Fordulat

2021. június 08. 17:02

A CDU hatalmas fölénnyel előzte meg az AfD-t, több mint 16 százalékot vert rá.

2021. június 08. 17:02
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„A németországi Szász-Anhalt tartományban a hétvégén megrendezett választás talán legnagyobb tanulsága az, hogy a közvélemény-kutatások nem mindenhatóak. Természetesen a kutatást végzők is hangsúlyozzák, ők csak a pillanatnyi állapotot mérik fel – de nehéz elképzelni, hogy másfél hét alatt ennyit változott volna a hangulat a tartományban. Akkor ugyanis az INSA ügynökség még fej-fej mellett látta a kereszténydemokratákat és a jobboldali populista Alternatíva Németországért pártot, végül azonban a CDU hatalmas fölénnyel előzte meg az AfD-t, több mint 16 százalékot vert rá.

A kereszténydemokrata Armin Laschet számára óriási megkönnyebbülés ez az eredmény, mert ha az AfD győzött volna, sokan megkérdőjelezték volna alkalmasságát a kancellárjelölti tisztségre. A jelölése nagyon döcögősen indult, egyesek még a saját pártján belül is alkalmasabbnak látták a tisztségre a sokkal határozottabban fellépő Markus Södert, a bajor CSU elnökét. Ráadásul Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje mellett Laschet túl színtelennek tűnt. Mostanra azonban kijelenthetjük: majdnem biztos, hogy Laschet léphet Angela Merkel kancellár örökébe. Baerbock több hibát is elkövetett - hiába rendkívül művelt és gyors gondolkodású, az látszik, hogy felelős pozíciót sosem töltött be. Másrészt olyan lejárató kampány indult ellene, amire aligha készülhetett fel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2021. június 09. 11:07
-zsoltkom- "A CDU hatalmas fölénnyel előzte meg az AfD-t, több mint 16 százalékot vert rá." Megtisztult Orbántól, így többen vannak és jobbak lehetnek.
Vallasz Vilmos
2021. június 09. 09:01
azt olvastam, hogy akik el se mentek szavazni, azok nyertek.
C.Dömötör
2021. június 08. 22:36
Ahogy nézzük. Hatalmas az egész más. Attól függően, hogy milyen oldalról van a vélemény. Az állami televízió, és ez nem vicc, például a zöldeket hozta ki győztesnek, mivel egy százalékot nyertek. Ismét egy példa az elfogulatlanságra.
zakar zoltán béla
2021. június 08. 22:14
sunyi beszéd
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!