Hetilap

Nick Vujicic

A keresztényeknek részt kell venniük a politikában
V. évfolyam 38. szám

Normális világ lesz, vagy pusztulás

2021. július 31. 09:30

A parlament képtelen ellátni a kormány ellenőrzését. Interjú.

2021. július 31. 09:30
Herényi Károly
Hírklikk

„A hét év alatt, amíg az eljárás folyt, mi mindent vetett be önökkel szemben a Fidesz, kiváltképp, ha összehasonlítom a mostani eseményekkel?

Tulajdonképpen nincs változás. Mindent bevetett. És noha semmit nem tudtak bizonyítani, mert nem is lehetett, mégis, hét év bírósági pereskedés után, megrovásban részesítettek bennünket. Amit különben nem lehet jogilag büntetésként felfogni. Jellemző: amikor megkérdeztem a bírót, hogy értsem ezt a megrovást, azt válaszolta, máskor ne csináljak ilyet. Ebben a válaszban benne van az egész történet abszurditása. És – ismétlem –, mindez hét évig tartott, és valóban mindent bevetett ellenünk a Fidesz. Azt már csak mellékszálként említem, hogy az a Horváth József, aki az UD Zrt egyik vezetője volt, ma komoly nemzetbiztonsági hivatalt tölt be. Magyarul a Fidesz megjutalmazta őt ezért az akcióért.

Ön azt mondta az előbb, hogy a Fidesz ugyanazt az utat járja ma is, mint akkoriban, én meg úgy érzem, bizonyos szempontból az ellenkezőjét teszi: mindent megakadályoz annak érdekében, hogy világosan láthassunk… Nem így van?

Nem egészen, hiszen a mi ügyünkben előkerült vagy 300 olyan hangfelvétel, ami a Fideszre nézve terhelő volt. Nem is nagyon értettem, miért hozták nyilvánosságra. Akkor az egy nagyon kusza, kevert ügy volt. Amikor pedig én a két eset hasonlóságairól beszéltem, úgy értettem, hogy a mentális indítékok ugyanazok, csak az eszközök mások. Ez a mostani eljárás felfedi a rendszer összes működési zavarát, hibáját, impotenciáját. Miként lehetséges az, hogy a parlament képtelen ellátni a törvényhozás melletti egyetlen feladatát, a végrehajtó hatalom, azaz a kormány ellenőrzését. Ezt a kötelezettségét azonban – noha az eskü szövegében is szerepel –, a fideszes képviselők semmibe veszik.

Az a képviselő, aki nem megy el a bizottsági ülésre, hogy meghallgassa a kormány képviselőjét, voltaképpen megszegi az esküjét. Szerintem még jogilag is felelősségre vonható lenne. Megszegi, elmulasztja a kötelességét. A népképviseletnek egyértelmű feladata a kormány ellenőrzése. Erről az óriási rendszerhibáról kellene beszélni. Mégis, hogy lehetséges ez? Hogy működhet egy kormány teljes kontroll, ellenőrzés nélkül? Hogy a néhai Finkelstein, meg a társa, Birnbaum határozzák meg, mi is történjen a mi közéletünkben? Ők végül is Nethanjau mellett működtek. Mellesleg, ha Nethanjau nem bukik meg, talán ez az ügy sem robban ki… Tudjuk, hogy a volt izraeli miniszterelnök nagyon nagy támogatója volt a magyar kormánynak, meg Orbán Viktornak. Azt sem hinném véletlennek, hogy pont a budapesti látogatási idejére esik a Pegasus alkalmazása, a lehallgatások elindítása. Már ha voltak ilyenek. De nyilván voltak, mert 300 név azért az csak 300 név.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik