Levél Ferenc testvérnek, a római pápának

2021. június 16. 14:59

Őszentsége miért politizál?

2021. június 16. 14:59
Kiss Antal
Magyar Hírlap

„Szentatya!

Keresztény Európánk már csak nyomokban hordoz kereszténységet. Feltehetjük a kérdést: nem vagyunk önazonosak, elfelejtettük helyesen szeretni magunkat és felebarátunkat, nem értjük a testvériség szót? Szeresd felebarátodat, mint önmagadat, szeresd ellenségeidet – tanít bennünket, és mi elfordítjuk a fülünket, mert ellenség nélkül sem üzletben, sem politikában nincs siker. Mindig és állandóan valakit le kell győznünk, csak épp a magunk hitetlenségét nem tudjuk legyőzni, nem tudunk testvérként nézni egymásra. Fratelli tutti, mindannyian testvérek. Ne csodálkozzon, Szentatya, hogy nem értik, nem értjük.

Ami ezeknél rosszabb, felülve médiahisztériákra, nem is akarják önt érteni. Egyre több helyen hiányzik a kód, a krisztusi tanítás kódja, az evangéliumok kódja. À la carte keresztények lettünk, ami jó, azt használjuk, ami nem, azt meg sem említjük, mert még kellemetlen lehet. Mi, magyarok és európaiak egy külső szemlélőnek sokszor gőgösnek, büszkének, nagyhangúnak tűnhetünk. Be kell vallanunk magunknak, ebben a féktelen zűrzavarban a tüzérekhez hasonlóan nagyothallók lettünk, elkiabálunk egymás mellett. Nem vesszük észre, hogy szép lassan kiürülnek a templomaink, aztán az iskoláink, végül az otthonaink.

Mi magunk tesszük ezt a kontinenst egy nagy öregotthonná. Aztán hitevesztetten csodálkozunk, hogy otthonainkba, iskoláinkba és bezárt templomainkba új lakók jönnek. Az hagyján, hogy nem olvassuk, hallgatjuk az ön szavát, hogy nem imádkozunk önnel, de európai iskoláinkból is kikerülnek a keresztek, családi asztalainkról szelektív konténerekbe, jobb esetben könyvtárakba kerülnek a Bibliák, immár lassan nemzedékek nőnek úgy fel, hogy Jézust csak mémekben vagy karikatúrákon látják.

A pénz, a jólét, a hedonizmus lettek a főparancsok, ebből kifolyólag lelkileg, szellemileg és testileg is elhájasodtunk. A legjobbkor jön hozzánk, mert betegek vagyunk, és orvos kell a betegnek. Kérem, maradjon köztünk majd egy kicsit hosszabb időre, gyógyítson bennünket, ahogy Csíksomlyón is tette.

Akkor, ott, a magyarok szent hegyének szoknyáján, a szakadó esőben bőrig ázva, sok ezer társammal a biztonsági őrök körültekintő munkájának köszönhetően több órán át araszoltunk felfelé a sárban. Isten népe vonult. Isten magyar és román népe. Együtt. II. János Pál a kommunizmus vége utáni első beszédében Esztergomban azt mondta nekünk, hogy Isten népe egy. Bocsássunk meg kínzóinknak, gyötrőinknek, lelki, szellemi hóhérainknak, gyilkosainknak, mert Krisztus értük is meghalt. Hú, de kemény.

Az is kemény, hogy ön is ugyanezt mondta, csak magyar–román relációra. Isten népe egy. Az Eucharisztia egy. A felajánláskor, az Úrmutatáskor kisütött a csíksomlyói nyeregben a nap, a mellettem álló – a magyar miséből egy szót sem értő, de ragyogó tekintetű románokkal fogtunk kezet a kiengesztelődéskor. Sosem gondoltam volna. A Lélek ott fúj, ahol akar. Ön nagyon fáradt volt akkor, mert helikopter helyett kocsival jött. A viharok ellenére vállalta az utat – majd hazafelé csodálattal beszélt Erdély tájairól – és a világtörténelem első pápájaként egy szál arany rózsát tett le a magyarok Madonnájának lábai elé. Sokan felháborodtak, hogy miért nem tett politikai nyilatkozatot ősi, honos népünk romániai jogai mellett. Most ugyanezek a fősodratú megmondósok teszik fel a kérdést, hogy Őszentsége miért politizál?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2021. június 18. 10:44
Hát tegeződjünk. Nem vagyok szektás, csak mélységében ismerem azokat a történelmi tényeket, amelyeket a gazdasági összefüggések okoztak. A Német-Római Birodalom XVI. század eleji eseményei olyan súlyúak voltak, hogy az új császár, Habsburg V. Károly is meghátrált előttük. A korabeli pápaság harácsoló, búcsúcédulázó ténykedését nem tagadhatod. Nem ismeretes előtted, hogy azért lett annyi Árpád-házi szent, mert I. Istvántól kezdve mindegyik a pápák zsebét tömte? Amelyik pedig nem volt hajlandó átengedni az erdélyi sóbányák jövedelmét, azt kiátkozta az aktuális pápa. Ezért kellett - penitenciaként - II. Andrásnak keresztes hadjáratot szerveznie. Csak még egyet. Tudod, hogy a Pannonhalmi Apátság közvetlenül a Római Kúriának van alárendelve, és jelentős jövedelmet küld oda minden évben? Nincs fölötte hatalma a Magyar Katolikus Egyháznak. De nm folytatom.
scion
2021. június 17. 08:17
ennek a szövegnek se füle se farka...
Kossuth
2021. június 17. 00:13
Nagyon jó írás!
1000bocs
2021. június 16. 21:54
Mivel a szentatya a világ azon marxista emgmondóembereinek kedvez minden nyilvános állásfoglalásával, akik elöljárnak abban hogy mindenhonnan eltűnjön a kereszt, igazán tudathasadásos ez az írás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!