Isten éltesse Szent Istvánt és művét!

2021. augusztus 20. 10:26

Ő az, aki európai királyságot csinált a pusztai fejedelemségből, és kereszténységet a pogányságból.

2021. augusztus 20. 10:26
null
Vésey Kovács László
PestiSrácok.hu

„A halál tulajdonképpen az ember túlvilági, remélhetőleg mennyországi születésnapja. Szentek esetében pláne ez a remény. István király szentté avatásának napját ünnepeljük ma, aki jóval több a magyarság számára, mint egy királyunk a sok közül. Ő az, aki európai királyságot csinált a pusztai fejedelemségből, és kereszténységet a pogányságból. Az ő keze nyomán jött létre a földrész egyik első keresztény királysága, amiről Európa gyakran és szívesen megfeledkezett, nekünk viszont sem Magyarország, sem a kereszténység szempontjából nem szabad.

Az igazi országoknak nincs olyan értelemben vett születésnapjuk, mint ahogy azt ma próbáljuk elképzelni, megragadni az egyéni születésnapunk mintájára. Az igazi országokat ugyanis nem egy csettintéssel hozzák létre mások, hanem megharcolnak a létükért. Nem kérdezgetik külső hatalmaktól, hogy szabad-e, hanem megcsinálják. Vajúdásuk, megszületésük, felsírásuk viszont nem egy nap alatt történik. Magyarország esetében ez a folyamat valójában évszázadokig tartott. Ott kezdődött, amikor Baskirföldön, Magna Hungariában néhány magyar és néhány türk, összesen hét törzs, illetve ezek jelentős részei úgy döntöttek, hogy együtt elindulnak nyugatra, birtokba venni egy új hazát. Mindössze három év alatt odaértek szekerestül, asszonyostul, jószágostul az Urál-hegység lábától a Kárpátokhoz, tehát valószínűleg pontosan tudták, hova mennek.”

Kép forrása: MTI/Kiss Gábor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2021. augusztus 20. 18:46
Egy összefoglaló írás a nemzetről, nemzeti identitásról, a nemzetek egységéről és törésvonalairól. https://egyvilag.hu/temakep/074.shtml + Az államról, legitimitásról, a hatalommal való visszaélésről, és hogy mit lehet ellene tenni: https://egyvilag.hu/temakep/075.shtml
Gregorius
2021. augusztus 20. 17:10
Géza fejedelem nélkül nem lett volna koronázás. Ő ismerte fel, hogy váltani kell és megtiltotta a kalandozást. Ráadásul követeket küldött a (német) Birodalmi Gyűlésbe, jelezve azt, hogy változik az ország politikája. Kemény belső harcokat vívhatott, amiről kevés maradt meg. Az biztos, hogy halálakor a Fiának csak három komoly belső ellensége maradt. Koppány, az erdélyi Gyula és Ajtony. Abban az időben a két fő ellenség ( Bizánc és a németek) ideiglenesen egy házasságon keresztül szövetséget kötött és Géza, aki Bizáncban nem bízott, tudta, hogy ki kell törnie a harapófogóból. ami csak a jobb német kapcsolatokon keresztül volt lehetséges.
Mátyás01
2021. augusztus 20. 16:02
Szent Istvánnal kapcsolatosan érdemes Pap Gábor és/vagy Szántai Lajos előadásait megnézni, mert egyáltalán nem ilyen egyszerű a helyzet, mint ahogy ma tanuljuk. Csak néhány apróság. A pogány azt jelentette, hogy falusi, vagyis a pogány vallás a falusiak vallása, azaz a népi vallás. Pogány - paganus - vidéki, földműves, falusi. Tehát már eleve volt vallásunk, többek között a magyar ősvallás, másodsorban voltak másféle keresztények is, az akkori katolikusok szerint az is pogánynak számított. Szent István nem a kereszténységre térítette meg a magyarokat, mivel azt a magyarok már jóval korábbról ismerték. Gyula bizánci keresztény volt, Koppány pedig a Saltzburgi érsekség alá tartozó szintén keresztény volt. István kül és belpolitikai okokból a nyugati római katolikus vallás mellett döntött. Egyrészt fennállt a veszélye, hogy a háromfelé szakad az ország (a háromféle kereszténység miatt), másrészt ezzel elejét próbálta venni a nyugati támadásoknak. Sajnos kevés sikerrel, pár évtized múlva újból megtámadott minket a német-római birodalom. Ugye ismerős ez a jelenből? Az ősvallást sem törölte el, hanem keresztény köntösbe csomagolva megóvta azt. Később a pálos rendben élt tovább. Aki végleg eltörli az ősvallást, az 300 évvel később valamelyik Anjou lesz, talán a Károly Róbert, bár érdekesség, hogy ennek ellenére végül ő egy jó magyar királlyá válik. Az biztos, hogy nem olyan fekete-fehér a történelem, mint ahogy tanuljuk, gondoljuk.
Lombi
2021. augusztus 20. 14:54
Ez a kis szösszenet több ponton vitatható. Pogányok pl. nem voltunk. Hogy tudtuk hova és hogy miért jövünk, az egyértelmű. Hogy hol kezdődött? Biztos nem baskírföldön, és biztos nem akkor. Volt annak pár ezer év előzménye. Abban egyet értünk, hogy István nagy király volt. Attól függetlenül, hogy jogtalan trónbitorló volt és ő volt az első magyar, aki meg akart semmisíteni mindent, ami az igaz történelmünket képviselte. Emlékezzünk rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!