Levelet írtam Vera Jourovának a Heti TV és a 100 tagú cigányzenekar kapcsán

2021. július 12. 19:46

Az alábbiakban olvasható Vera Jourová válasza is.

2021. július 12. 19:46
Járóka Lívia
Facebook

„Március 2-án levélben fordultam Věra Jourová európai értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztoshoz a Heti TV, Európa egyetlen zsidó televíziója és a 100 Tagú Cigányzenekar ügyével kapcsolatban. Üzenetemre a pénteki nap folyamán választ is kaptam, melynek részleteit alább olvashatjátok magyarul is.

»Tisztelt Alelnök Asszony!

Köszönöm március 2-i levelét, amelyben tájékoztat a Budapest VII. kerületi önkormányzat nemrégiben hozott döntéseiről, miszerint felmondta a Heti TV-vel – Európa egyetlen zsidó televíziójával - és a 100 Tagú Cigányzenekarral kötött szerződéseit.

Aggodalmát fejezi ki e döntések miatt, amelyeket a szerződésekben és az Alapjogi Chartában rögzített alapvető értékek megtámadásának tekint, különös tekintettel a média szabadságára és a megkülönböztetésmentességre.

A demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok - beleértve a véleménynyilvánítás szabadságát, az információ befogadásának és továbbításának szabadságát - valamint a megkülönböztetés bármilyen formája elleni küzdelem az Európai Unió alapjául szolgál. Sajnos, a világ más részeihez hasonlóan, az elmúlt években az EU és a tagállamok demokratikus rendszere és intézményei egyre inkább támadás alá kerültek. A tagállamoknak teljesíteniük kell kötelezettségüket a véleménynyilvánítás szabadságának és a pluralitás védelmének terén az ezt lehetővé tévő jogi környezet biztosításával, az újságírókkal szembeni bűnügyi fenyegetések komolyan vételével és a támadások elleni erőteljes fellépéssel.

Arról értesültem, hogy a Heti TV talált magának egy ideiglenes helyet, hamarosan pedig új helyszínre költözik.

Valamint arról is értesültem, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar elhelyezésére is sikerült megoldást találni. Mint ahogy azt Ön is tudja, a Bizottság elfogadott egy felülvizsgált és megerősített, a romák egyenlőségének, valamint társadalmi befogadásának és részvételének előmozdítását célzó új uniós stratégiai keretet, amely különös hangsúlyt fektet a megkülönböztetés és a cigányellenesség elleni küzdelemre. A roma művészet, történelem és kultúra Európa és nemzeteink szerves részét képzik.

A Bizottság emellett elkötelezett az antiszemitizmus bármilyen formája elleni küzdelemben, az antiszemitizmus azon definíciója szerint, melyet a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség nem jogilag kötelező érvényű meghatározásaként definiált, s amelyet az Európai Parlament 2017. június 1-jén fogadott el. 2021 végéig a Bizottság bemutatja az antiszemitizmus elleni küzdelem és a zsidó élet előmozdításának első átfogó uniós stratégiáját is. Ez a stratégia kiegészíti és támogatja a tagállamok arra irányuló erőfeszítéseit, hogy nemzeti stratégiákat és intézkedéseket fogadjanak el és hajtsanak végre a Tanács antiszemitizmusról szóló 2018. és 2020. évi nyilatkozataival összhangban.

2020 decemberében a Bizottság elfogadta az európai demokráciáról szóló cselekvési tervet, az európai demokráciák ellenálló képességének megerősítése céljából. A médiaszabadság és a pluralizmus megerősítése a cselekvési terv központi eleme, amely intézkedéseket jelentett be az újságírók biztonságának javítása érdekében az EU-ban, védelmük érdekében a visszaélésszerű perektől (SLAPP), és egyúttal a média pluralizmusát is elősegítő egyéb intézkedéseket. Megkezdődött az intézkedések végrehajtása; a Bizottság jelenleg ajánlást készít az újságírók biztonságáról, és egy, a visszaélésszerű perekkel kapcsolatos kezdeményezésen dolgozik.

Az európai demokráciáról szóló cselekvési terv a 2020-as jogállamisági jelentés megállapításaira épít, amely elemezte a médiaszabályozás függetlenségét és hatékonyságát, a médiatulajdon átláthatóságát, az állami reklámozás szabályozását és az újságírók biztonságát minden tagállamban. Magyarországot illetően a jelentés megállapította, hogy a Médiatanács függetlensége és hatékonysága veszélyben van, és hogy a független sajtóorgánumok szisztematikus akadályokkal és megfélemlítéssel néznek szembe, miközben az ilyen üzletek gazdasági átvételének tendenciája további aggályokat vet fel. Az ez év júliusában közzéteendő második éves jelentés nyomon követi ezt az elemzést, és tükrözi a legújabb fejleményeket.

A Bizottság továbbra is támogatja a média szabadságát és pluralizmusát az EU-ban. Emellett továbbra is finanszírozunk több médiaszabadság-projektet, és számos programon és finanszírozási rendszeren keresztül támogatjuk a kreatív ágazatokat. Például az új 2021-2027-es Kreatív Európa program első alkalommal tartalmaz legalább 75 millió eurót a hírmédiának. Az első pályázati felhívás jelenleg nyitva áll az újságírói partnerségek számára, amely magában foglalja a határon átnyúló együttműködést a hírmédia között, amely pedig magában foglalhatja a közösség szolgálatában működő médiát is.

A Bizottság a médiapluralizmus monitoron keresztül fel fogja mérni az EU-ban a média pluralizmussal kapcsolatos kockázatokat is. A médiapluralizmus és a médiaszabadság megerősítése a Bizottság egyik prioritása, amint azt az európai demokráciáról szóló cselekvési terv, a média és az audiovizuális cselekvési terv is tükrözi.

Biztosíthatom Önt, hogy a Bizottság határozottan elkötelezett az európai értékek és alapvető jogok fenntartása, valamint a pluralista és sokszínű társadalom fennmaradása mellett. Mindig megvédjük őket, és továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük az összes tagállam helyzetét.

Tisztelettel,

Věra Jourová«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2021. július 13. 16:11
Ennek a gonosz picsának semmi értelme nem volt levelet küldeni, válaszként a borítékolható bla-bla és izzadságszagú magyarázat jött.
olvaso9
2021. július 13. 13:35
Elolvastam a válaszlevelet. Ezek szerint a magyar kormány a hibás. Drága Jourova asszony, térjen már észhez. Nincsenek szavak az Ön gyalázatos viselkedésére
Rocktoberi
2021. július 13. 12:18
Tehát azt mondta a korrupció miatt felfelé buktatott Soros csicska, hogy nincs itt semmi látnivaló. Ha a ballibsik elüldözik a tévét, zenekart, akkor majd az Orbán diktatúra fideszes önkormányzatai megsegítik őket. Ezt a hülye seggfejet! Egyébként a válasz borítékolható volt de ennek ellenére minden egyes ilyen esetet szóvá kell tenni az Európai Parlamentben, hogy leleplezzék magukat.
Szerencsi Veronika
2021. július 13. 11:38
Hát ha a Zorbánék raktak volna ki ilyen módon bárkit is - már a Bidé is a nyakunkon ülne. A Jurovát megnyugtatja, hogy kaptak új helyet - de a dolog nem erről szól, te Jurova - hanem arról, hogy KIRAKTÁK ŐKET -TETSZIK ÉRTENI???? Na ja, egy sem volt zsidó. Mert akkor jaj, lenne nekünk. De az Zorbán nem zsidózik. Védi őket. Azokat nem kirakják - betelepítik. Fogják a helyet az afgánok elől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!