A koronavírus-járvány a nemzetpolitikában is szükségessé teszi az újraindítást

2021. július 09. 17:29

A járvány elleni védekezés legfontosabb jelszava a rugalmas alkalmazkodóképesség lett.

2021. július 09. 17:29
Szakáli István Lóránd-Zsigmond Barna Pál
Origo

„A világ immár közel másfél éve harcol egy alattomos és láthatatlan ellenséggel. A világjárvány elején, tavaly március végén írtunk egy elemzést „Nemzetpolitikáról a vírus árnyékában” címmel arról, hogy a nemzetpolitikában is új helyzet állt elő. A vírus lezárta a határokat az államok között, az állampolgársági kötelék felértékelődött, a kettős állampolgárság hétköznapi jelentősége is megnőtt, hiszen a kettős állampolgárok mindkét állampolgárság szerinti államba beléphettek.

Írásunkban hangot adtunk a jövőt illető aggodalmainknak, mivel a vírus egy 10 éves építkezés, nemzeti egymásra találás megtorpanásához vezetett. Azt írtuk, hogy tekintettel arra, hogy a vírus nem ismer nemzeti hovatartozást, ezért a járvány rádöbbentheti a térség államait, hogy egymásra vannak utalva, de sajnos az ellenkezője is előfordulhat, egyfajta bezárkózást is elindíthat. Volt idő, mikor átmenetileg az erőforrások és a védekezési eszközök szétosztása terén az önzés kerekedett felül, és félő volt, hogy a krízis alkalmas hamis ellenségképek mesterséges kreálására is. Éppen ezért mindent meg kell tenni a párbeszéd és együttműködés légkörének fenntartásáért, és azért, hogy a térség államai belső viszonyaikban még véletlenül se forduljanak egyes kisebbségi nemzeti közösségeik ellen.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benceujpest
2021. július 10. 09:20
Remek írás! Határa csak az országnak van a nemzetnek nincs.
szentgyorgyizoltan
2021. július 09. 22:50
Érdekes nézőpont, remek kis összefoglaló.
egyvilág
2021. július 09. 18:00
Egy összefoglaló írás a nemzetről, nemzeti identitásról, a nemzetek egységéről és törésvonalairól. https://egyvilag.hu/temakep/074.shtml
McEmese
2021. július 09. 17:48
Pál nyelve barna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!