Hogyan nem lesz vadvirágos egy rét?

2021. június 28. 18:43

A minden bizonnyal jószándékú önkéntesek célja az egérárpa kiirtása lehetett.

2021. június 28. 18:43
null
FŐKERT Nonprofit Zrt.
Facebook

„Hétről hétre bemutatjuk egy-egy rovarbarát területünk növényvilágát, ám az eheti híradásunknak aktualitása az „önkéntes közterületi parkgondozás”. Fontos megjegyezni, hogy a Főkert nagy örömmel áll rendelkezésre, tudunk feladatot adni annak, aki tenni szeretne, de mindig szakmai irányítással tesszük ezt. Hogy miért van erre szükség, hisz egy damilos fűkaszát bárki tud kezelni? Épp azért, mert egy damilos fűkaszát bárki tud kezelni… csak közben arra is figyelni kell hogy 1) nem hagyunk kaszálékot a területen, 2) élő fák körül különösen körültekintően használjuk az eszközt, a fák törzsébe nem vágunk bele, mert ezzel őket betegítjük meg, utat adva a fertőzéseknek és kórokozóknak, 3) nem gyűjtjük műanyag zsákba a kaszálékot, hanem autóinkra felvillázva a komposzttelepünkre szállítjuk, ahol komposztálás után a fővárosi területek tápanyag utánpótlásánál kerül felhasználásra, 4) ha hulladék képződik a munkánk során, azt minden esetben eltakarítjuk, nem hagyjuk ott.

A kijelölt területen sokszínű növényvilág van (volt) alakulóban, többek között, fehér és vörös here, papsajtmályva, katángkóró, indás pimpó, egynyári seprence, lándzsás útifű, mezei cickafark, apró szulák, útszéli imola és kerek repkény volt látható a nyári aszály ellenére is, a pázsitfüvek közül angol és francia perje és csomós ebír nőtt itt. A minden bizonnyal jószándékú önkéntesek célja az egérárpa kiirtása lehetett, de, ahogy már többször leírtuk, az egérárpa (toklász) kimondottan szereti, igényli a bolygatást, így a következő vegetációs időszakban nem kiszorulni fog a területről, hanem újult erővel térhet vissza.”

Nyitókép: Mátrai Dávid

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. június 29. 15:57
Mikor Dr .Asz Pyrin bekapta, majd lenyelte a réti kaszát...
Anonymtalan
2021. június 29. 10:34
A vadvirágokat is oda kéne ültetni, de csak azért mert azokon a helyen már vagy párszáz éve nem volt egy sem. A magok meg nem fognak a város beltereibe szállítódni. Inkább tedd szépen vissza azt a pénzt a kaszálás-kasszába, amit kiloptatok és ne kecskékkel meg birkákkal akarjátok ingyen lelegeltetni!
Alexis de Tocqueville
2021. június 29. 09:21
A Főkert már ellenség. Bűzös libsitanya lett belőle.
Galerida
2021. június 29. 09:07
A "méhlegelő" és a városi zöldterület úgy aránylik egymáshoz gondozottságban és főleg költségben, mint egy húgyszagú hajléktalan és Tüttő Kata. Amennyiben a környezet védelmére és a haladásra való hivatkozással elvonnák tőle az évi néhány millió szépülésre fordított forintot, két-három hét után nehéz lenne gyönyörködni benne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!