Miért utánozza a Nyugat Pekinget?

2021. május 12. 15:12

A háborús ozmózis az, amikor a győztesek átveszik a vesztesek modorát.

2021. május 12. 15:12
Pásztor Péter
Országút

„Niall Ferguson, hazánkban is ismert történész Kína nyugatellenes fordulatát és a rá adott nyugati válaszokat veszi górcső alá a nagy múltú angol konzervatív lap, a The Spectator május 8-i számában. A befolyásos szerző írását foglaljuk össze.

»A háborús ozmózis az – idézi Ferguson Norman Mailer Meztelenek és holtak című regényét –, amikor a győztesek átveszik a vesztesek modorát… Ha nyerünk – így az amerikai főhős –, lazán átmegyünk fasisztába.« Az amerikaiakat régóta kísérti a háborús ozmózis. Az első hidegháború alatt folyvást az Egyesült Államok és a Szovjetunió konvergenciájáról szónokoltak. George Orwell, a »hidegháború« szó alkotója a totalitárius Kelethez való nyugati hasonulást jósolta. John K. Galbraith pedig azt fejtegette, hogy a tömegtermelés miatt a tervezés az USA-ban is kérlelhetetlenül felváltja a piacot.

Márciusban Joe Biden azt javasolta Boris Johnsonnak, valósítsák meg az Egy Övezet Egy Út kezdeményezés nyugati változatát. Az Egy Övezet Egy Utat óriási infrastrukturális beruházási programnak szokás mondani, bár pontosabb lenne hatalmas propagandahadjáratnak és gyanús hitelkihelyezési akciónak nevezni – állapítja meg a gazdaságkutató történész.

Senki se merte még Biden költekezési programját felfogásban és méretben kínainak mondani. Kezdődött az 1,9 trilliós Covid-mentőcsomaggal (Amerikai Segélyezési Terv). Utána jött a 2,2 trilliós infrastrukturális csomag (Amerikai Foglalkoztatási Terv). A múlt héten pedig előálltak az 1,8 trilliós Amerikai Családtámogatási Tervvel. Terv, terv, terv – hacsak Galbraith megérhette volna elmélete mostani igazolását!

Különösen azóta nehéz tagadni a második hidegháború létét, hogy a járvány kitörése kísértetiesen emlékeztetett Csernobilra: a kínai hatóságok ugyanúgy halogattak és köntörfalaztak, mint szovjet társaik 1986-ban, azzal a különbséggel, hogy ez a csapás sokkal súlyosabb, és a kínaiak máig azt a dajkamesét hajtogatják, hogy a vírus máshonnan származik.

Számos mai intézmény – elitegyetemek, kiadók és techcégek sora – egyfajta alapfokú totalitarizmus jegyeit viseli magán, bizonyítva: a besúgás, a feljelentés és a lejáratás egypárti diktatúra nélkül is működhet. Nem kell kommunista párt az internet cenzúrázásához: megteszik a techóriások, törlik az Egyesült Államok elnökét, ha nekik úgy tetszik.

Van háborús ozmózis, igaza volt Mailernek. Van azonban békés ozmózis is. És ha a második hidegháborút Kína nyeri meg, és marad utána még igazi történész, minden bizonnyal leszűri a következtetést, Kína győzelme akkor kezdődött, amikor az amerikaiak úgy döntöttek, nemcsak az Egy Utat és a digitális jegybankpénzt, hanem magát a kulturális forradalmat is utánozzák – fejezi be írását a befolyásos történész.

Niall Ferguson eredeti cikkét lásd itt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. május 13. 12:20
"az amerikaiak úgy döntöttek, nemcsak az Egy Utat és a digitális jegybankpénzt, hanem magát a kulturális forradalmat is utánozzák" A hangsúly az utánzáson van. Mint amikor a kislány az anyja körömcipőjében és ruhájában csoszog, látszik, hogy csak a külsőségeket kapta el, az értelmi részét egyáltalán nem, és a végeredmény komikus, és szánalmas. Na ugyanez a blm meg a woke faszság is, valami kurvára egyedit meg újat akartak, de csak a szar marxista-rasszista fosra tellett, abban az országban, amelyik a hatvanas években még rasszista alapon különböztette meg a polgárait és azzal próbálta átverni a világot, hogy nade többé már nem! Az oroszoknak cár kell, nekik meg faji megkülönböztetés, ha ez az igény, hát ez, mit lehet tenni. Semmiben nem különbözik a náci könyvégetéstől a múltjuk átírása, négeresítése, már a Hófehérke sem elég jó.. a kínaiak gyakorlatilag a marxista faszságból maoizmust kreáltak, a komcsi berendezkedést pedig adaptálták a konfucionista hagyományukba, az amcsik meg kibasszák a hagyományukat, hogy helyet csináljanak a szemétnek, ez a fő különbség. A nagy baj az, hogy a szar roncskultúrájukat simán másoljuk, és ezt nem tudom miért tesszük, legalább 90% -ban amcsi fos ömlik a rádióból, az eu simán rácuppant a genderfaszságra meg a térdelgetésre, meg európai történelmi szereplők négerként ábrázolására.. komoly elmebaj.
kiss.istvan770
2021. május 12. 17:55
"magát a kulturális forradalmat is utánozzák" Így igaz, ma az USA-ban és Nyugat Európában ugyanolyan "kultúrális forradalom" zajlik, mint Mao idején Kínában. Lemészárolják a kultúrát és a tudományt a képviselőivel együtt és elmekórtani esetek alkotnak elméleteket (pl.: Nyílt Társadalom = liberálfasizmus), elfoglalva a professzorok, tanárok helyét.
Daily
2021. május 12. 17:26
Warren Buffett szerint Marx büszke lenne a Biden adminisztrációra a háztartásoknak adott állami pénzek miatt. " May 03, 2021. Buffett's comments came one day after the US revealed that household incomes rose by the most in recorded history in March as the latest round of Biden stimmies hit bank accounts. Buffett's comments came one day after the US revealed that household incomes rose by the most in recorded history in March as the latest round of Biden stimmies hit bank accounts. This has also pushed the total amount of government transfer payments to a record 34%. That's right: a third of all US household income is now from the state. Marx would be proud."
MayorAnna
2021. május 12. 15:46
"Kína győzelme akkor kezdődött, amikor az..." -elég fölidézni Bogár tanár urat: Kína -az utóbbi 300 évet leszámítva mindig(!) világelső (győztes) volt. Egyébként, az ozmózisra a legeklatánsabb példa: Izrael fasizálódása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!