Sport és tévé helyett: Exatlon

2021. május 18. 16:00

A műsor verseny és izgalom helyett hibátlan testű fürdőruhás csajok és srácok látványának élményét nyújtja.

2021. május 18. 16:00
null
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Hírklikk

„A TV2 Exatlon című műsorának valóságshow-élménye valahol a Szomszédok utolsó és a Való Világ első évada közt rekedt. Erőltetett konfliktusok, természetellenes hangzású fecsegés és filléres motivációs dumák kellemetlenül hömpölyögve váltakoznak Palik László tónus nélküli rikoltozásával – a résztvevők azonosulhatatlanok, az úgynevezett verseny átélhetetlen.

Az önmagát ügyességi és extrémsport vetélkedőnek hirdető műsor olyan fokú másodlagos szégyennel terheli meg a hazai tévénézők pszichéjét, melyet az az örvendetes tény is alig enyhít, hogy Palik László ripacskodása végre méltó formátumot nyert: az egykori sportkommentátor a száguldó cirkusz futamainak közvetítésétől mára egy olyan cirkusz porondmesterségéig küzdötte le magát, ami sportversenynek röhejes, és még realitynek is kevés.

A műsor verseny és izgalom helyett hibátlan testű fürdőruhás csajok és srácok látványának élményét nyújtja, s miközben sportteljesítményt hazudik, nagyjából annyira vehető komolyan, mint a késő Kádár-kori köztévé Csepü, lapu, gongyola című vetélkedője: hiába nyeri meg valaki fölényesen – akár öt másodperccel – az akadálypályát, ez mindössze minimális előnyt jelent az elmaradhatatlan dobálózás teljesítése során.

E bohóckodást övezi az élete izgalmát színlelő Palik László rekedtre üvöltött hangja, valamint a versenyzők idomított szurkolása és arcoskodása. Amint megnyernek egy fordulót, rutinszerűen produkálják magukat a kamerának olykor vagány érdektelenséget demózva, máskor a Mortal Kombat valamelyik szereplőjét előadva. A szurkolás élménye minősíthetetlen: a csapattagok valami slágerre kínrímjeikkel aktualitást erőltetnek, hogy aztán tettetett szenvedéllyel elénekeljék – mintha Mészáros Lőrinc tévécsatonája hét drag queent a Fidesz választási gyűlésén az Édes Erdély, itt vagyunk kezdetű revíziós sláger előadására kényszerítene.

A műsor sikeres. Az emberek ma már nem nézik a tévécsatornák programjait, hisz ez azok értelmezését is feltételezné, hanem csak bámulják, épp ahogy a történelem kezdetén az ősember a tűzbe meredt. Ülnek a készülék előtt, megy ez a hulladék: strandélmény, napsütés, tetszetős testek – és ez elég is. Két évtizede a Duna Televízió élőben közvetített akváriuma még csak csekély nézettséget hozott – ma már kellő bulvárfelhajtással, némi marketinggel és egy néma Palik Lászlóval közönségsiker lehetne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zaj001
2021. május 20. 11:26
Puzsér kritikái legalább szórakoztatnak. Ezt a műsort 1 perc után kapcsoltam el, ezek szerint helyesen.
DE JÓ
2021. május 19. 23:51
Nem hibátlan a műsor (a korábbi évadokat én sem néztem), de azért a résztvevő fiatalok teljesítményét, egymásért szurkolását, örömüket és könnyeiket kétségbe vonni igen nagy gyökérség. Volt már olyan, hogy tetszett valami a mi kissé nedves szellemi fáklyánknak? Szerintem ő a Kánaánt is otthagyná azzal, hogy micsoda egy tespedt, opportunista szarság. Szegény Robi...
amca
2021. május 19. 20:55
Púzsa magyarul csiga. Mivel te már 50 éve a saját taknyodon csúszol ,és ilyen semmitmondó marhaságokat ,írsz ,mivel többre nem telik. Nem 1 nagy műsor,de mégis verseny.Mégis sport. Ennél 1000 huyyyebb műsor van. Ebben tényleg szép testű lányok,meg fijjug. Focimeccsen lennél hallanád a közönséget: huyye vagy,huyye vagy ,huyye vagy..
ujujuj
2021. május 19. 19:31
Egy megmondóemberkedésből élő valakitől nagyobb nívót várok el annál, hogy szerinte egy reality szar műsor. Mivel nem kimondottan okos emberek játsszák, a motivációs beszédek nem belpesti modorúak, hanem olyanok, amik az ő közegükben működnek. Palik megosztó személyiség, de mindenképpen karakter. Mivel sportolók a szereplők, nem tudom, mit kell csodálkozni azon, hogy nem zsírdisznók, hanem fürdőruhában is korrektül néznek ki. Mivel ez egy sportreality, kódolva van előre, hogy nincsenek éles konfliktusok. Aki ezt nézi, tudja, mire vállalkozik. Éles verseny azért nincs, mert az egyik csapat végleg a másik fölé kerekedett, ez nem a struktúra hibája. A párbeszédek tényleg cikik, semennyire nem spontán a dolog, azt az egyet adom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!