Kabuli lecke

2021. augusztus 16. 22:52

A nyugati világnak továbbra is válaszolnia kell arra, ami Afganisztánban történik.

2021. augusztus 16. 22:52
null
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„A nyugati világnak továbbra is válaszolnia kell arra, ami Afganisztánban történik – mert szörnyű dolgok történtek ott eddig, és fognak is történni. De arról a válaszról, amit eddig a nyugati világ adott, elég világosan kiderült, hogy tragikusan alkalmatlan. Egy gyökeresen más elvek alapján szerveződő társadalomba nem elég elvinni a korszerű haditechnikával felszerelt hadsereget, a hamburgert és az NGO-kat, hogy onnantól majd azok az emberek is a nyugati életet akarják élni. Nem akarják. A saját kultúrájukat akarják, végiggondolt kis lépésekben jobbítva azt a kultúrát.

Ehelyett most társadalmi romokat kapnak, haduraknak és fundamentalistáknak kiszolgáltatva.

Sok városi afgán most olyan lelki állapotban lehet, mint a lelencházi gyerek, akit egy gazdag házaspár egy napra szépen fölöltöztetett, elvitték vidámparkozni, fagylaltozni, megmutatták neki a jómódot, aztán visszaadták a régi ruháját, visszavitték a lelencházba, ahol biztosan tudja, hogy ha majd újra becsukódnak a kapuk, a többiek majd leverik rajta a fagylaltozást, ami nekik nem jutott.

Ha van morális lecke a nyugati világ számára, hát ez az. Nem tudom, hogy akiket illet, tanulnak-e belőle.”

Fotó: Bencsik Gábor, Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. augusztus 18. 18:41
Bencsik uraság ! Miért kell válaszolni ? Aki a pénzt adta azé a gond is.
annamanna
2021. augusztus 17. 13:48
Ami az Admiralitás-szigeteket illeti, most elolvatam a wikipédia oldalát, és különösen egy mondat tetszett meg benne, amit én már előre kitaláltam. Tudtam, hogy a pápuák előélete ez volt: "A lapita kultúra mintegy 3500 évvel ezelőtt emelkedett fel, és az Admiralitás-szigetektől Tongáig és Szamoáig terjedt. Eredete vitatott, lehet egy másik Délkelet-Ázsiából indult népvándorlás eredménye is. A lapita kultúra fazekasságáról és cölöpházairól ismert, olyan állatokat honosított meg, mint disznók, kutyák és csirkék, jelentős fejlődsét hozott a mezőgazdasági és hajózási technológiákban, ami távolsági kereskedelmet tett lehetővé. A lapita társadalom, mint különálló kultúra és kereskedelmi hálózat, mintegy kétezer évvel ezelőtt omlott össze." Egészen egyszerűen ki lehetett találni, hogy ezeknek a bennszülötteknek olyan fura szokásaik vannak, amik lehetetlen, hogy csak úgy a nagy természetből törjenek fel, egy archaikus, természetközeli társadalom által. Lehetett tudni, már csak pár adatból is, hogy ezek olyan furán szervezik meg az életüket, amire csak egy roncstársadalom képes, ami egy fejlett államiság összeomlása után vegetál. Jó pár ilyen, posztállami roncstársadalom van (volt) a földön, pl a cigány és a zsidó ráadásul vándorolt is, de az ókori magas civilizációk összeomlása után is sok helyen kilátástalan roncstársadalmak maradtak, amik egészen megfagytak, előrelépésre, fejlődésre tökéletesen alkalmatlanul. Azt nem tudtam, hogy kik és miféle államot alkothattak hajdanán, azt sem tudtam, mikor, de azt, hogy a pápua állapotokat fejlettebb államiság előzte meg, abban biztos voltam. És lám, tényleg így volt. Pláne egy ilyen roncstársadalmi helyzetből a vallás tudja kibillenteni a cigányokat is (ld: https://www.youtube.com/watch?v=CqDhenOpPWA )
Parm
2021. augusztus 17. 09:01
Dehogy kell a Nyugatnak válaszolni az afganisztáni dolgokra! Miért érzi úgy a Nyugat (a pénzt leszámitva), hogy bármire is válaszolnia kell Ázsia egy pöcegödrében?? Ha nekik ez kell, hát ez lesz.
DoomGuy
2021. augusztus 17. 06:09
"A saját kultúrájukat akarják, végiggondolt kis lépésekben jobbítva azt a kultúrát." Ami tragikus, az az entellektüeljeink hihetetlen zártsága és korlátoltsága, még a mi oldalunkon is. Bencsik nem hülye, de mégis hülyeségeket beszél. Az iszlám, ami nem egy szimpla vallás, hanem az élet minden területére kiterjedő kisKT, nem akar kis lépésekben "jobbulni". 1400 éves története folyamán nem haladt annyit semerre, mint a kereszténység egy évtizedben. Az iszlám önmagára mint tökéletes világnézetre tekint, ami az utolsó, megváltoztathatatlan és a létező legjobb. Miről beszél Bencsik? Abban igaza van, hogy pont ezért bármi külső hatás erőteljes és erőszakos ellenállással találkozik. De ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!