A vályogházak reneszánszát éljük Magyarországon

2021. június 29. 15:55

Gáspár János vályogos mester az egyik legszerencsésebb és legboldogabb ember Magyarországon.

2021. június 29. 15:55
Szalma György
Demokrata

„Főfoglalkozáskén vályogházakat épít és újít fel, a Pest megyei Pándon szép gazdaságot vezet a családjával, a fogathajtás az egyik szenvedélye. Az a fajta magyar mesterember, akit okkal tart példának a környezete. Június közepén balatoni nyaralójában szervezett tábort azok számára, akik szeretnék elsajátítani a vályogos mesterség fogásait.

A vályogos szakma kihalófélben van Magyarországon, János elmondása szerint egy kezén meg tudja számolni azokat, akik valóban értenek a vályogházhoz. Persze rengeteg a kontár, elvállalják a munkát, elveszik a pénzt, az eredmény azonban garantáltan csalódást fog okozni. Ezt a mesterséget érteni és érezni kell, a vályogozás nem egyenlő a kőművesmunkával. János szívesen látja azokat is, akik az építkezéseihez csatlakoznak év közben, amolyan segédmunkásként. Az ilyen alkalmakon is rengeteget lehet tanulni, és senkinek nem kerül semmibe.

Az őszi riportban János elmondta, hogy időről időre jönnek jelentkezők, de nem bírják a fizikai megerőltetést. Az építőanyag-árak meredek emelkedése miatt azonban egyre nagyobb kereslet van a vályogházakra. Persze nem csak az árak miatt: János évek óta a Dunántúlon kapja a legtöbb megbízást, tehetős német és magyar családoktól, akik szeretnének egészséges és szép házban élni. Nyugaton már több évtizedes divatja van a vályognak, Magyarországon most fedezik fel újra. Az idei tábor alkalmával egy német diplomata magyarországi házát újították fel Jánosék, a német úr a magyar feleségével a Balatonhoz közeli vályogházában szeretne élni.

A táborba a legtöbben azért jönnek, mert van egy felújításra szoruló vályogházuk, vagy éppen vásárlás előtt állnak. A jó mesterekre akár éveket is várni kell, jelentős összegeket lehet megspórolni, ha a háztulajdonos képes elvégezni a felújítás részfeladatait is. János szerint sokkal olcsóbb kísérletezni és próbálkozni, mint kifizetni egy kontárt, aki nem csupán a pénzt teszi zsebre, de kis balszerencsével akár kárt is okozhat a ház állagában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Galerida
2021. június 29. 19:07
A tömésfal hasonló tulajdonságú. Nyáron hűvös, télen meleg és lélegzik, jó benne lakni. Úgy tudom, egy időben nem engedélyezték az építését.
annamanna
2021. június 29. 16:51
Amerikai lány, aki festi a vályogszobája falát: https://www.youtube.com/watch?v=xQc0uMVCwJM&t=30s Kanadai profi snowboardos nő, saját maga építette a vályog házikóját: https://www.youtube.com/watch?v=LlzpfkjjqOw&t=58s Belpesti teslás pasi, "ökoházak" kiállításán a vályoggal kombinált Kádár-kocka lett a kedvence: https://www.youtube.com/watch?v=5R1Uw4wPD_k Eldugott Pest megyei falu, a műemlékszerű vályogházait szlovákok vásárolják fel: https://www.youtube.com/watch?v=o_ZYP7QIdk8&t=452s
u.hu
2021. június 29. 16:47
A vályogvetés cigány szakma volt, de a falat kőműves rakta. Vagy döngölt, vert falat készített, amit ásóval faragtak, alakítottak. Amúgy a fal a költségvetés 10%-a alatt van.
avízazúr
2021. június 29. 16:35
Vályogvető - ez a neve ennek a foglalkozásnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!