Izraelt nem megérteni, hanem félremagyarázni lehet a posztkolonializmussal

2021. június 03. 11:18

Izrael politikáját nem jellemezte sohasem a kolonizáció.

2021. június 03. 11:18
Novák Attila
Azonnali.hu

„A nyugat-európai baloldali politikai aktivizmus történettudományi álcába csomagolva folytat háborút Izrael ellen, amikor az ország kapcsán a gyarmati narratívát használja. Izrael azonban egyrészről nem (csak) a holokausztra adott válasz, másrészről a politikáját nem jellemezte sohasem a kolonizáció. Ehhez elég a történelmet ismerni.

Nagyon sajátos, tuladonképpen súlyos önképzavarról árulkodó válaszcikket írt Laczó Ferenc írásomra.

Tisztázzunk az elején valamit, Laczó Ferenc – bár történész diplomája és számos publikációja van – sohasem foglalkozott az arab-izraeli konfliktussal és/vagy az erre a régióra vonatkozó zsidó és arab (palesztin) történelemmel, így az ezzel kapcsolatos kizárólag magyar nyelvű publicisztikái (amelyből nincs amúgy sok) nem szakmai tevékenységéhez, hanem közírói munkásságához tartoznak.

Nekem eszem ágában sem volt rövid írásomban politikusként fellépni vagy közvetíteni a szembenálló felek között, ez nem is állhatott szándékomban. Megjegyezem, Laczó sem mondhatja komolyan magáról, hogy magát képviselve, magyar nyelven, egy magyar honlapon, pár publicisztikával neki sikerülhet az, ami a régióban mozgó, megannyi lehetőséggel rendelkező nagyhatalmaknak évtizedek óta nem. Történészként pusztán történeti reflexiókat fűztem mondandójához.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
repulok
2021. június 03. 22:51
Izlandot, meg Izraelt folyton keverem. Rejkjavik van Telaviv mellett?
annamanna
2021. június 03. 17:56
Már az ókorban is igyekeztek növelni Izrael területét, mások területét megszerezni, illetve a náluk élő, nem izraelita lakosságot szolgaként használni. Pontosan úgy, ahogyan az összes többi, körülöttük élő hatalom is, nyilván. Államot alapítottak, mint minden más nép, pontosan azért, hogy ne viselkedjenek másképp, mint mások. Úgyhogy a kolonializmus vádja nem söpörhető el azzal, hogy ők "mások", ők "másként viselkednek" az országos politikájukat illetően, mint bármely más ország. Nem is akartak másként viselkedni. Akinek a hatalomról és az országról teljesen más elképzelése volt, az Jézus Krisztus volt, belőle nem kértek.
OberEnnsinnen
2021. június 03. 15:10
"A sértettség kemény dolog, kihozza az emberből a legszemetebb énjét, Leiner Laura" Ettől már csak az üzleti célból előadott "sértettség" szemetebb...
01234567890
2021. június 03. 14:44
Megint itt van @NDAP1945, az ELTE Történeti Intézetének koronázatlan királya, a kiváló történész, a zseni, aki kimagasló eredményt ért el a vérvád terjesztésével, kivívta hasonló gondolkodású kisnyilasok elismerését. Hol van a két barátja @szeekely és @MayorAnna, akik még ma kisnyilasok, de ki tudja mit hol a jövő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!