Gurul a turul

2021. augusztus 21. 15:04

Ez itt nem egy kínrím, igenis gurul a turul.

2021. augusztus 21. 15:04
null
Lendvai Ildikó
Népszava

„Ez a hétköznapi valóság. Illetve nem a hétköznapi, hanem éppen hogy az ünnepi. Mindjárt Áder tisztavató beszéde után jött az Andrássy úti felvonulás, kezdve a turullal. Áder még nem gurult, de a turul már igen. A csodaszarvassal, a koronával és Szent Istvánnal együtt. A történelem nálunk gurul, és nem halad. Hogy épp az Oktogonról, azelőtt November 7-e térről indult a gurulás, abban először provokációra gyanakodtam. Ám a bolsevizmus felsejlő árnyékát eloszlatta az Aranyvonat másolatának fénye az Alkotmány utcában, az eredetiben Horthyék az irredenta lázában égve hurcolták körbe a koronát a történelmi Nagy-Magyarországon.

Maga a felvonulás mutatós ötlet, a tehetséges Juronics Tamás látványos táncokkal töltötte meg az utat. Ha már kormányunk kötelességének érezte, hogy valamivel pótolja a régi május elsejéket. Akkor felvonulás volt, most felgurulás. Csak azt nem értem, hol maradt a tribün, ahonnan a miniszterelnök integethetett volna Szent Istvánnak. Azt még megértem, hogy maga nem akart a menet élén gurulni, hogy nézne ki egy kormányfő kerekeken, mint a gyerekek tologatós csattogó kacsája. De így azért maradt bennem hiányérzet, pedig a régi majálisok szellemében kapható rögzített árú sör is a kijelölt büfékben. Kissé bezavar a képbe a szintén rögzített árú 290 forintos Coca Cola, »Szent István Nap« címkével. Mit szól ehhez Boldog István képviselő, aki bojkottot hirdetett a szerinte azonos nemű párokat reklámozó Coca Cola ellen? Szorulni fog az egész kormány, az biztos. És virsli sincs a sör mellé! Kerestem marcipánturult a gyerekeknek, az sincs.

Pedig a turul előtte a fél országot aggodalomba ejtette. Megjelentek az előzetes képek a 4,5 méteres, ámde lila turulról. Én rögtön sejtettem, hogy ez így nem maradhat: a lila a Momentum színe. Egy momentumos guruló turul, ez azért sok lett volna. Nehéz elképzelni, hogy egy momentumos madár szállt volna Emesére álmában, a monda szerint jelképes megtermékenyítés céljából. Pláne, ha nem is rászáll, hanem rágurul. Sok ez egy nőnek, még ha ősanya is. Álmosnak is megárthatott volna, ha a mamája várandósan frászt kap. Mára le is szedték a lila védőfóliát, és a turult a többi gurulmányhoz hasonlóan csillogó-villogó aranyszínű lemezkék borították. Így mindjárt más. Különösen, hogy – akár János vitéz a griffmadáron - a turulon érkezett Péter Szabó Szilvia, saját bevallása szerint »mint a magyarság sámánasszonya, szimbolikusan persze«.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. augusztus 23. 12:37
P.: S.: BIZISTEN HA EGY ILYEN MADÁR-RÉM-MEL TANÁLKOZNÉK--BÁRHOL--ELSZALADNÉK ELÜLLE JÓ MESSZIRE.
syphax
2021. augusztus 23. 12:35
SZUMMA-SZUMMÁRUM: EZ A MADÁRJÓSZÁG SZÁMOMRA IS HÁNYINGERGERJESZTEŐ. KÜLÖNÖSEN AZÉÉÉ', MER' OLLYAN RÓZSASZINŰ, BUGYOGÓ-RÓZSASZINŰ SZTANIOLFÉNYBEN TÜNDÖKLIK.....
Robertoo
2021. augusztus 22. 22:44
Csókolom, néni kérem! Nincs jobb dolga a néninek, mint hülyeségeket posztolgatni? Csókolom.
NKFF
2021. augusztus 22. 19:35
Minden komcsi rohadék!Ez így volt 45-től!Egymást nyírták az elvtársak! Nem értem ezt a nyikhaj múmiát?Mit akar még?A hőn szeretett pártja az utolsókat rúgja!Mi a szart károg még mindig?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!