Nemzeti vétó és európai dualizmus

2021. június 12. 14:48

Fölösleges fáradozás a nyugati világ értékeit számonkérni Kínán.

2021. június 12. 14:48
Mráz Ágoston Sámuel
Magyar Nemzet

„Az európai baloldal az utóbbi hónapokban több kísérletet is tett, hogy véleményét közös európai álláspontként tüntesse fel. Németország és Franciaország beadta derekát, de Közép-Euró­pa nem. Mégis mi itt, Magyarországon sokszor töprengünk, nemzeti érdek-e az európai baloldal elleni vétó. Arról lesz szó, miért igen.

Az európai külpolitika szómágiája elleni fellépés azonban a nemzeti érdekérvényesítésnél és a tartalmi kritikánál is mélyebb gyökerű. Az európai külpolitika Budapesten elutasított egyes dokumentumai csak Európa baloldalának és német–francia tengelyének akaratát tükrözik. Ezek a körök félnek az öntudatra ébredő Közép-Európa beleszólásától. Régi tagállamként, gazdasági hatalomként és kulturális felsőbbrendűségük hitében Berlin és Párizs az elmúlt évtizedekben az Európai Unió tagállamai körében rendelkezett akkora befolyással, hivatalos nyelven soft powerrel, hogy közös álláspontjukat rá tudták kényszeríteni a többiekre. Közép-Európa vezetői azonban évek óta küldik a jeleket feléjük, hogy más jövőt képzelnek el. Sem Varsó, sem Prága, sem Budapest nem kíván automatikusan alkalmazkodni a Nyugat elvárásaihoz.

Évek óta egy új egyensúly képe sejlik fel Közép-Európában, amelyben csak a nyugat-európai és a közép-európai országok közös álláspontjai közötti kompromisszum lehet az európai döntés, vélemény és nyilatkozat alapja; a nyugat-európaiak akarata a jövőben ehhez önmagában nem lesz elegendő. A magyar történelem előképei alapján ezt nevezhetnénk Nyugat-Európa és Közép-Európa közötti kiegyezésnek és egy császár nélküli dualizmus jövőképének. Ilyen kiegyezéshez azonban meg kell találni a megfelelő időpontot, amikor mindkét fél ráébred arra, hogy a kompromisszum érdekük. Magyarország éppen ezért világos kritikája mellett kinyújtott jobb kézzel, folyamatosan nyitott a tárgyalásokra, mindenkivel.

Végül már csak egy kérdés marad. Miért Magyarország vétózta meg több európai nyilatkozat szövegét, ha közös közép-európai kritikáról van szó? Vajon nem vagyunk egyedül? A rövid válasz: nem. Egész egyszerűen arról van szó, hogy Magyarország megengedheti magának az őszinteség luxusát. Orbán Viktor kormányát akkor sem szeretnék jobban Brüsszelben, ha minden nyilatkozattervre rábólintana, a befolyásvesztéstől félő nyugatiak szemében a közép-európaiak befolyásnövelését szorgalmazó magyar kormányfő semmiképpen sem lesz már »jó fiú«. A budapesti vezetés ezt a jövőformáló küzdelmet csak akkor vesztené el, ha nem tudhatná maga mögött a többi közép-európai állam bátorítását, hallgatólagos egyetértését. Jelenleg számíthat erre, de nem véletlen, hogy az európai és a globális baloldal több főváros után most a közép-európai országok vezetését is vissza akarja szerezni. Az európai dualizmus lehetősége többek között a cseh, a szlovák, a lengyel, a szlovén belpolitikán is múlik. S mindenekelőtt 2022 magyar áprilisán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2021. június 13. 17:39
Hans Kaiser szerint különösen 2010 után, amikor Orbán Viktort másodszor is miniszterelnökké választották, és sikeresen kezdett el kormányozni, ellenfelei rájöttek arra, hogy Magyarországon belül a Fideszt és Orbán Viktort nem tudják megingatni. „Egy nagyon érdekes koncepciót dolgoztak ki az Orbán, a Fidesz és bizonyos mértékig a Magyarország elleni harcra, mégpedig azt, hogy ezt a harcot az európai térbe viszik, főként Brüsszelbe, de más európai fővárosokba is" – mondta. Sikerült kiépíteni egy hálózatot, „amely Magyarországra, illetve kifejezetten Orbán Viktorra szállt rá, és amely kifejezetten bevetté tette a kritikus nézeteit, egyfajta divattá vált" – mondta Hans Kaiser, aki ezt újságírói szégyennek nevezte. Azt hitte, ha Magyarország Orbán Viktor kormányzása alatt gazdaságilag, családpolitikájában, az ország szerkezetét tekintve jól fejlődik, és nagy többséggel újra is választják, „akkor majd Brüsszelben és a médiában, akik rászálltak, nyugton hagyják majd" – mondta. Ez nem így történt, Orbán Viktornak újra védekeznie kell a támadással szemben, „amit egyik oldalról az egyesült pártok vezetnek Magyarországon, másik oldalról viszont nagyon sajnálatosan az őket támogató médiából, és az európai színtér – Strasbourg és Brüsszel – felől érkezik". A német politikus kiemelte, hogy a média véleményformálását – ami persze hatással van a Magyarország-képre – nem szabad egész Németország Magyarországról alkotott véleményének tekinteni. Sok embert ismer kedvező tapasztalatokkal az országról. „Magyarország nem csak egy klassz ország, de kultúrnemzet, egy sikeresen irányított kultúrnemzet Európa szívében" – fogalmazott a német politikus. Forrás: MTI/Hírklikk
makám
2021. június 13. 06:38
"Fölösleges fáradozás a nyugati világ értékeit számonkérni Kínán." a nagyobb baj az hogy a nygugati világon számonkérni is az.
annamanna
2021. június 13. 01:45
Oké. Nem kell számon kérni másokon az értékeket. Az értékeket MEG KELL ÉLNI. ÉS MI MEGÉLJÜK???? Akinek fontosak az értékek, az "kezét-lábát töri", csakhogy ezek szerint élhessen. Az lemond minden másról, ami ebben akadályozza. És mi lemondunk mindenről, ami akadályoz bennünket az erkölcsi elvek megélésében? Mi hajlandóak vagyunk azt mondani, hogy "megálljunk, mert itt van már Kánaán"? Nagyon sok nyugati fiatal megállt, és az erkölcsi elvek köré rendezi az életét, lemondva az anyagi gyarapodásról, gazdagságról. Ez egy nagyon izmos trend nyugaton, na persze nem most kezdődött, sok nemzedékre nyúlik vissza a nyugati puritanizmus. Hatalmas tömeg van nyugaton, akik nem akarnak jómódúak lenni. Nem azért, mert rohadt prolik, hanem azért, mert nem tudják összeegyeztetni a hajszoltságot, nyugtalanságot, kizsigerelést a boldogságra való törekvéssel. A PURITANIZMUS NYUGATON SOKKAL INKÁBB AZ ÉRTÉKREND RÉSZE, MINT NÁLUNK. Mostanában egy csomó meghökkentő videón keresztül látom, mennyire HAZUG AZ ORBÁN-PROPAGANDA A nyugatról. Teljesen elhazudják azt a PURITANIZMUST, ami egyébként ott tömegek életét befolyásolja és teljesen szembemegy azzal az orbánista logikával, hogy "AMIT MA ELLOPHATSZ, NE HALASZD HOLNAPRA". Természetesen nem a tökig márkás cuccokban pózoló fekák a puritánok. De ennek a gondolkodásnak egy magyarul is érthető megnyilvánulása ez a videó, ahol egy Amerikába szakadt fiatal magyar nő beszél a minimalista létezésmód előnyeiről: Mit nyerhetsz a minimalista életmóddal? https://www.youtube.com/watch?v=v0tAGr_Y9ds Mindezt vesd össze a NER-elittel, a karmelita kolostorral, Szíjjártó milliós öltönyével a kukában stb stb stb. Azért nincs közünk a nyugati értékrendhez, mert a magyar elit behány, ha a minimalizmus, a puritanizmus kifejezéseket meghallják. Nekik a kínai árudömpingre fáj a foguk. Mindegy, milyen áron, ha egyenesen az ördög önti ide a pokolból a cuccot, akkor is jöhet.
balbako_
2021. június 12. 18:43
Bicskanyitogató, hogy soha nem definiált, senki által el nem fogadott dolgokról állítja egy EP többség, hogy európai érték. A korrekt megoldás az lenne, ha valakik összeszednék mit értenek ez alatt és beterjesztenék az Európa Tanács egyhangúlag elfogadná és a tagállamok törvényhozása jóváhagyná. Ekkor lehetne erről beszélni. De sunyi lopakodással suttyantanak be olyan dolgokat amikről korábban szó sem volt. Valahol elkezdtek beszélni a buzikról (én ezt a sok betűt nem akarom leírni) és egyszer csak lett belőle európai alapjog. Vagy voltak országok amelyek beengedtek migránsokat, mások nem. És egyszer csak kiderült a befogadás kötelező, mert alapjog. (Még azt a fáradságot sem vették, hogy a Schengeni egyezséget felülírják pedig az tényleg mindenki által elfogadott és deklarált törvényeket tartalmazott amik az EU-ba történő belépést szabályozták. Sőt azt akarják büntetni, aki betartja ezt!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!