Átrendeződés a jobboldalon?

2021. július 08. 08:55

Tizenhat jobboldali párt egy Európa jövőjéről szóló közös memorandumot írt alá, ami akár egy új pártszövetség alapját is képezheti.

2021. július 08. 08:55
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor
Ludovika

„Mozgalmas hétvégét tudhat magáénak az európai belpolitika jobboldala. Két meghatározó politikus megerősítette pártvezetői pozícióját az elkövetkező évekre, miközben az Európai Néppárt elnöke bejelentette lemondását és hazájába visszatérését. Eközben tizenhat jobboldali párt egy Európa jövőjéről szóló közös memorandumot írt alá, ami akár egy új pártszövetség alapját is képezheti.

A második világháború utáni európai ideológiai színpad jobboldalán hagyományosan a kereszténydemokrata pártok voltak meghatározó pozícióban. A háború után megalakult kormányok vezető erői voltak. Politikusai ott bábáskodtak az európai integráció kezdeti lépéseinél, évtizedekre meghatározva annak célját és jellegét. Az európai kereszténydemokrácia kezdettől fogva nemcsak értekeit tekintve elkötelezett támogatója az integrációnak, de tetteivel is minden eszközzel segítette annak erősödését: a kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt 1976-ban elsőként lépett ki pártszövetségként az európai politikai porondra, és vált az európai integráció egyik motorjává.

Az utóbbi években azonban egyre komolyabb problémákkal kellett szembenéznie az európai kereszténydemokráciának. Az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent az Európai Unión belül a kereszténydemokraták által irányított kormányok száma, ami jól mutatta a megcsappant választói támogatást. Ráadásul a 2008-ban indult gazdasági válság, az euróválság, valamint a migrációs krízis eredményeként a legtöbb országban jobboldali vetélytársaik is akadtak, így azzal az új helyzettel kellett megküzdeniük, hogy immáron nemcsak a bal-, hanem a jobboldalról is számolniuk kellett kihívókkal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. július 09. 07:31
A centrumtól jobbra egyre több hely van, mert a Néppárt és tagjai többé nem óhajtják képviselni a keresztény konzervatív, a bevándorlást nem pártoló hetero fehéreket. A Fidesz időben lépett és bizonyára lesznek követői akkor, ha látják, hogy mi az új alternatíva. Orbán Viktor hosszútávon nem szokott tévedni és bejönnek a számításai. Ez most is így lesz. Magyarország politikai súlyához képest bőven felülreprezentált, akik pedig a fent taglalt klasszikus értékeket vallják, azok számára ő a követendő vezető éljenek bárhol is. Ezt pedig választói nyomásként jelenik meg majd hamarosan. A néppárt progresszív szárnya kiutálta. Cserébe összeszed és szövetségbe gyúr majd minden normál jobbos formációt. Csak dőljünk hátra és élvezzük a liberálhisztit!
NKFF
2021. július 08. 19:29
Remélem a jobb erőre kap az összefogás által!Csak a migránsok a buznyákok ez számít?A tetvek gyilkolnak mindenhol! Merkel miért nem kérdezte meg saját népét,hogy mennyi migránst szeretnének?
zolizolizoltan
2021. július 08. 12:27
Korrekt Navracsics Tibor eredeti írása is, mindenki által elfogadható.
Oszkar51
2021. július 08. 11:03
Navracsics komoly gondolkodó, demokratikus elveket valló diplomata. Hiba őt fikázni, sokszor a hivatalos véleményektől eltérően de átgondoltan, a jövő szempontjából az ország számára hasznos dolgokat képvisel. Távol áll tőle a korrupciónak még a gyanúja is. Mostanában kicsit félre állt (vagy rakták?), azt hiszem teret kellene adni az általa képviselt gondolatoknak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!