Szélsőjobb az EU-ban: Orbán és elvbarátai díszes társasága

2021. július 08. 18:17

A nacionalista és szuverenista szélsőjobboldal egyáltalán nem a volt szovjet blokk monopóliuma.

2021. július 08. 18:17
Bernard Guetta
Magyar Narancs

„Az ötlettelen európai szélsőjobb pont akkor állná az útját az erősebb EU-s összefogásnak, amikor közös cselekvésre lenne szükség. Bernard Guetta EP-képviselő írása. 

A nacionalista pártok egy csapásra négy dolgot is tisztáztak múlt pénteken. Azzal, hogy közös hadüzenetben keltek ki az európai egység szorosabbra fűzése ellen, először is eltemették azt az elképzelést, hogy létezik kelet-nyugati megosztottság az Európai Unióban. Ez a mítosz egyre csak erősödött az elmúlt években. Az Orbán Viktor homofób törvénye okozta szakadás az Európai Tanács legutóbbi ülésén pedig gyakorlatilag hivatalossá tette, hogy két Európa van: nyugaton egy liberális, keleten pedig egy reakciós, amikor hirtelen...

Lássuk a számokat. A tizenhat pártból, amelyek most kijelentették, hogy elutasítanak bármiféle további politikai egységesülést az Európai Unióban, hány működik a volt szovjet blokk országaiban? A túlnyomó többségük? Vagy legalább a többség? Nem! Lengyelország és Románia, Észtország és Magyarország, Litvánia és Bulgária, ez összesen hat, szemben a régi szabad világ tíz pártjával: alig több mint egyharmaduk.

Ellenvetésként felhozható, hogy e hat párt közül kettő, a lengyel PiS és a magyar Fidesz már hosszú évek óta hatalmon van. Ez tény, de ne felejtsük el, hogy az olaszországi Liga is kormányoz: Mario Draghi kormánykoalíciójának a tagja, előtte pedig sokáig az Öt Csillaggal osztozott az olasz tárcákon. Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy az FPÖ nemrég még kulcsfontosságú minisztériumokat vezetett Ausztriában, hogy Marine Le Pen Emmanuel Macron újraválasztását veszélyeztetheti Franciaországban, hogy a PiS és a Fidesz meggyengülése pedig éppen elég lehet ahhoz, hogy a 2022-es és 2023-as magyar és lengyel választásokon akár ellenzékbe szoruljanak, és hogy az autoriter és korrupt hatalom elutasítása románok, bolgárok és szlovének tömegeit szólítja az utcára.

A nacionalista és szuverenista szélsőjobboldal egyáltalán nem a volt szovjet blokk monopóliuma.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. július 10. 19:18
Évek óta nagy figyelemmel nézem a Duna tv-n Kun Miklós Rejtélyes XX.-ik század című műsorát. Nemrégen egy 1947-es magyar ünnepséget mutatott, ahol a szovjet megbízott elmondta miután nálunk nincsenek demokratikus hagyományok a Szovjetunió segít ebben nekünk csak figyeljünk jól. Hozzátartozik, hogy a győztes hatalmak képviselői is ott tapsikoltak annak. hogy végre megtanuljuk mi az igazi demokrácia. (Tehát az utolsó demokratikus választás után - A Kisgazdapárt győzött minden kommunista mesterkedés ellenére - Magyarországra beköszönthetett az "igazi" demokrácia sztálini típusú. És ez nem véletlenül jut eszembe az EU kapcsán!
Jose
2021. július 10. 14:27
A k..va anyád a reakciós, te kis g..ci! "Nacionalista, szuverenista szélsőjobb" Egyből leszélsőjobboznak mindenkit, aki nem az Európai Egybesült Államok híve. B+, ezek már túlmentek minden határon. Tényleg kéne egy kis utcai harc. Én mennék.
neven
2021. július 09. 13:07
BERNARD GUETTA a jó édes anyucidat azt a repisarkút, a nácifasiszta szélsősőges jobbik nem zavarja azt a kancsal hazudzós gűlű szemeidet a gyurcsótányos ballibernyák moslékkoalcióban??!! a mennykű csapná szét uszitó hazudozó képmutató pofádat szarkupac bernárdka!!!!!!!!!!!!!
KinderMike
2021. július 09. 11:13
Én bírom ezt a Guetta csávót - jókat buliztunk annó a zenéire :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!