meg! 1945-1990= 45 év 1990- 2021= 31 év Ehhez itt van az oktondi, felfuvalkodott Maas SPD és a szerencsétlen AKK CDU! A lényeg, hogy majd Peter Altmayer megoldja a súlyproblémát!
piscsik
2021. augusztus 31. 13:33
Tisztelt Kohan Ur! Okos az irasa, de abszurd az SPD-nek örülni, különösen a bal szarnyanak. Ezek majd összeallnak a bolsevik utodparttal.
-Zsolt-
2021. augusztus 31. 12:53
Orbán és a fidesz eljutott az európai kiutáltság, párialét azon fokára, amikor már a szocialisták győzelmének is örülnek, "mert talán azok még kevésbé rühellik őket, mint a zöldek." Sebaj, Római templomlépcsőkön azért még el lehet szotyizgatni neofasiszta nénikkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!