Kövér László Európája

2021. június 11. 12:03

A házelnök nem találja a helyét.

2021. június 11. 12:03
Friss Róbert
Népszava

„A házelnök nem találja a helyét. Lebeg-libben az ellenzék parlamenti házmesterének és a NER-forradalom főideológusának funkciója között. Kedden a Katolikus Rádióban az utóbbi szerepében lépett fel. »Csak a kereszténység köti össze az európai embereket« – mondta. »Az EU tagállamainak jelentős része, de főleg az unió intézményei olyan világnézeti, politikai befolyásolás alatt vannak, amellyel a posztkereszténység korszakát szeretnék elhozni, amely a káosz, a rettenet, az új barbárság korszaka lenne«. Bornírt, apokaliptikus allegória-látomás, mindenki azt láthat bele, amit akar, csak félje a jövőt. Támadást nem látunk, nem osztozunk a félelemben. Az európai szellemi örökség egészét látjuk, aminek része a keresztény kultúra, része a német filozófiai és a francia politikai hagyomány. Ennek az örökségnek a nyomait bámuljuk a reimsi katedrálistól a Notre Dame-ig, a Mátyás templomtól a párizsi Louvre-ig, a Sorbonne-tól a British Museum könyvtáráig. Politikai hagyományait éljük meg a görög poliszoktól az Európai Unióig. Az örökös az európai ember, aki ha akarna, sem tudna megszabadulni önmagától. Attól, amivé kétezer év alatt lett. 

De nem gondoljuk, hogy a házelnök álmát a »posztkeresztény apokalipszis« bolygatja: inkább a napi politika kavarja fel. Az Unió »kétes« jövője, főként az Európai Parlament, amelyet az európai demokrácia elleni »legsunyibb, leghatékonyabb merényletének« nevez, mert »nem a népakarat kifejezője, hanem a nemzetállami parlamentek riválisa«. Nem értjük ugyan, hogy miért nem a népakarat kifejezője az EP, amely közvetlen választás után gyakorolja népképviselői jogait. Azzal együtt, hogy példátlan lenne, ha az EP – ráébredve eddigi látens hatalmára – eljárást kezdene a Bizottság ellen az EU-bíróságon, vagy bizalmatlansági indítványt kezdeményezne a biztosi kollégium ellen, mert elmaszatolják a jogállami eljárásokat.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2021. június 11. 20:16
"....az európai embereket..." tehát róluk, rólunk van szó, nem rólad Friss !
pollip
2021. június 11. 16:31
Az ellenzék függetlenobjektív propagandistáját olvashatta, aki akart:-))) Én nem olvastam:-)))
zakar zoltán béla
2021. június 11. 15:39
Kedves Paul Lendvai hívő! Pál nem Paul és Ferenc nem Benedek, de ön sem Várkonyi ...
szürkeSzarvas
2021. június 11. 14:26
Frisssss. Ti zsidók miota hallgattok katolikus rádiót? Ez valami ujmódi perverzio? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!