A harcos keresztény és a pacifista humanista

2021. augusztus 14. 22:32

A részvét klassz, de még többet segítene, ha Európa kevésbé szelektíven és kevésbé pacifista módon olvasná a Szentírást.

2021. augusztus 14. 22:32
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu

»Marhaság, nincs harcos kereszténység. Jézus azt mondja, hogy aki kardot fog, kard által fog elveszni« – jelenti ki határozottan az igazikeresztény újságíró, aki mára már egyházából is kilépett, és a felvilágosult progresszívek magabiztosságával sajnálja le az egyházhű embert, így balos körökben méltán minősíthető teológiai szaktekintélynek. »Megölte az őt befogadó papot a ruandai illegális migráns, aki egy évvel ezelőtt felgyújtotta a nantes-i katedrálist« – érkezik a hír néhány nappal később Franciaországból.

A két dolognak semmi köze nem lenne egymáshoz, ha nem illusztrálnák gyönyörűen, hol tart jelenleg fejben a posztkeresztény Európa: ha közép-európai katolikusok azt mondják, igenis harcolnunk kell, azonnal gyilkos gépkarabélyokat, lángoló máglyákat és véres öldöklést vizionál a rémült közönség. Ellenben ha egy népirtás miatt elítélt hutu apa brutális mészárlások közepette felnőtt, Ruandában rendőrnek kiképzett, majd illegálisan bevándorolt és jogszerűtlenül tartózkodó, ámde csöndes fia konkrétan felgyújt egy francia katedrálist, már érkezik is a megnyugtatás: »helyén kell kezelni a dolgot, hiszen emberélet nem forgott veszélyben«, és egyébként is, »emberi gyöngeségünk miatt mindannyiunkkal előfordulhat, hogy elveszítjük a fejünket« (melyikünk nem gyújtott még fel dühében székesegyházat?). Amikor pedig ugyanezt az embert egy évvel később kiengedik a pszichiátriáról, hogy napokon belül brutálisan agyonverje a jótevőjét, sorjáznak a sztenderd reakciók: »Felfoghatatlan!«, »Érthetetlen!«, »Részvétem minden katolikusnak!«.

Nos. A részvét klassz, de még többet segítene, ha Európa kevésbé szelektíven és kevésbé pacifista módon olvasná a Szentírást (azon ritka alkalmakkor, amikor egyáltalán kinyitja). Bár a »ne ítélj, hogy ne ítéltess«, valamint az »idegen voltam és befogadtatok« kétségkívül fényesebb karriert fut be, de attól még pár oldallal arrébb ott figyel például az az egyenértékű figyelmeztetés is, hogy »legyetek okosak, mint a kígyók«.”

Kép forrása: MTI/Varga György

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tamáskodó jezsuita
2021. augusztus 15. 16:56
Na vajon melyik náci lesz a vasarnap.hu következő főszerkesztője? Kéne keresni valaki igazi nyilas katkót, tudom ajánlani a Szász Pétert esetleg, ő olyan jókat mond Szálasiról is... Vagy lehetne a Bede Zsolti, gyorsan be kell íratni hittanra és már jöhet is.
Megtalálta
2021. augusztus 15. 12:28
Így van. Többet kellene olvasniuk a Jelenések könyvét, ha már ilyen buzgón hivatkoznak a Bibliára meg Jézusra.
T. Péter
2021. augusztus 15. 12:10
"helyén kell kezelni a dolgot, hiszen emberélet nem forgott veszélyben" "emberi gyöngeségünk miatt mindannyiunkkal előfordulhat, hogy elveszítjük a fejünket" Segítene valaki, hogy ezek hol hangzottak el az idézett témával kapcsolatban? Netes keresés nem talál rá.
jánosbácsi
2021. augusztus 15. 09:44
Mielőtt még egymásnak esnétek szögezzük le Magyarország nem keresztény ország, sohasem volt az, mivel kisebbségben vannak a hitüket gyakorló keresztények. Európa legvallásosabb országai Olaszország, Spanyolország, Franciaország . Ezekben az országokban szinte mindenki katolikus vallású elvétve akadnak protestánsok . A kelet-európai országok közül a lengyel a legvallásosabb nemzet. A magyar kormánynak semmi köze a keresztény valláshoz hiszen naponta sérti meg a keresztény vallás törvényeit, itt nem a migránsokról van szó hiszen hozzánk nem jönnek migránsok. A magyar kormány a magyar állampolgárok ellen követ el súlyos bűnöket. Magyar állampolgárok egymásnak úszítása. Egyes csoportok kirekesztése a társadalomból úgymint a cigányok, zsidók, melegek más vallási és politikai közösségekhez tartozók ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!